maandag 30 januari 2023
23.3 C
Paramaribo
7.9 C
Amsterdam
3.8
(24)

Losgeslagen Beestenbende; Roofgedierte!

lees ook ...

Waar zijn de Surinaamse moraalridders gebleven nu er ellende...

Waar zijn de Surinaamse moraalridders gebleven nu er zoveel ellende zichtbaar is in het land. Het is een teken van kwaliteit als er mensen in een samenleving zijn die letten op ethiek, moraliteit en ...

Wat heeft dit volk gedaan dat het lijders heeft die last hebben van grootheidswaan. Lijders die onschuldig spreken, maar met slangenvenijn ons beledigen. Wat heeft dit volk toch misdaan dat een lijder die zich Leeuw voelt, als een poesie praat, maar president wil worden en dus een voorbeeld moet zijn voor anderen. Een mens met maar twee benen en twee armen, heeft drie goedbetaalde Overheidsbanen alsof hij honger heeft sinds zijn kinderjaren. Het is toch godgeklaagd. Wat een blaam.

En de lijder van alle lijders faciliteert smokkelpraktijken; openlijk en onbeschaamd. Minacht het volk met benoemingen van zijn schoonvader op drie posten die totaal niet samengaan, als een analfabeet uit een achterlijk gehucht, alsof hij gisteren het pariaschap is ontvlucht.

En de tweede mislijder, ik spreek nu wat van der sans, doet als een grote Koe. Wat moet je met zoveel grond. Je bent al rijk. Wat denk je dat jij daarmee bereikt. Er is trouwens voldoende gras op de bermen gelaten door die anti-sociale sinistere Oh Wee, het land dat met zulk menselijk afval kampt, dat nooit over zijn vroegere armoede is heen gekomen en niet rustig kan genieten van wat hem is bekomen. Nee, hebben om de heb. Geen grein gevoel van klasse; van ik moet mij nu aanpassen. Als Bosbeesten rollen ze vechtend over Surinaamse grond. Tien jaar lang een beestenbende en nu een zwijnenstal! Oh, mijn God, is dit ons lot?

Laat deze schande en vernedering ons toch niet raken. O nee, dat was in vorige jaren. Wat nu gebeurd is niet te evenaren. Alle beesten roven in de stilte van de nacht, geen roofdier gaat hartje stad bij dag op jacht. Maar deze roofgedierten; anyumara’s hebben niets daar mee te maken. Zij gaan tekeer en kennen geen beschaving meer. Tijdens één van hun krabbengevechten moest Misi Diana het onderspit delven. Alles beter dan met deze beestenbende verder. Straks kijkt ze toe als die wilde beesten door de bevolking worden weggetrapt. Wij willen geen Laag Beest(poesie) als president, noch Bruintje Beer of Riot Noir en SamTaki, helemaal niet meer!

Ik vraag permissie om het volgende in mijn moerstaal neer te pennen, want het is namelijk nog wat wennen om bepaalde gezegden in het Neerlans te bekennen.

Adyakapsa ! Un meki pasi,  un Sakasaka  Kakalasi, Un har’ a Dan, Wisiwasi Kakalaka, Syen di un n’abi, Un ferstan gwe lib’ unu; Krabasi e strey nanga un Ede taki en abi moro ferstan; Da’w Kaba a soso ! Un pasa dya; We tyar fyo fyo kon ini a kondre nanga un bakawerfi, tingi olo fasi. Syen nomo so we kisi ala yuru;We feti lek’ meti fu gron nanga lanti post ede. Sens’ oten Wi skrif’ a kondre na tapu unu nen? Way psa man, mek’ a kondre blo, fos’ wi lontun fon!

CV

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

13 REACTIES

13 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Column

meer Column nieuws »

meest gelezen

HomeColumnLosgeslagen Beestenbende; Roofgedierte!