vrijdag 31 maart 2023
32 C
Paramaribo
10.3 C
Amsterdam
3.5
(2)

MELD MISDAAD

lees ook ...

Vertrouwenscrisis is apocalyps

'Passie voor Suriname' gelanceerd; situatie land aanpakken “One of the penalties for refusing to participate in politics is that you end up being governed by your inferiors” oftewel "Een van ...

Door de vele berichten van corruptie zou je je moeten afvragen of het niet beter is een MeldMisdaadlijn open te stellen voor deze meldingen. Natuurlijk, principieel ben ik tegen “klikken”. Het verraden van een van je makkers, dat doe je niet. Echter, zijn dit wel je makkers? Zijn dit niet gewoon ordinaire boeven van de hoogste categorie die ervoor zorgen dat ons paradijs maar niet tot bloei kan komen? Zijn dit wel mijn broeders en zusters die ook voor mij zullen zorgen als ik bij hun aanklop? Ik denk niet dat ze mij zullen helpen. Zij zorgen immers eerst voor zichzelf en dan voor hun friends & family. Jij en ik behoren niet tot de inner circle.

Er zijn ex-ministers die op de vlucht zijn, anderen hebben 3 helikopters en weer anderen hebben vergunningen of gronden in hun bezit die niet voor een eerlijke prijs gekocht zijn. De lijst met corruptieve handelingen is heel lang. Van onderaan tot aan de top, iedereen wil eten. Ze denken niet aan de kleine man die het gelag betaald. Ze denken niet aan de toekomst van het land, de toekomst die er heel erg slecht uit gaat zien. Ondanks de vele rijkdommen die Suriname heeft, ondanks de vele miljarden die Suriname ontvangen heeft, behoort Suriname tot een arm land met veel schulden.

Wat mij opvalt is dat het heel moeizaam is om deze boeven voor het gerecht te brengen. Dit komt niet omdat er geen wil is, maar omdat vaak er geen of weinig bewijs is. De boeven hebben computers e.d. doen verdwijnen, denk aan het moment dat de nieuwe regering zijn intrede deed. Haast alle computers waren verdwenen, simpelweg meegenomen of harde schijven zijn vernietigt. Al het bewijs is verdwenen en als de criminelen onder elkaar een afspraak maken, dan zullen ze die afspraak niet gauw verbreken en hun mede boeven verraden.

Om te zorgen dat een ieder bewijs kan verzamelen is het daarom zinvol een MeldMisdaad open te stellen waarin burgers hun video’s, opgenomen gesprekken, foto’s en ander bewijsmateriaal naartoe kunnen sturen. Men kan bellen naar een telefoonnummer of via bijvoorbeeld whatsapp berichten sturen met als bijlage de bewijsmateriaal. Dit moet rechtstreeks bij de PG binnen komen. Natuurlijk zal hier een vergoeding voor mogelijk moeten zijn. Ik denk dan aan een vergoeding van 5 tot 10% van het gevonden gestolen geld, er moet een veroordeling volgen en als het nodig is moet de aangever als getuige willen optreden. Het moet ook mogelijk zijn als anonieme aangever je documenten te kunnen sturen zonder dat je daarna aan regels of verplichtingen gebonden bent, vrijwillig je ding doen. De straffen moeten ook niet mals zijn, het gestolen goed moet terug en daarnaast jarenlange celstraffen.

Dus mensen, weet je iets, maakt niet uit hoe klein, geef het door. Meld het dat je moet betalen anders wordt je niet geholpen. Meld het als je staande wordt gehouden en als je niet betaald moet je naar het bureau, noteer de naam van diegene aan wie je moet betalen, de plaats en tijdstip. Vergaar zoveel mogelijk informatie. Als het kan, neem het op met je telefoon. Geef het door aan de PG, verspreidt het niet via FB of ander media. De boeven hebben ook FB en hebben ook een social media account. Geef ze niet de voorsprong zodat ze zich kunnen gaan indekken en bewijzen laten verdwijnen. Doe het voor je kinderen, voor je family en voor het land. Anders komen we er niet en zullen deze praktijken blijven bestaan.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Column

meer Column nieuws »

meest gelezen

HomeColumnMELD MISDAAD