dinsdag 27 februari 2024
31 C
Paramaribo
4 C
Amsterdam
4.2
(9)

Openbrief aan de valse nationalisten en hypocrieten in Suriname

lees ook ...

NDP is in een spagaat en verdacht tam met een doppie pistool...

Valt het niet op dat NDP zo tam is terwijl de VHP al jaren op ze beukt over wanbeleid, wanpraktijken, malversaties en corrupties door de NDP. Het valt erg op dat zelfs NDPer’s zich beginnen af te vrag...

Als je niet wil dat het buitenland inclusief diaspora jullie en uw land bespreekt dan zou je er beter aan doen om het volgende te doen:

 1. Leef als land en burger naar de standaarden van fatsoen, integriteit en eerlijkheid en
 2. Kijk niet weg bij misstanden in en van uw land en
 3. Kijk zelf in de spiegel of u zelf niet ergens onderdeel bent van de misstanden

Ga niet op de boodschapper schieten (don’t shoot the messenger), kijk naar de boodschap. Wen eraan dat er een buitenland is dat niet wil confirmeren aan dat “we egi sranan meki njang sani”. U bent geen nationalist door blindelings protectionistisch te doen. U bent nationalist en patriottisch als u uw land beschermt tegen verloedering waar u erbij staat.

Plotseling vinden grote delen van Suriname dat het buitenland inclusief de diaspora hun land niet mag bespreken op onderwerpen die al lang bij hen bekend is en wat ook al lang en breed in allerlei internationale overzichten staat.

Deze grote delen, de valse nationalisten zijn bijzonder hypocriet. De valsheid druipt er vanaf, is glibberiger dan alle drab en dreg van alle met kwik en gif vervuilde rivieren en kreekjes bij elkaar.

Suriname staat al lang negatief in de overzichten die elke investeerder kan inzien:

 1. Meest corrupte douane van de Caribbean

Dit stond nog deze week in een lokaal dagblad in Suriname. Niemand wordt wakker

 1. Nummer 87 op de Corruption Perception Index (CPI)
 2. Nummer 162 op de lijst van Ease of Doing Business

Naast dit lijstje zijn er nog een reeks van “foute” handelingen van Suriname, de regering en tot aan de President toe. Foute handelingen voor om diep van te schamen als je tenminste een beetje civilisatie en integriteit in je lijf hebt.

Eigen rol van de nationalisten

Vraag aan al die hypocriete valse nationalisten:

 1. Bovenstaand overzicht kenden jullie al toch? Vinden jullie dat erg? Waar zijn jullie dan al die tijd? Het is niet het buitenland dat die valse dingen daar in Suriname doet, die schande brengt aan Suriname. Het zijn toch uw eigen mensen? En wij houden zo van ons land?
 2. Hoeveel inspanning hebben jullie gepleegd om jullie regering en verantwoordelijken aan te spreken, desnoods achter gesloten deuren?
 3. Hoeveel “schaamte” heb je dan als Surinamer als je weet dat u als land meest corrupte douane hebt? Of dat u nummer 87 op de corruptie index staat. U staat onder bijvoorbeeld Burkina Faso, Moldavië of Ghana of Senegal om maar een paar te noemen.

Het antwoord op de vragen kan ik u geven. U staat erbij en kijkt ernaar en kijkt lekker weg. Lekker gemakzuchtig en laf wegkijken met zelf een verdorven inborst maar wel anderen aanspreken. Pijnlijke constatering he? Don’t shoot the messenger, kijk in de spiegel en doe aan zelfreflectie dan gaat u het begrijpen.

Hoe bizar is dat de regeringspartij VHP de verkiezing won met de lege beloftes dat drommen buitenlandse investeerders klaar staan en dat er miljarden euro diasporakapitaal klaar staat voor Suriname en dat het buitenland Suriname gaat “redden”. Diezelfde partij vindt nu ineens datzelfde buitenland inclusief de diaspora dat ze hun “smoel moeten houden” omdat dat buitenland nu “iets” vindt van de foute handelingen in Suriname. Hoe hypocriet is die partij en de leider dan? Het wordt gekker met drommen hypocriete valse nationalisten die achter deze hypocrisie gaan staan in plaats van dat ze die regering ter verantwoording roepen om iets te doen aan de reeds bekende internationale lijsten. Neen, dat doen ze niet. Te lui, laf en vals. Lekker makkelijk zo.

Gekke Henkie

Denken de hypocriete valse nationalisten dat het buitenland gekke Henkie is? Dus het buitenland moet wel met hun geld komen en oh wat is het dan gezellig dat er valuta (!) binnenstroomt en oh buitenland welkom met uw dollar en euro. Dat buitenland wordt dan in alle “standen” bedonderd, zie lijstje van internationale overzichten, en het buitenland moet dan als een gekke Henkie in een hoek zitten als een huilende jantje en toekijken totdat Suriname al hun geld verbrast heeft om vervolgens als paria het land uit gedonderd te worden. Is het vreemd dat gekke Henkie dan er iets van Suriname en Surinamers gaat vinden? Volgens de hypocriete valse nationalisten mag gekke Henkie er niks van vinden en zeker niks over melden want niemand mag hun land bespreken. Bij sommigen komen zelfs de koloniale trauma beelden in hun hoofd op.

Niemand mag hun land bespreken? Wel leef dan naar de standaarden van respect, eer, fatsoen en integriteit. Nee dat wil men niet want dat kost energie en wij benne liever lui dan moe, wij benne liever laf dan integer, wij benne liever njang maker dan integer.

De hypocriete valse nationalisten hebben een houding van “wij doen het op onze manier, op onze Surinaamse manier, laat ons”. Wel doewet dan noh, redt het land dan.

Inkijk gedachte oud-ambassadeur over buitenland

Bizar was de inkijk in de gedachte van een oud-ambassadeur deze week die vond dat het buitenland niet moet bemoeien met Suriname. De oud-ambassadeur maakte ook een sneer richting Nederland met een zogenaamd subtiele tussenvraag over de stand van de formatie in Nederland met kennelijk het doel om aan te geven dat het allemaal ook niet zo goed gaat in Nederland. Wat deze oud-ambassadeur, en ik vrees dat zij niet alleen is maar meer aanhang heeft in dit denken, het niet kan begrijpen is dat het in Nederland na 3 maanden nog niet geformeerd is, juist omdat er in Nederland ook politici zijn die iets meer principe hebben, een woord kennelijk dat niet zoveel voorkomt in het woordenboek van die hypocriete nationalisten.

Het bizarre in de gedachte van deze oud-ambassadeur is dat ze het buitenland buiten wil houden. Het “bestaansrecht” van een ambassadeur is buitenland. Deze oud-ambassadeur heeft jaren Suriname vertegenwoordigt en dus was daarmee vertegenwoordiger van die Suriname van de lijstjes van internationale overzichten en dus vertegenwoordiger was van alles wat corrupt is. Ook was die oud-ambassadeur in het buitenland om alle soorten relaties met het buitenland te koesteren. En dus lekker relaties aan gaan met elkaar maar dat buitenland mag zich nergens mee bemoeien? Dat buitenland moet donaties doen, grants geven, business brengen maar dat buitenland mag niet bemoeien?. Wie is dan gekke Henkie? Is dit dan het niveau van denken?

Deze oud-ambassadeur en andere hypocriete valse nationalisten struinen graag alle recepties en feestpartijen van corps diplomatique in Suriname, ze koketteren met de contacten die ze hebben met de buitenlandse vertegenwoordiging in Suriname maar zodra er iemand uit het buitenland iets opmerkt over wat al bekend is onder andere uit de lijstjes en overzichten dan reageren ze als door een Braziliaanse bij gestoken.

Advies of suggestie

Samengevat, mijn oproep aan die hypocriete valse nationalisten:

 1. Don’t shoot the messenger, kijk naar het bericht (message)
 2. Leef als land en burger naar de standaarden van eer, fatsoen, integriteit en eerlijkheid dan zal niemand u en uw land bespreken
 3. U leeft niet op een eiland, u heeft het buitenland nodig dus begin eraan te wennen dat er een buitenland is dat niet kan en wil conformeren aan dat “we egi sranan njang sani”

Tenslotte, als u na het lezen hiervan boos bent op mij dan zou ik zeggen bespaar uw energie en bespaar mij uw tirade en stop die energie in het verbeteren van uw land. Ga naar uw president, ga naar uw regering en maak er een issue van de vele lijstjes en overzichten. Kijk niet weg. Doe er wat aan. Leef naar standaarden van fatsoen, integriteit en eerlijkheid. Kijk soms in de spiegel. Doe wat aan zelfreflectie. Bezoedel uw eigen land niet.

Heel veel succes alvast.

Hartelijke groet,

Ingezonden: Hikmat Mahawat Khan

Ps. Ik ben geboren in Suriname en zeer verbonden met het lot van mijn geboorteland. Gelooft u mij niet dan zou ik zeggen zie mij dan als wat internationale analisten in het algemeen doen namelijk analyses maken van andere landen. Accepteer maar dat ik als “buitenlander” analyse maak over Suriname. Dat is wat bijvoorbeeld CNN, NOS, BBC ook doen, zij “bemoeien” ook met andere landen dan waar ze gevestigd zijn.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Column, Ingezonden nieuws »

meest gelezen

HomeColumnOpenbrief aan de valse nationalisten en hypocrieten in Suriname