maandag 26 februari 2024
29 C
Paramaribo
5.7 C
Amsterdam
2.8
(11)

Minister Achaibersing verdient maar een tiende van zijn Assuria salaris

lees ook ...

Het alternatief voor deze regering vind je door anders te ki...

Wij horen regelmatig de vraag: wat is het alternatief? De armoe in het antwoord verlamd elke discussie in Suriname over hoe het land verder te krijgen. Kennelijk is iedereen doordrongen dat het armoed...

Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning, alias ‘herdershond'(zelf aangenomen naam), was voor hij minister werd in het jaar 2020, directeur van de verzekeringsmaatschappij Assuria, waar hij naar zeggen van personen die het kunnen weten, vijftienduizend US Dollars opstreek als salaris. Hij kwam dus vanuit een riante positie toen hij minister werd, naar een mager salaris van omgerekend USD1500, een tiende van het vorige, voor de ministerspost.  

In zo een situatie kunnen verschillende zaken meespelen die maakten dat hij de hogere baan met het lagere salaris aannam. Het kan zijn dat hij al zwom in het geld en stinkend rijk was, waardoor geld, weinig of veel, hem niets uitmaakte. Het kan ook zijn, dat de baan met de hogere status quo, hem zijn salaris bij Assuria deed vergeten. Maar omdat deze opties wel kunnen, maar niet aannemelijk zijn, komt er een andere logischer reden naar boven voor het aanvaarden van een eervollere baan dan zijn directeurschap, voor maar  een tiende van zijn vorige salaris.

Het is achteraf gezien logisch, dat hem andere niet-officiële, financiële of beter gezegd financieel-criminele tegemoetkomingen wachtten. Het investeringsinstituut New Surfin NV, waarvan de coalitiepartners ABOP, NPS en Pertjajah Luhur niets mochten weten, was begin 2021 al opgericht of beter gezegd: toen kwam de stiekeme oprichting van dit investeringsinstituut aan het licht. De minister van Financiën en zijn collega van Buitenlandse Zaken bleken in de Raad van Commissarissen (RvC) van dit Investingsinstituut New Surfin NV te zitten.

Wat wij in 2022 pas hoorden van de president, was dat er door een (onguur) Italiaans bouwbedrijf, een som geld van 02 miljard US Dollars in het ‘Investeringsinstituut’ New Surfin gestort zou worden om officieel gezegd de economie te ‘boosten’. Maar de zakken van de eerder geheime RvC leden wachtten op verdikking en waarschijnlijk ook andere zakken.

Ook hadden we het onbekende Deense waterstofbedrijf HPSG, dat in elf jaar tijd veertien bedrijven had opgericht, die zij allemaal failliet hadden laten gaan. Met dit bedrijf was de regering een samenwerking aangegaan zonder ook maar een background check te doen. ‘Fishy’ toch? Want je kan misschien wel dom zijn, maar niet zo dom dat wanneer een bedrijf zich bij jou meldt om een groot werk te doen, dat je dan direct papieren tekent zonder gewoon via meneer GOOGLE te kijken wat voor bedrijf het is, wat het doet en navraag te doen over het bedrijf, bij de bedrijven die op de website vermeld staan als hun zakenpartners.

Wel nu, uit de keuze van minister Achaibersing van Financien en Planning voor het ministerschap voor maar een tiende deel van zijn vorige salaris en de ongure bedrijven waar de regering mee samenwerkte, kan de logische conclusie getrokken worden, dat minister Achaibersing van Financien het hele plaatje met de louche bedrijven al voor zich zag liggen en de berekening al had gemaakt wat daarvan in zijn zak zou gaan, toen hij de ministerspost aannam. Dit jaar kwam naar buiten via de president, dat er 02 miljard US Dollars van een (louche) Italiaans bouwbedrijf in het investeringsinstituut gestort zou worden, (waar de coalitiepartners niets van afwisten).

Alles moet een eind hebben, maar om toch even door te gaan: de roof van minimaal 40.9 miljoen van de CBvS deze maand, was misschien een volgende wanhopige graai in de staatskas, omdat de andere graaipogingen niet gelukt waren. Oké, de dieven zijn gepakt, maar de wachters van het geld niet! Hebben de wachters het geld opzettelijk niet goed bewaakt, omdat zij er zelf aan willen zitten of hebben gezeten?

Een herdershond, die wel vaker veel geld heeft bewaakt, zou het plotseling niet meer kunnen? De herdershond doet alsof zijn neus verstopt is.

CV

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

11 REACTIES

11 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Column

meer Column nieuws »

meest gelezen

HomeColumnMinister Achaibersing verdient maar een tiende van zijn Assuria salaris