Suriname ALTIJD Dichtbij

column

Onrust en verwarring

Geplaatst

op

Chan Santokhi Tijdens Plechtigheid Geinstalleerd Als President Van Suriname

De sfeer wordt er niet beter op in Suriname. Het over en weer gekibbel gaat door. In plaats van rust en stabiliteit te creëren, viert vuilspuiterij hoogtij. Niemand, nee niemand schijnt te beseffen dat er juist nu rust nodig is. Het gerommel en alle veranderingen zorgen voor angst en twijfel bij een bevolking die lijdt onder een economische crisis. De coronacrisis doet ‘r een schepje bovenop.

Het lijkt alsof niemand ook de nieuwe machthebbers niet, gezond verstand laten prevaleren. Tijdens de verkiezingscampagne was Santokhi “onze man”. In Santokhi schuilt absoluut een goede president maar aan zijn presentatie als minister president schort er behoorlijk wat. Respect voor ‘t ambt van Minister president is een absolute noodzaak maar de manier waarop dit respect wordt afgedwongen is op z’n zachts gezegd opmerkelijk.

Dit respect houdt in : “opstaan de minister president en de firstlady betreden de zaal voor het geven van een persconferentie” Twee coupletten van ‘t Surinaams Volkslied begeleiden ‘t tweetal. Respect moet ‘r zijn maar dit riekt naar dictatuur. In plaats van de bevolking een hart onder de riem te steken zorgen dit soort taferelen voor angst en intimidatie.

Culturu.com

13 Reacties
13 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Clasien
zondag 16 augustus 2020 14:42

Jullie willen dat SHANTOKI schoonland maakt,zo ruimt hij op zijn manier,,mensen laat z,n gang GAAN over 6 maanden dan mogen journalisten en krante schijvers wat zeggen, komop mensen

Rama
zondag 16 augustus 2020 15:04

Wat een onzinnig kletsverhaal.

Benito
zondag 16 augustus 2020 15:27

Wie schrijft deze onzin bij culturu PUNT com?
Geduld is een schone zaak. Toen bouterse aan de macht was las ik dit soort schrijven niet. Bouterse heeft ervoor gezorgd voor wat er nu gebeurd. Kom op! Deze regering heeft tijd en berekeningen nodig om de puinhoop achtergelaten door de vorige machthebbers op te ruimen. En dan moet er wel begrip voor zijn en niet gelijk gaan oordelen in een negatieve zin. Eerst goed nadenken voordat jullie wat opschrijven, culturu!

Ramta
zondag 16 augustus 2020 16:44

Shantoki is nu aan de macht. Elke president heeft tijd nodig. Gun hem die tijd. En over een half jaar kijken we waar hij staat.

Isdatzo
zondag 16 augustus 2020 18:15

Respect ? opstaan voor de president? Het volkslied ? Ik zou graag een naam onder dit opmerkelijke stukje willen zien. Respect is volgens mij je president ondersteunen, hem tijd geven. Geen leugens in de media verspreiden. Zorgen dat je krant niet vol staat met onzin en onbewezen verhaaltjes. Het lijkt te gaan als in een dorp, iemand verzint een verhaaltje en het hele dorp is in rep en roer. De president heeft het zwaar, want hij moet leiding geven aan een land met zeer onvolwassen mensen, die zich gedragen als kinderen. Iedereen weet het beter, maar al die mensen die… Lees verder »

Dolf
zondag 16 augustus 2020 18:18

Deze parasieten ze kunnen nieteens de valuta koers laten zakken en dan nog zitten ze te hannissen met mangre wat een puinhoop nooit eerder gekent in swit su .santhoki plurop

Stieko
zondag 16 augustus 2020 19:21

Etnisch politiek en etnisch denken gaat ons nergens heen brengen.
‘Gaan er twee tezamen, zonder dat zij het eens geworden zijn?’
Amos 3: 3
Dit is een absolute principe om in GOED VERTROUWEN met elkaar samen te kunnen werken.
Eenheid maakt macht.
Time will tell!
Recht en Waarheid maken vrij!

Frank
maandag 17 augustus 2020 01:49

De persoon die dit stuk geschreven heeft heeft geen weet van staatskunde .Suriname heeft geen Minister President.. Suriname heeft een President die het staatshoofd is en een Vice president

Deneon
maandag 17 augustus 2020 12:04

Wat is dit voor een idiote tekst??!

Partijdigheid is hierin zeer op te merken.. Blijf maar in het corrupte verleden leven, want aan ook deze amateuristische tekst is te zien hoe deze kinderachtige zogenaamde ‘journalist’ denkt. Wederom heel jammer culturu.com!
Advies: ga niet meteen na een paar weekjes je oordeel hebben over grote zaken waar je blijkbaar geen weet van hebt. Al helemaal niet over deze onlullige dingen..
We gaan allemaal zien hoe Santokhi zijn presidentschap zal vervullen en hopelijk zit daar (op een gegeven moment) een goede stijgende lijn in.

Kappel
dinsdag 18 augustus 2020 02:31

Culturu.com is een pro ndp en anti nieuwe regering medium blijkt helaas uit al hun artikelen. Creëeren domme verzinsels om mensen op te ruien of de nieteens een maand aanzittende regering in een kwaad daglicht te plaatsen…. Overduidelijk te merken dat ze onprofessioneel bezig zijn.

Dja dja Uma
dinsdag 18 augustus 2020 04:01

Ik ben trots op deze integrere president. Er kleeft tenminste geen bloed aan zijn handen.

Racist smoes
dinsdag 18 augustus 2020 07:04

Moet hij staan liegen en ook de boel in de maling nemen als de NDP.
De schrijver van dit stuk is wel herkenbaar een NDP,’er met wroeging.

Parbhoesingh
woensdag 26 augustus 2020 21:44

Geef de pres de tijd .gun hem die positie.Het land wordt niet slechter.Hij gaat alles inzetten voor het land en volk.Schrijven jullie geen onzin van chan.Hij is een door zetter.Gun hem de tijd.Advertentie

column

Als nepotisme Suriname redt, ben ik ervoor!

Geplaatst

op

Nepotisme N

De vriendjespolitiek binnen de regering stoort de meeste Surinamers mateloos. Wij hebben van alles meegemaakt op dit gebied, maar nog nooit heeft een president zijn echtgenote op verschillende belangrijke posten geplaatst, betaald of onbetaald. Het gaat hier niet alleen om het geld, maar ook om invloed en macht en om het feit dat je maar 1 persoon bent met twee handen en 1 hoofd. Maar je wil Ba’anansi ‘spelen’ met acht armen. Op zo een manier kan  dictatorschap op een stiekeme manier de natie binnen gebracht worden.  Nu beschuldig ik Chan niet van dictatoriale neigingen, maar ik probeer de zaak van meerdere kanten te bekijken. Het kan namelijk ook zijn dat Chan mensen die dicht bij hem zijn op cruciale posten plaatst omdat hij de huidige Surinaamse situatie als een noodsituatie bekijkt. Vooral  vanuit een traditioneel standpunt bekeken is dat gewoonte bij vertrouwelijke zaken en helemaal in een crisissituatie als van Suriname.

In dat licht bekeken is het volgende minder absurd dan het leek, want het (b)lijkt nu dat niet alleen ‘Me Lissa’ geaccommodeerd wordt, maar ook familie en aangetrouwde familieleden. Dat wordt tenminste gesuggereerd in een ‘ingezonden stuk (Zie foto) op een facebookpagina die misstanden aan de kaak stelt. Er is trouwens niets nieuws onder de zon. Nam ene Dora van Dijk van het onafhankelijk kiesbureau niet haar eigen familie in dienst onder de vorige regering? En op klachten uit de Samenleving werd van overheidswege geantwoord dat ze mensen die zij vertrouwde, in dienst mocht nemen.

Maar om terug te komen op ‘Me Lissa’: Is ze gewoon heersend, aandachtsgeil, machtsdronken of geldzuchtig zoals boze tongen beweren? Heeft haar man, Chan een door haar  speciaal geprepareerde pap gegeten of heeft hij last van verlatingsangst zoals onder andere zijn zoon veronderstelde en die volgens eigen zeggen, zelf ook geaccommodeerd is geworden. Weten zullen we het misschien nooit, maar dat Chan in de taak die hij op zich heeft genomen vertrouwenspersonen rond zich wil hebben is meer dan begrijpelijk, want van zijn directe familie moet hij het duidelijk niet hebben.

Ik vind al deze benoemingen binnen de (extended) family  van de President helemaal niet goed. Maar ik zit zo in spanning te wachten op het herrijzen van Suriname uit de grote economische chaos en het  mega financieel gat dat de vorige regering ons heeft nagelaten, dat ik me echt niet al te druk maak over nepotisme. We hadden Regering Bouterse ‘nog vijf’ gegund en kijk hoe ze er mee om zijn gegaan. Banken werden beroofd door diegenen die daarover moesten waken en hun opdrachtgevers aan de top waren de helers. En dat is nog maar het topje van de ijsberg.  Laat Santokhi de kans krijgen Suriname te redden uit dit   mega financieel gat. Gun hem zijn vijf! Hij en zijn Melissa  zullen er meer dan keihard voor moeten werken.  –

culturu.com  –  Christa Sluisdom

 

 

Lees verder

column

Surinamers Pittbull terriers

Geplaatst

op

Polish 20200926 101313732

 

De tweede aanpassing van de brandstofprijs binnen enkele weken tijd, heeft de Surinaamse gemoederen flink in beroering gebracht. Voor velen kwam deze tweede verhoging die in het kielzog kwam van de officiële depreciatie van de Surinaamse dollar, als een donderslag bij heldere hemel. Het ging om een verhoging van meer dan SRD 3 per liter brandstof. Vele burgers vonden dit teveel en klaagden dit niet te kunnen betalen. Suriname’s activist en ‘angry young man no 1, Pakkitow, riep op tot protest op het onafhankelijkheidsplein tegen deze verhoging. Hij vond, dat als de bevolking offers moet brengen, de top van het land ook moest inleveren.

Al deze klaagzangen riepen weer reacties op waarvan één kwam van een uitbater van pompstations, Roy Boedhoe. “Als je geen geld hebt, moet je geen auto rijden”, zei hij in een interview. Dit was olie op het vuur van de burgers die zich door de verhoogde olieprijs benadeeld voelden. Roy Boedhoe werd op sociale media geroosterd. De aardigste reactie was: waar bemoeit hij zich mee? Een andere reactie die van meerdere personen kwam was: Hij leeft van brandstofverkoop.  Hoe kan hij zoiets zeggen? Een ander voegde eraan toe: Een auto is geen luxe en weer een ander: cancel Boedoem. Er werd ook, waarschijnlijk uit pure frustratie zelfs gevraagd naar de verbljjfplaats van zijn nek. Er kwam ook een serieus uitziende oproep om niet meer bij zijn bedrijven te tanken die luidde: “Ik tank NIET bij Boedhoe, U ook NIET toch?”. Sociale media stonden en staan nóg steeds bol van verontwaardiging over Boedhoe’s uitspraak.

Surinamers waren tot de verkiezingen een verdraagzaam, volgzaam en zelfs dociel volkje. Het leek haast alsof zij  tien jaar lang in een semi- vegetatieve staat verkeerden.  Je kon veel met ze doen en van alles tegen ze zeggen. Men ageerde nergens tegen. Je hoorde meestal  alleen een vermoeid: “Als ik niet werk eet ik niet”. En daar bleef het bij. Maar sinds het tellen van de stemmen na de verkiezingen in het NIS toen Pakkitow en anderen daar als waakhonden over onze stemmen waakten is er iets veranderd in Surinamers.

Komt het door pitbull Pakkitow dat Surinamers zich plots geen knollen voor citroenen laten verkopen? Of heeft Bouta al die bijvoeglijke naamworden die vóór ‘volkje’ staan meegenomen bij zijn afgang of….is de pap waarmee hij Surinamers tien jaar lang in slaap heeft gesust, uitgewerkt? Weten zullen we het waarschijnlijk nooit. Maar één ding staat vast. Als je Surinamers nu na de verkiezingen ‘A’ zegt, krijg je het hele alfabet over je heen. En Als je ‘B’ durft te zeggen, roosteren ze je. Bij ‘C’ ben je gelijk de grond en niet meer aanspreekbaar. En het geval van Roy Boedhoe is daar alleen maar een voorbeeld van. De regering en iedere publieke figuur in Suriname loopt vandaag aan de dag op eieren. De nieuwe mondigheid van mijn volksgenoten duizelt me. –  Christa Sluisdom

Lees verder

Meest gelezen