woensdag 29 maart 2023
26.5 C
Paramaribo
13.2 C
Amsterdam
0
(0)

Licht aan het eind van de tunnel ziet hij wel maar de ellende aan het begin

lees ook ...

De boodschap van de EU-delegatie

De delegatie van de EU was in Suriname en spreekt zich duidelijk uit: Volgens EU-functionaris König zal het Europees statenverband samen met zijn partners de democratie in Suriname blijven steunen “Da...

Licht aan het eind van de tunnel ziet hij wel maar de ellende aan het begin van de tunnel niet?

Het is fascinerend om te zien dat de President wel steeds in staat is om ver in de toekomst te kijken en verhalend daarover te praten maar wonderlijk niet in staat is om alles wat om hem heen gebeurt niet te zien. Zit hij nu zo diep in die tunnel dat alles zo donker voor hem is? Is het door de tunneldruk dat hij door hallucinaties licht ziet?

Iedereen die nuchter is, een beetje kan nadenken en zich zelf in de spiegel kan kijken zou op onderstaande zelf kunnen antwoorden.

Wat weet hij niet van wat hij al wist ? Er zijn 5 momenten waarop hij de informatie had:

 1. Lopen tijdens meet the people ruim voor de verkiezingen: hij zei dat hij meer dan 1000 km heeft gelopen en het volk gesproken.
 • Dus hij wist toen – ruim voor 25 mei 2020 – wat de problemen zijn toch?
 • Hij had toch verschillende plannen en vision documenten waarin alles stond toch?
 • Hij wist toch hoe het land ervoor stond en wat er aan de hand was toch want hij stond met zijn “benen in de samenleving”?
 • Wat heeft hij met al die kennis, input en informatie gedaan?

 

2. Verkiezingspodia: tijdens de verkiezing vertelde hij wat hij allemaal zou doen

 • Dus hij wist welke problemen er waren en wat de oplossingen zijn toch?
 • Wat moet hij nu nog horen?
 • Wat heeft hij met al zijn eigen kennis gedaan?

3. Hearings na de verkiezingen: bij de samenstelling van de regering heeft hij alles en iedereen gehoord

 • Hij heeft naast wat hij tijdens het lopen had gehoord en wat hij zelf tijdens de verkiezing had verteld nog een keer goed kunnen valideren met iedereen en alle groeperingen toch? Wat is dan nog onbekend voor hem?
 • Hij heeft een herstelplan gemaakt waarin staat wat hij moest doen toch? Wat moet hij dan nog horen?
 • Wat heeft hij met al die kennis gedaan?

4. Gesprekken na protesten van Organic in zomer 2022: na de protesten is bijna iedereen op de thee geweest om te vertellen wat er mis is

 • Wat zou de President na 2 jaar regeren niet meer weten van wat hij al wist via punt (1), (2) en (3)?
 • Wat heeft hij met al die input uit die thee sessies gedaan?

5. Dialoog na 17 februari: na de demonstratie van 17 februari 2023 gaat de President weer thee drinken met dezelfde mensen als 6 maanden daarvoor

 • Wat zou de President nu ineens niet meer weten want nog geen 6 maanden geleden had hij met bijna al die mensen gesproken?
 • Wat gaat hij nu anders doen met de verkregen informatie?

Wat wij dus zien is dat President 5 momenten in ruim 3 jaar heeft gehad om van het volk te horen wat er bij en in de samenleving leeft. En als hij zoveel input heeft gehad dan komen wij tot de volgende 2 prangende vragen:

 • Theeontvanger: Waarom kan de President niet begrijpen en zien wat er hier en nu om hem heen gebeurt?
 • Theedrinker: Waarom denken de theedrinkers elke keer dat ze een bijdrage leveren terwijl ze keer op keer de informatie formeel en informeel al gedeeld hebben met de President?

Theeontvanger

De theeontvanger is kennelijk niet bezig om te begrijpen wat de problemen zijn of begrijpt hij wat de problemen zijn maar kan het niet oplossen? Neemt de theeontvanger het volk wel serieus door hen keer op keer uit te nodigen om kennelijk de notities direct daarna in de papierversnipperaar te gooien?. Het volk wordt dus kennelijk elke keer bij de neus genomen. De President houdt er kennelijk van om vooral te praten over zaken die ver weg liggen. Zo kon hij verhalend vertellen dat hij diaspora miljoen zou laten vloeien, dat hij vele investeerders in de rij heeft staan en zo nog meer. Maar zodra het tijd wordt om te leveren dan meestert hij in the blame game en geeft iedereen en alles de schuld waarom het niet kan wat hij had verteld en beloofd. Hij kijkt nimmer naar zich zelf, naar zijn eigen onkunde, onmacht en onwil.

Wij zien dat de President in plaats van met oplossingen voor de problemen te komen verzint hij zelf nieuwe problemen namelijk de druk van critici. Hij wil mensen die kritisch zijn de mond snoeren en zelfs tot in het buitenland, wel of zonder steun van bevoegde instanties. Icarus wilde in zijn hoogmoed, maar ook door zijn beperking, naar de zon vliegen. Deze President wil kennelijk Icarus overtreffen? Wellicht was de President wat wijzer geworden als hij ook hoorzittingen in Nederland had gehouden want voor de verkiezingen was diaspora alles, voor en achter. Nu ligt het aan de critici in Nederland waarom hij geen oplossingen kan realiseren?

Theedrinker

Hoe naïef zijn de theedrinkers die steeds op visite gaan? Hebben de thee drinkers nog wel zelf respect want ze zien keer op keer dat al hun input steeds door de papierversnipperaar gaat? Werken de theedrinkers dan niet mee aan verlakkerij van hun eigen achterban want zo houden ze hun achterban zoet met een fopspeen die ze bij de thee als cadeau van President hebben gekregen? Worden de theedrinkers niet medeplichtig aan de rad-voor-de-ogen-draaierij van de President?

De tunnel kan lang en diep zijn maar de President wist alles nog voor hij de tunnel in dook en hij komt heel regelmatig zelf uit de tunnel, inmiddels 5 keer, om te kunnen zien wat voor ravage er is ontstaan, dus kan de President beter aan doen om sessies te houden om zijn prestaties – echte prestaties, niet de projecten van de vorige regering – te presenteren in plaats van aanhoren van wat hij al weet.

Ingezonden : Hikmat Mahawat Khan

Noot: lees en huiver uit een gesprek van de President op ATV Q&A:
“Uit rapportages die ik heb gekregen over sociale media blijkt dat een deel van die haat die wordt gecreëerd komt van Surinamers. Maar een deel is import, vooral vanuit Nederland, waarbij ernstige vormen van haat worden gecreëerd door personen die daar lekker hoog en droog zitten. We zijn nu met de bevoegde instanties van die landen bezig om dat ook aan te pakken.”

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Column

meer Column nieuws »

meest gelezen

HomeColumnLicht aan het eind van de tunnel ziet hij wel maar de ellende aan het begin