woensdag 21 februari 2024
32 C
Paramaribo
9 C
Amsterdam
0
(0)

Over gratie en amnestie

lees ook ...

Pan Am case zal ook met een sisser aflopen als je ziet hoe l...

Pan Am case zal ook met een sisser aflopen als je ziet hoe lamlendig de samenleving gedraagt De Pan Am case laat ons iets meer zien dan een mogelijke overtreding van de regering en strafbare zaak van...

Wanneer gratie verleend wordt, worden de opgelegde straffen van de rechter kwijtgescholden. Het grootste verschil tussen gratie en amnestie is dat je bij gratie geen straf krijgt, maar wel schuldig blijft. Amnestie is een stap verder dan gratie. Bij amnestie krijg je geen straf en word je ook niet schuldig bevonden.

Bouterse vraagt gratie aan bij president

Oud-president Desi Bouterse heeft op vrijdag 22 december 2023 via zijn advocaat (I. Kanhai) bij het Openbaar Ministerie een verzoek ingediend om de uitvoering van zijn vonnis op te schorten. Bouterse vraagt conform artikel 109 van de Grondwet gratie aan bij president Chan Santokhi. Overigens vragen alle (vijf) veroordeelden gratie aan bij de president. Dat meldt het OM in een persbericht.

Bron: Suriname Herald d.d. 22 december 2023.

De Surinaamse oud-president Desi Bouterse is definitief veroordeeld voor zijn rol bij de Decembermoorden in 1982. Hij moet twintig jaar de cel in, omdat hij destijds opdracht gaf voor de arrestatie en executie van vijftien tegenstanders van zijn regime. Dat heeft het Hof van Justitie in Paramaribo op woensdag 20 december 2023 geoordeeld. Bouterse (78) was niet aanwezig bij de uitspraak. Het hof bevestigt daarmee twee eerdere veroordelingen van de Krijgsraad. ,,Verdachte heeft steeds ontkend, nimmer spijt of berouw getoond en geen openheid van zaken willen geven. Er kan niet worden volstaan met een mindere straf.’’

Bron: Brabants Dagblad d.d. 20 december 2023.

Hof van Justitie: ,,Verdachte (D. Bouterse) heeft steeds ontkend, nimmer spijt of berouw getoond en geen openheid van zaken willen geven.” HOE DAN GRATIE?

 

Ingezonden : Ahmad Jhawnie

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Column, Ingezonden nieuws »

meest gelezen

HomeColumnOver gratie en amnestie