maandag 4 maart 2024
29 C
Paramaribo
11.4 C
Amsterdam
4
(1)

NIET 5 MAAR 4

lees ook ...

Verraad op verraad

Pakitow, roepnaam van actievoerder en politicus Stefano Biervliet (27), is groot onrecht aangedaan. Ondanks dat hij nooit een misdaad begaan heeft en uitsluitend mensen heeft opgeroepen om op te komen...

Om een land vooruit te helpen is een goede regering nodig die luistert en doet wat het volk wilt. Zo’n regering heeft de juiste mensen in huis en doet wat het beste is voor het land. Helaas zien we maar al te vaak, vooral in landen die nog in ontwikkeling zijn, dat de regering niet de juiste is. En dan verwacht je dat zo’n slechte regering snel weggestuurd wordt en vervangen met capabele mensen. 

In menig ontwikkeld land zie je dat de regering voor een zittingstermijn van 4 jaren wordt gekozen. Denk aan de grote economieën in de wereld zoals de VS, de EU. De president en regering van die landen wordt voor de duur van 4 jaren gekozen. Daarna komen er verkiezingen en kiest het volk de volgende regering. Het kan dezelfde zijn, maar de samenstelling van de kamer (DNA) kan wel wijzigen waardoor er toch enige verschuiving plaats vindt. Als een regering lang op het pluche zit en ze zijn catastrofaal bezig, dan zou je na 4 jaren de schade kunnen herstellen. Hoe langer de ‘foute’ regering aanblijft, hoe groter de schade zou je kunnen zeggen.

In Suriname wordt er volop gediscussieerd over de Kieswet. De verdeling van de DNA-zetels is nu niet democratisch omdat de stem van personen uit verschillende districten, verschillende gewicht hebben. Met andere woorden, in een ander district dan Paramaribo, heb je minder stemmen nodig om in DNA te worden gekozen dan in Paramaribo zelf. Ik stel voor dat men ook discussieert om de zittingstermijn te verkorten naar 4 jaren. Is het volk tevreden met de regering die ze gekozen hebben, dan worden ze herkozen om het land te leiden. Maar maken ze er potje van, zoals zo vaak is voorgevallen, dan zou de bevolking eerder kunnen ingrijpen om zo anderen sneller de kans te geven om het beter te doen.

De vorige regering heeft de machtsoverdracht eerder gedaan omdat de ellende veels te erg was om nog een maand aan te blijven. Aan de ene kant goed, dat ze dit gedaan hebben. Aan de andere kant hadden ze veel eerder moeten ophoepelen, de ellende is alleen maar groter geworden. Had de bevolking een jaar eerder kunnen stemmen, dan had men eerder kunnen beginnen met puin ruimen. Dink a tori. En als zaken beter gaan, we zijn er nog niet, willen ze terug. Een persoon opperde zelf om samen te gaan werken met de groene partij. Hopelijk gaat men het nest niet vuil maken, met criminelen en andere boeven. Sluit ze op en pluk ze kaal, waarom loopt tralala nog vrij rond?

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Column

meer Column nieuws »

meest gelezen

HomeColumnNIET 5 MAAR 4