dinsdag 7 februari 2023
23.8 C
Paramaribo
3.2 C
Amsterdam
5
(1)

Mens met beperking is geen Koprokanu

lees ook ...

De beloofde Srefidensibonus is enkele dagen geleden gestort voor de landsdienaren waaronder er velen zijn die niets te doen hebben als zij zich aanmelden op het werk. Dat kunnen zij niet helpen. Er is gewoon niet genoeg administratief werk voor 60.000 plus landsdienaren op een bevolking van nog geen 600.000 man.

De Srefidensibonus is behalve voor de ‘landsdienaren’ ook voor de a.o.v-ers gestort waaronder er  velen zijn die ook een pensioen genieten. Andere a.o.v-ers hebben geen pensioen en hebben nooit gewerkt(buitenshuis) of een vaste baan gehad. Maar de mensen met een beperking hebben tot op dit uur nog  geen srefidensibonus ontvangen.

De mensen met een beperking kunnen niet werken, sommigen kunnen wel aangepast werk verrichten en andere kunnen alleen lichte werkzaamheden verrichten. Een 2de hossel voor mensen met een beperking die wel lichte werkzaamheden kunnen verrichten is er dus niet bij. En degenen die helemaal niet kunnen werken moeten het hebben van de overheidssteun van SRD 325 die in november naar SRD500 is opgetrokken.

De vraag is nu: Waarom krijgen  landsdienaren, die al een salaris ontvangen – soms voor het niets doen – en a.o.v-ers waarvan sommigen nooit a.o.v premie hebben gestort, voorkeur op de mensen met een beperking? Waarom worden de mensen met een beperking nu al voor de tweede keer in enkele maanden tijd als Assepoester behandeld?

In november is de Algemene oudedagsvoorziening verhoogd van SRD 525 naar SRD 750(SRD 225 verhoging), waaronder er mensen zijn die een pensioen genieten  en dus ook a.o.v premie hebben gestort, en mensen die nooit een (vaste) baan hebben gehad en alleen een a.o.v uitkering krijgen. In beide gevallen is het oneerlijk dat deze personen voorgetrokken worden op de mens met een beperking. Waarom? De gepensioneerde heeft behalve de a.o.v ook een pensioen(tje) en zal bij wijze van spreken  niet zo snel omvallen van de honger. De personen die alleen a.o.v krijgen hebben niet meer recht dan de mens met een beperking op extra geld want ze hebben geen of nauwelijks a.o.vpremie gestort.

De personen met een beperking hebben maar SRD175 bij gekregen op hun uitkering in november en de aov-ers SRD 225 terwijl de a.o.v-ers al meer geld kregen dan de mensen met een beperking en velen ook nog een pensioentje hebben om van te leven. Zijn de mensen met een beperking soms minder mens dan die zonder een beperking? Vaak hebben ze ook een gezin. En als zij geen gezin hebben en  helemaal niets voor zichzelf kunnen doen, is het des te zwaarder voor  het familielid dat mantelzorger is. Moet de persoon met een beperking soms creperen omdat er niet goed voor hem gezorgd kan worden vanwege geldgebrek? Of moet de mantelzorger bezwijken onder de psychische en de financiële druk?

Overheid behandel de Mens met een beperking als alle anders mensen en stort die SRD 300 koopkrachtversterking met spoed op hun rekening. Trek ook hun maandelijkse uitkering op naar een redelijk niveau zoals dat met de a.o.v is gedaan, want het zijn ook Surinamers die niet gediscrimineerd mogen worden. De mens met een beperking is geen Koprokanu of assepoester.

CV

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

5 REACTIES

5 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Column

meer Column nieuws »

meest gelezen

HomeColumnMens met beperking is geen Koprokanu