maandag 15 juli 2024
24 C
Paramaribo
18.4 C
Amsterdam
5
(1)

Oproep aan OM: Panam case moet sneller en breder en dieper onderzocht worden

lees ook ...

Filosofische wijsheid van Adhin staat haaks op de handelinge...

In Pontbuiten kwam Adhin met een goede wijsheid wat ook heel filosofisch klonk maar waar een kern van waarheid in zit. Hij maakte zich druk om wat de toenmalige oppositie, met name de VHP, allemaal ha...

De hyphe rond Panam case lijkt te gaan luwen en dat komt voor sommige mensen die veel heisa maakten juist goed uit. Zij kunnen dit heel lang uitmelken op weg naar de verkiezing zonder dat ze werkelijk naar de waarheid zoeken want die waarheid kan bitter zijn en tegen hun keren. Bizar was het om te zien dat mensen en partijen die juist zelf veel boter op hun hoofd in de Panam case hebben plotseling als heilige heisa gingen maken. Dit doet denken aan de uitdrukking “de dief roept om de dief te pakken, houd de dief aan”.

Daarom mijn oproep aan het OM om de Panam case sneller en breder en dieper te onderzoeken. Laat de hele beerput opengaan en alle dreg wat al die tijd verholen was zichtbaar worden en sommige “foute spelers” in retro alsnog aan spreken.

Voor de goede orde misvatting opruimen

Ik heb diverse artikelen geschreven dat er onfrisse zaken zijn rond de Panam case maar velen willen het moedwillig niet lezen. Hun belangen liggen ergens anders en niet bij landsbelang. Verderop meer daarover.

Ik heb bij DTV in een gesprek aangegeven dat de zaak andere dimensies heeft die niet belicht worden en dat de klokkenluider ons in een verkeerde richting opstuurt vanwege zijn belang en niet in landsbelang.

Beluister en bekijk de DTV-uitzending van 4 maart 2022 hier. Oordeel zelf

Lees het artikel, “Onthutsende ontdekkingen in de Pan American-case: klokkenluider misleidt ons”, als samenvatting van die uitzending.

De bliksemafleiders zoals Oostburg en zijn volgers en vooral paars gekleurden hebben belang bij om rond te bazuinen alsof ik iemand aan het verdedigen ben in de Panam case. Oordeel zelf als je het gelezen hebt en beluisterd hebt.

Dus ik vind wel dat de Panam case onderzocht wordt en ik neem niet voor een persoon op maar wel voor de waarheid en eerlijkheid. Ik doe niet mee met sensatie en dat willen sommigen niet begrijpen want mijn artikelen kwam hen tot dan goed uit om sensationeel te doen richting de huidige regering. De regering die ik nog steeds desastreus vind voor het land.

Geheugen opfrissen

De Panam case kwam in het vizier nadat een ABOP DNA lid Sampie bij Dave van Aerde hierover sprak. Hij sprak in de media maar diende geen klacht in en ook geen motie in DNA. Hij maakt alleen ophef op “straat”. Wat is de primaire plek van een DNA lid weer? NDP DNA lid Kensmill heeft wel juist gehandeld en dit in DNA aangekaart en ook nog een klacht ingediend bij het OM. Inmiddels had de klokkenluider wat (niet alles he!) materiaal via social media openbaar gemaakt. Hierna ging iedereen ermee aan de haal, allemaal op 1 toer en richting namelijk erop losbeuken op deze regering en alleen op de VHP. Niemand vroeg zich af waarom Sampie zelf geen aanklacht indiende, niemand vraagt zich af waarom Kensmill en Sampie nu niets meer van zich laten horen. Wie wel lekker ermee aan de haal ging en zich plotseling als volksheld en vechter voor landsbelang en voor integriteit, jaja u leest het goed, integriteit (!), ging strijden is Oostburg. Dit is ook het moment dat alles extra verdacht werd. Oostburg komt niet op voor landsbelang, zoveel is duidelijk en zo klaar als een klontje en ik zal dat ook onthullen en toelichten.

Sneller, Dieper en Breder

Het OM moet de zaak sneller onderzoeken want er zijn mensen die bij de Panam Case in het begin in 2019 betrokken waren en die zijn allen in lopende strafzaken betrokken. De overeenkomst met Panam is in 2019 getekend door Kromosoeto.

Hij zelf is verwikkeld in een strafzaak. Hij was directeur van SPSB. De vraag is wat wist de Minister van Financien, Hoefdraad, van SPSB en Kromosoeto met Panam? Hoefdraad is ook verwikkeld in een strafzaak. Wat wist de governor van toen, Van Trikt, van de betrokkenheid van een bank bij Panam? Of was hij druk bezig rondjes te rijden in die mooie dure gepantserde Range Rover die op kosten van het arme volk was aangeschaft? Was er sprake van samenspanning tussen de drie financiele mensen en hoe groot was de samenspanning? Hoe diep zat de NDP als partij in deze zaak? Het OM doet er goed aan om het snel en diep en breed te onderzoeken want alle drie, Kromosoeto, Hoefdraad en Van Trikt moeten nog finaal veroordeeld worden. Als hieruit blijkt dat er cowboypraktijken zijn geweest dan kunnen de drie alsnog de prijs gepresenteerd krijgen. De rechter kan rekening houden met hun roekeloosheid. Na de zomer komt de uitspraak tegen Van Trikt en het Hof kan de uitkomst meenemen in hun beoordeling of de man zuivere koffie was. Van Trikt had een wilde drang om in vastgoed en gronden zaken te doen, er was een patroon in zijn drang. Zo kocht hij Blauwmeer, hij was betrokken met panden in de stad en indirect mogelijk betrokken bij Panam. Bizar dat hij nog omarmt wordt door de NDP.

Het onderzoek moet dieper en breder, naast snelheid want we moeten weten wat de diepere motieven en fouten in de deal waren? Lees de overeenkomst zelf, zie bijlage. Hieronder een korte samenvatting van een vreemde deal:

Panam moest een heel terrein verkavelen, bouwrijp maken, wegen aanleggen en 20 woningen bouwen en opleveren ultimo maart 2020. Kromosoeto zou SRD 249.8000 betalen voor dit alles. Dus 20 huizen (!) voor SRD 249.800. Als je dit omrekent tegen een koers van afgerond SRD 7.50 voor 1 USD dan kreeg Kromosoeto 20 huizen voor samen ongeveer USD 33. 000. Dat is USD 1650 per huis!! Ja, u leest het goed USD 1650 per huis. Dat zelfde huis dat later voor ruim USD 30.000 per stuk werd verkocht. Je hoeft geen Einstein te zijn, slechts lagere school 2e klas is al voldoende om te snappen dat iets niet klopte in die deal. Mister Panam, Sorab Khan, kan een goede moslim zijn die graag aan zakaat doet maar zover vraagt zijn geloof hem ook niet te gaan in het weg geven van vermogen. Sorab Khan is geen Sinterklaas dus hoe is hij hierin gecompenseerd in 2019? Waarmee is hij gecompenseerd in 2019? Sorab Khan gaat toch niet 20 huizen weggeven voor USD 1650 per stuk om later met een nieuwe regering een deal als compensatie te zoeken? Hopelijk drinkt hij halal bier en dus nuchter. Tijd voor het OM dit te onderzoeken en wellicht vindt het OM hier het antwoord namelijk het begin van alle tjutja in de Panam case en dan wordt Oostburg ook op zijn wenken bediend want paar van die financiele cowboys uit zijn vriendenkring worden dan alsnog opgehaald.

Saillant is de timing van de deal. De oplevering van de huizen moest ultimo maar 2020 gebeuren. De verkiezingen waren twee maanden later, in mei 2020. Alles wijst erop dat Kromosoeto van de SPSB als loopjongen de campagne van de NDP aan het faciliteren was.

De NDP wist dus van alles, werkte aan alles mee. Wist Simons, de zo vermoorde onschuld en nu presidentskandidaat namens NDP er niets van af? Ook daags na de verkiezing zwijgt zij. Dacht zij en met haar de hele NDP en Oostburg echt dat Sorab Khan zo vrijgevig was om 20 huizen te geven voor USD 1650 per stuk? En ook nog een heel terrein van 28,97 ha bouwrijp te maken en te verkavelen. Wat voor tjutja zat hierachter?

Foute rol van sommige schreeuwers

Wij zien dat er mensen zijn in de samenleving die te pas en te onpas Panam case noemen als zijnde mega fromoe. Heel nobel van die Surinamers om bezorgd te zijn en te ageren dat staatsmiddelen via een fromoe weggemaakt worden en dat zij het OM oproepen om snel onderzoek te doen. Heel goed. Complimenten. Ik behoor ook tot die groep maar dat is het enige wat ik gemeenschappelijk heb met velen in die groep. Ik pleit voor aanpak van alle fromoe, ongeacht wie het is, ongeacht of het VHP, ABOP, PL, NPS, NDP of BEP is. Maar voor de oppositie is dat kennelijk niet zo. Velen die nu oppositie voeren zijn vals bezig. Bij hen gaat het om Santokhi bashen en niet om Suriname. Is het niet opvallend dat deze mensen met geen woord reppen over het onnodig betalen van gemiddeld USD 5,6 miljoen per jaar aan firma Olibis bij EBS en dat zou in 1 regeerperiode van de vorige regering al bijna USD 25 miljoen zijn! U leest het goed. Nog een keer, de overheid geeft gratis (!) USD 25 miljoen weg en hier staat NIETS tegenover, geen enkele tegenprestatie en niemand piept. Ook Oostburg niet, hij die de hele dag via Facebook herrie maakt en opruiend bezig. Hij vindt het dus prima dat USD 25 miljoen weg gemaakt is maar hij maakt herrie over USD 8 miljoen bij Panam. Kan hij niet rekenen? Weet hij niet dat USD 25 miljoen ruim 3 keer die USD 8 miljoen is! En dan verzwijgt hij ook nog de tjoetja’s bij het begin van de overeenkomst zoals hierboven geschetst.

Velen maken herrie omdat het bij hen gaat omdat zij zelf niet die njang kunnen maken. Hun maag is al 4 jaar leeg en ze beginnen als berm keffertjes hongerig in de wilde weg herrie te maken en zij hopen straks zelf aan de vleespotten te kunnen zitten.

Conclusie: het gaat niet om de Panam case en die USD 8 miljoen. Het gaat erom Panam case te gebruiken om sensatie te creëren en de huidige regering op dezelfde manier te bekladden als de huidige regering met de vorige regering gedaan had rond kasreserve schandaal.

Het zou daarom heel goed zijn als het OM snel uitsluitsel geeft en dan ook de hele beerput opentrekt. Wellicht zullen de piepers straks een toontje lager zingen.

Overigens, er is nog meer te vertellen over de rol van een van de schreeuwers. In een volgende episode zal meer onthuld worden en toegelicht worden en dan zullen wij zien wie wie in 90 seconden knock out slaat. Ik moet in dit verband denken aan Mohamed Ali die in Kinshasa in oktober 1974 tegen George Foreman zei om zich minder aan te stellen want Ali wist wat Ali wist.

Ingezonden : Hikmat Mahawat Khan

Bijlage: hier de overeenkomst FWLI/SPSB met Panam Real Estate, 6 september 2019.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Column, Ingezonden nieuws »

meest gelezen

HomeColumnOproep aan OM: Panam case moet sneller en breder en dieper onderzocht worden