woensdag 17 april 2024
25 C
Paramaribo
6 C
Amsterdam
4.9
(11)

Omgekeerde wereld

lees ook ...

Surinamers bijna 5x armer sinds 2020 (deel 2)

De Surinamer is tot nu toe bijna vijf keer armer geworden, alles is 5x duurder geworden en gezinshoofden worden wanhopig. Vanuit de inflatiecijfers uitgerekend kom je op het percentage met hoeveel de ...

Het hele land is ondergedompeld in armoede, ondanks de z.g. koopkrachtversterking van SRD1800 = €47. De bestuurders en hun family and friends hebben naast een zeer riant maandelijks salaris nog tal van priveleges. En alsof dat niet genoeg is, belonen ze zichzelf sinds kort ook nog met 50% koopkrachtversterking. Bij mij gaat het er dan totaal niet in dat geen enkel DNA-lid daartegen ingaat en strijdt voor dezelfde 50% voor alle Surinamers!

Elke keer weer weet de Surinaamse volksvertegenwoordiging het voor elkaar te krijgen dat mijn mond openvalt van verbijstering. Is er dan helemaal niemand in DNA en overig bestuur die daadwerkelijk geeft om land en volk? Het antwoord is ronduit NEE!

Op school leren we over het feit dat Suriname een derde wereldland is. Dat betekent toch dat we behoren tot de armste landen van de wereld? Tegenwoordig lezen en horen we vaker dat ons land qua natuurlijke hulpbronnen de 17e rijkste land van de wereld is. Waarom is het dan toch zo moeilijk om door eerlijk, oprecht en vooral transparant beleid de staatskas te spekken met de opbrengsten van wat de natuur ons geeft? Ik schrijf ons, want nu gaan de meeste opbrengsten naar bepaalde individuen in de samenleving en naar het buitenland.

De bestuurders en hun family and friends hebben hun mond vol van hoeveel ze van Suriname houden. Je houdt pas van je land als je daadwerkelijk gaat voor de nodige duurzame ontwikkeling door van de winsten voldoende percentage te laten vloeien naar de samenleving. Dat doe je ook als je je uiterste best doet om alles betaalbaar te maken voor iedereen i.p.v. elke keer verhogingen bij EBS door te drukken, waardoor de winkeliers die kosten ongetwijfeld doorberekenen in hun prijzen op artikelen. Als rechtgeaarde bestuurder van een land ga je er alles aan doen dat de onder- en middenlaag van de bevolking zichzelf kunnen voorzien in wat er nodig is om menswaardig door het leven te gaan.

Suriname heeft zoveel potentie op zoveel vlakken, maar alleen de juiste mensen, de echte patriotten, zijn in staat om die potentie uit te dragen. Dat zijn zeker niet de huidige bestuurders die al vier jaar lang er alleen voor zichzelf, familie en vrienden zijn door
-corruptie openlijk toe te staan,
-aan klassenjustitie te doen,
-het mooie regenwoud dat gratis veel carboncredits kan opleveren, kaal te plukken door illegale goudconsessies oogluikend toe te staan met desastreuze gevolgen van dien, en door mogelijk beruchte mennonieten aan te trekken voor z.g. landbouw
-wel hun mond heel wijd open te trekken om het onlangs uitgegeven boek van meneer Van den Bergh ‘Corruptie op hoog niveau’, maar oorverdovend stil blijven als kort daarna 8 ton cocaïne (een wereldrecord) vanuit Suriname in Spanje is onderschept, en zoveel meer cocaïnevangsten daarna. (De Netflix-serie Narco-Saints berust dus wel op feiten!)
– met geen woord te reppen over het verlies van de rechtszaak tegen de schrijver van het ‘verboden’ boek. Hoe onsportief ben je dan? Zo dus!

Ik ga ervan uit dat de meesten van ons een gedegen opvoeding hebben genoten en dat daarin geloof, ongeacht welke, vaak een centrale rol vervulde. De meesten van ons hebben het laatste vastgehouden in hun volwassen leven, waardoor we meestal goed in staat zijn om het verschil te kunnen waarnemen tussen recht en krom. Natuurlijk zijn er ook mensen zonder geloof die over deze vaardigheid beschikken. Kortom: de meesten van ons blijven hierin trouw aan zichzelf. Daar hebben we een heel mooi woord voor: geweten.

Het is alom bekend dat we in Suriname de laatste tijd bijna elke dag geconfronteerd worden met opvallende gebeurtenissen en handelingen vanuit het bestuurlijk apparaat die totaal tegen ons geweten indruisen. Laten we in Suriname vooral niet meegaan in dat wat krom is, maar daartegen opstaan. Het Licht gaat het uiteindelijk altijd winnen van de duisternis.

Met het oog op de komende verkiezingen roep ik elke Surinamer op te gaan stemmen op partijen die de komende tijd laten zien dat ze staan voor duurzame ontwikkeling van land en volk. Het is heel kort dag nu voor partijen om het niet alleen te laten bij beloftes en verkooppraatjes, maar laat nu d.m.v. positieve activiteiten richting de samenleving zien wat jullie te bieden hebben na 25 mei 2025. De Surinamers kunnen dan heel bewust en weloverwogen hun stem uitbrengen op de partijen met mensen die echte liefde in hun hart voor land en volk hebben.

Ingezonden: Francis Renfurm

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Column, Ingezonden nieuws »

meest gelezen

HomeColumnOmgekeerde wereld