woensdag 17 april 2024
25 C
Paramaribo
6 C
Amsterdam
5
(1)

Media repressie

lees ook ...

Door afwezigheid van Bouterse komt de bromtjie jarie gedacht...

De Surinaamse samenleving is broos en kan geen etnische spanning gebruiken. Ontwikkeling van Suriname kan niet zonder goede samenhang en eenheid onder het volk. Dat deze regering – Santokhi, Brunswij...

In de afgelopen periode worden media huizen digitaal aangevallen. De sites van diverse media zijn moeilijk te bereiken en de views nemen af. Zie ook het nieuwsbericht van Jerrel Harderwijk in Starnieuws.com. Men gaat zelfs zover om video content te blokkeren of ervoor te zorgen dat live reportages onmogelijk wordt gemaakt door diverse digitale aanvallen. Het is niet iets nieuws, het komt voor in elk land en vooral als er sprake is van komende verkiezingen.

Bij Facebook en andere social media platforms zijn er moderators die toetsen of hetgeen wat je publiceert voldoet aan hun regels. Ook kunnen mensen een post melden bij het platform en wordt je, na toetsing mag ik hopen, tijdelijk op inactief gezet. In het ergste geval wordt je account gesloten. Deze werkwijze zorgt ervoor dat een kwaadwillende enkele van je post “meld” bij het social media platform en je bent niet meer zichtbaar. Doen ze dit met tientallen, dan weet je zeker dat je een probleem hebt.

De toetsing door moderators van de social media platforms hoeft geen probleem te zijn. Immers, regels moeten er zijn, en iedereen moet zich daar aan houden. Het is wel een probleem als politieke partijen anders denkenden willen uitschakelen door deze kwaadaardige manieren toe te passen. In een democratisch land is de vrijheid van meningsuiting een groot goed, zolang je niet over de schreef gaat. Als je over de schreef gaat dan komt het OM of diegene die zich onheus bejegend voelt, in actie. Daarmee zou de kous af moeten zijn.

Als de vrijheid van meningsuiting wordt “verstoord”, denk aan het bejegenen van de VP van een journalist, of moedwillig moderators van social media platforms te bewegen actie te ondernemen, dan is dit niet goed voor de nieuwsvergaring in het land. Ook het digitaal verstoren van de publicatie van vrije meningen, als het nou gedrukte pers of digitaal is, moet niet getolereerd worden. De vrije pers zorgt dat zaken aangekaart worden en informeert het publiek. Of zoals de Rechter in NL zei; onderwerp van openbaar belang dat actueel is voor Suriname namelijk corruptie in regeringskringen en vooraanstaand bekende personen. 

De daders mogen hier niet mee wegkomen en het wordt tijd dat er onderzoek komt.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Column

meer Column nieuws »

meest gelezen

HomeColumnMedia repressie