vrijdag 9 december 2022
25 C
Paramaribo
-0.7 C
Amsterdam
5
(1)

Mis’ Marie!

lees ook ...

Koning Willem-Alexander, wij willen pardon van u zelf horen!...

Nederland wil 19 december aanstaande excuses komen aanbieden voor de slavernij die 300 jaren heeft geduurd, waarbij de slaven die vrijkwamen in 1863, hun bedbedbedovergrootouders ook in slavernij ware...

Mis’ Marie was er altijd; in ieder geval bijna altijd. Toen het goed ging en een ieder alles gewoon kon kopen, leverde misi Marie al haar bijdrage aan de maatschappij. Zij was altijd bezig in de maatschappij. Stevig en flink, nog niet geuniformeerd. Wel met kortgeknipt haar. Zo heb ik haar gekend; altijd al. Het kortgeknipte haar liet haar tijd om ongestoord te werken voor haar gezin en Suriname.

Mis’ Marie is een formidabele vrouw, dat merk ik nu. Ze heeft haar leven simpel gehouden, haar uiterlijk tenminste om meer te kunnen geven. Mis’ Marie is op leeftijd, maar haar stem is jong. Mis’ Marie gaat al heel lang mee. Zij gaf en geeft aan de gemeenschap. Zij is een Surinaams product; een Surinaams merk. Vandaag is zij er weer. Zij geeft wat zij heeft. Zij geeft een voorbeeld door in haar nadagen onze jeugd te beschermen; ze te tonen wat ze kunnen.

Mis’ Marie is een voorbeeld, een licht dat schijnt in de duisternis. Zij kwam weer toen de pandemie ons lam sloeg. Ze gaf onze jeugd moed om door te gaan in een nieuw systeem. Mis’ Marie draagt een uniform en haar haar is kortgeknipt. Voor ons doet ze dat om al haar tijd te besteden aan haar werk: haar gezin en haar werk. Wie zou het doen; wie zou dit werk op zo een bijzondere manier doen? Het binnenlands kind is voor haar geen stiefkind. Kinderen in het binnenland die nooit naar school zijn geweest mogen nu ook school genieten. Ik zie hier hoe dat moet als je tijd van hard werken eigenlijk om is; als het eigenlijk te vermoeiend is voor je vanwege je leeftijd. Dat je je inzet ondanks alles, meer dan anderen. Mis’ Marie is een verademing in het geheel en ook een bemoediging. Dat we kunnen leren niet op te geven, maar diep adem te halen en door te gaan; Mis’ Marie is een waardige Surinaamse Fayalobi ! Strak en Stralend.

Marie Levens is geboren in 1950 en heeft andragogie gestudeerd. Zij heeft leiding gegeven aan het Bureau Onderwijs informatie en Sudiefaciliteiten en was minister van Buitenlandse Zaken van het jaar 2000 tot 2005. Zij heeft in 2020 haar pensioenrust aan de kant gezet en is minister van Onderwijs geworden tijdens de pandemie. Ze is er niet zomaar. Ze is er om ons te bemoedigen dat noch de pandemie of een ander obstakel ons kan tegenhouden te komen waar we moeten zijn.

 

CV

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Column

meer Column nieuws »

meest gelezen

HomeColumnMis' Marie!