donderdag 25 juli 2024
32 C
Paramaribo
22.3 C
Amsterdam
4
(2)

Obstructie van de rechtsgang

lees ook ...

Met valse argumenten heeft Simons een slag gewonnen maar nu ...

Met valse argumenten heeft Simons een slag gewonnen maar nu lijkt zij alsnog de oorlog te verliezen Wij willen ons niet bemoeien met de NDP maar de jorka soepoe die daar gebrouwen wordt kan wel invlo...

De District Attorney (Openbaar aanklager) van Manhattan, Alvin Bragg (zie foto), heeft op donderdag 23 maart 2023 een brief gepubliceerd waarin hij kritiek uit op afgevaardigde Jim Jordan en het ‘Judiciary Committee’ van het Huis van Afgevaardigden. Hij beschouwt hun inmenging in zijn onderzoek naar voormalig president Donald Trump als onredelijk. Bragg’s kantoor kondigde aan dat het Trump zal onderzoeken voor vermeende schendingen van de strafwet van de staat New York.

Bragg reageerde op de brief van de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden door te zeggen dat hun brief een “ongekende vraag naar een lopende lokale vervolging” vertegenwoordigt. Hij verklaarde verder dat het voldoen aan het verzoek zou “interfereren met (ingrijpen in) de wetshandhaving” en een “onwettige inmenging in de soevereiniteit van New York” zou zijn.

Het onderzoek naar de vermeende schendingen van de strafwet van de staat New York door Trump loopt nog, en het is onduidelijk wanneer de jury zal beslissen of hij aangeklaagd zal worden. Niettemin suggereert de vrijgave van Bragg’s brief dat hij vastbesloten is om aanklachten tegen de voormalige president te vervolgen en geen inmenging van buitenaf zal tolereren.

Bron: De Dagelijkse Standaard d.d. 24 maart 2023

Op 19 maart 2012 werd door zes parlementariërs een wetsvoorstel voor amnestie voor de Decembermoorden ingediend. De amnestiewet zou betekenen dat het Decembermoordenproces zou worden gestaakt; de amnestiewet was ingediend met het oogmerk de verdachten van de Decembermoorden te vrijwaren van strafrechtelijke vervolging. Ondanks felle reacties vanuit de samenleving werd op 4 april 2012 de amnestiewet aangenomen.

Op 9 juni 2016 bepaalde de Krijgsraad dat de amnestiewet ongeldig was, en dat het proces tegen de verdachten door zou moeten gaan. Als hoofdargument werd aangevoerd dat de wet tijdens een lopend proces was aangenomen.

Bron: Wikipedia, Amnestiewet Suriname

Ter overdenking: Hebben de 28 parlementariërs die voor de amnestiewet hebben gestemd zich wel of niet schuldig gemaakt aan obstructie (belemmering) van de rechtsgang? Is het plegen van obstructie wel of niet strafbaar?

Ingezonden : Ahmad Jhawnie

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Column

meer Column nieuws »

meest gelezen

HomeColumnObstructie van de rechtsgang