woensdag 8 februari 2023
24.4 C
Paramaribo
-1.3 C
Amsterdam
5
(2)

Lockdowns & Vaccins in de Ban, kruidendrank & ‘t Immuunsysteem in Zwang..

lees ook ...

Heeft de weekeind Lockdown wel zin vraag ik mezelf af. De avond lockdown of de avondklok zo u wilt, daar zie ik wel iets goeds in, want vele en vooral jonge  Surinamers worden pas in de avond goed wakker en dan slaan ze aan het feesten. Thuis bij iemand of midden in de straat van hun woonwijk, om dan joelend de huizen in te vluchten als de politie er aankomt. Maar het gebeurt ook dat er echte feesten worden georganiseerd door rijpe veertigers en vijftigers met een echte muziekband of zelfs met meerdere bendes. In beide gevallen heeft covid vrij spel. Maar toch vind ik zeven uur in de avond veel te vroeg om binnen te moeten zijn. Er is nog zoveel economische activiteit na zes uur. Er zijn taxichauffeurs, er zijn bouwvakkers die tot zeven uur werkten en groentenverkopers die ‘s avonds tot elf uur groenten verkochten op een vaste standplaats. Maar als je zeven uur thuis moet zijn dan moet je je hossel of je business om zes uur afsluiten en je naar huis haasten, want de boetes zijn niet mals. De dagelijkse avondklok mag wat mij betreft gerust naar acht uur worden verschoven.

Maar de weekeind lockdown, waar slaat die nou helemaal op? Heel veel burgers moeten werken in  het weekeind om in hun levensonderhoud en in die van hun familie te kunnen voorzien. De Surinaamse dollar is al jaren aan het verminderen in waarde en de wisselkoers voor de US dollar waarmee er allerlei broodnodige dingen in het buitenland gekocht moeten worden, is sinds 2016 meer dan verdubbeld en topte in maart 2020 met 20 Surinaamse dollars voor 1 US dollar. Het gaat nu langzaam aan weer omlaag. Maar waar het mij nu om gaat is, waarom moeten de burgers thuisblijven in het weekeind? Ze moeten toch hun ‘zout’ gaan zoeken, want alles in de winkels is met de US dollarkoers mee de lucht in gegaan. Ok, het is om covid, begrijp ik. Maar mensen in hun huis opsluiten gaat het covidvirus  niet doen verdwijnen. Daarnaast is gebleken dat het huiselijk geweld stijgt tijdens de lockdowns. Het heeft ook geen enkele zin om zonder geld thuis te zitten want armoede maakt mensen gevoeliger voor het oplopen van ziekten. Het is namelijk niet zo dat als een persoon in aanraking komt met een ziektekiem, dat die perse ziek wordt, zelfs al is het dengue, malaria, chicungunya, zika, covid of het gewone griepvirus.

De persoon in kwestie wordt pas ziek als het immuunsysteem de ziektekiem niet direct bij het binnenkomen van het lichaam vernietigd. Voor een goed immuunsysteem heb ik altijd geleerd, moet je gezond eten, voldoende bewegen en voldoende slapen. Als jouw immuunsysteem zwak is of niet werkt is er weinig dat jou wel kan helpen. Ook om het vaccin te kunnen verdragen moet je immuunsysteem in orde zijn anders zijn de gevolgen niet te overzien. De overheid moet gewoon dagelijks in alle wijken fruit uitdelen aan de bevolking en de mensen bemoedigen om huismiddeltjes en versterkende kruidendrankjes te gebruiken die het immuunsysteem versterken. Het covidvaccin maakt immers toch niet immuun. Er is echt geen enkele patenthouder van vaccins in de hele wereld die dat durft te garanderen, maar het vaccin heeft wel al een aantal slachtoffers gemaakt omdat er veel inzit waarvan wij niet weten. Het Pfizer vaccin is zelfs niet eens goedgekeurd! Overheid kom alstublieft met fruitvoorziening en een goede promotie van versterkende kruidendrankjes, dan krijgen we wel groeps immuniteit en kunnen we gewoon weer naar school en naar het werk.

CV

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Column

meer Column nieuws »

meest gelezen

HomeColumnLockdowns & Vaccins in de Ban, kruidendrank & 't Immuunsysteem in Zwang..