woensdag 31 mei 2023
24.4 C
Paramaribo
10.5 C
Amsterdam
5
(1)

Op naar de derde weekend Lockdown  

lees ook ...

Is het SWM water veilig?

Het regent, het zegent, het regent op het dak. Suriname is één van de weinige landen op aarde die geen gebrek aan water heeft. Of we daar blij mee moeten zijn is een open vraag. Maar ik weet wel dat j...

Schandalige en schrikbarende onthullingen in Suriname. VHP Ministers, die al zes maanden meewerken aan emigratie van zo’n 330 Haitianen per week geven ons minstens 8000 menselijke risico’s erbij. Monsieur Saja van Team Haiti, die de Haitianen coordineerde, gaf openheid hierover, omdat hij zich eraan stoorde van mensenhandel beschuldigd te worden door Frans Guyana. Oorverdovende stilte van regeringszijde. Santeki klinkt als een vastgelopen cd wanneer hij ons weer eens bezweert dat hij Surinames economische en gezondheidscrisis aan het oplossen is. Als zijn neus bij elke leugen van vorm veranderde, zag hij er vaker uit als Pinokkio.

Beleidsmakers onder leiding van Santeki bewijzen het niet te menen met ons leven en gezondheid. In deze levensgevaarlijke en economisch verlammende Covidtijd is het waanzinnig duizenden arme immiganten toe te laten, die allemaal moeten wonen, terwijl er woningnood is, werken terwijl er werkloosheid heerst en ook nog soms een beroep moeten doen op medische hulp, die nu zelf in nood is. De VHP-er Monsieur Saja zei het zo:’’ Ik charter SLM vliegtuigen, maar wat er verder met de mensen gebeurt is niet mijn look out.’’ Totale stilte van de regering, ook over het internationaal mensensmokkel onderzoek door Frans Guyana, vanwege Haitianen uit Su. Er werd niets gemeld op het binnenlands nieuws van de staatszender STVS en regeringspersconferenties worden beloofd maar niet gegeven.  

Schadelijk voor de volksgezondheid waren ondermeer de Phagwa en Paasweekend vierende tranga yesi (koppige)Nickerianen die covidvrij Nickerie plotseling 22 Covidpatienten gaf. Op een districtsbevolking van ongeveer 20.000 zielen is dat veel en gevaarlijk. Ook werd Su geteisterd door vele uren lange regenbuien. Begin april waren enkele Paramacaanse-dorpen in Zuid-Oost Suriname overstroomd, tijdens het afgelopen lockdown weekend beleefden Wageningen in Westelijk Suriname en Albina, de oostelijke grensplaats, die nachtmerrie. Geheel in de populistische Bouta en Brunsi-sfeer werden vliegreizen gemaakt door Santeki en Brunsi naar het Tapanahoniegebied en zijn doende een weggespoelde weg te herstellen. Van de regering uit is beloofd miljoenen srd’s uit te trekken voor de ontwatering van de vele Surinaamse probleemgebieden. Als er geen Wet voor openbaarheid van bestuur komt heeft onze Anti-corruptie wet geen handen en boeien om a bigi fufuru (de corruptie) aan te pakken die gepaard zal gaan met dat bedrag. 

Mini-ster van Defensie Mama Tura beloofde wel deze week  3000+ soldaten aan de grensrivieren te plaatsen en de marine in actie te laten om vooral de Covidgevaren buiten te houden. Er zijn namelijk al kinderen in de intensive care unit in Su beland vanwege de grensoverschrijdende Manaus (Braziliaanse)variant van het virus dat besmettelijker is en kinderen ook ernstig ziek maakt. Grenzen bewaken alleen is weer en potje paniekvoetbal, want er is (nog) geen Covid testpersoneel en materiaal in Albina en Moengo. Die waren direct bij het aantreden van Santeki en co opgedoekt, en betekenden het einde van de 40 covidvrije dagen van de vorige regering, die dat stukje wel prima had geregeld. Net zo voortdurend als de regendruppels hier nu dag en nacht uit de lucht vallen, komen de “gerustellende” leugens uit  Pinokkio Santekies mond rollen. Want in werkelijkheid voegt hij alleen nog crises toe aan de reeds bestaande. 

Sranan Peyri

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Column

meer Column nieuws »

meest gelezen

HomeColumnOp naar de derde weekend Lockdown