woensdag 7 juni 2023
24.4 C
Paramaribo
11.3 C
Amsterdam
5
(2)

Leugens en bedrog werpen smet op feestelijke inzegening vliegtuig bij SLM

lees ook ...

MOORDENAARS REGERING

Suriname is ziek van de huidige regering, ziek van hun leugens, ziek van hun roverij en ziek van het in de vernieling helpen van hele bevolkingsgroepen. Er is enkele weken geleden een boot met cyanide...

Wij kennen de gevleugelde uitspraak “iets gebeurt omdat men het toelaat”. Dat de President stelselmatig halve en hele onwaarheden vertelt en of verdraaiing van feiten geeft is alleen mogelijk omdat de media hem geen stro breed legt en zijn uitspraken zonder enige verbazing en weerwoord aanneemt en doorgeeft aan de samenleving.

Bij de feestelijke inzegening van de A340 van de SLM vertelt de President onwaarheden en hij toont weer dat hij verblindt is door rancune. Hij praat in verwijtende zin naar anderen in plaats van als staatsman een visie uit te dragen. Hij komt daarmee weg omdat de media daar alles voor zoete koek aanneemt en dat een-op-een door geeft aan de samenleving en daarmee bijdraagt aan op het verkeerde been zetten van de samenleving.

Wat was dan zo onjuist wat de President gezegd heeft? En wat was de rol van media daarin en wat had de media kunnen doen?

Samenvatting feiten rond de SLM

Eerst even het geheugen opfrissen rond de SLM, een kort overzicht van feiten:

Voor deze regering

 • SLM had 3 vliegtuigen, opereerde op de Mid Atlantic en in de regio. En maakte zowat heel haar bestaan verlies
 • De SLM had een gecumuleerde schuld van ongeveer USD 75 miljoen

Na het aantreden van deze regering

 • De SLM verliest alle 3 vliegtuigen en blijft verlies maken
 • Deze regering heeft direct dan wel indirect via constructies geld “gepompt” in de SLM, dus er zijn schulden van de SLM aan de overheid ofwel aan “collega” parastatalen bijgekomen op de USD 75 miljoen
 • Bezittingen van de SLM zijn verkocht, te gelde gemaakt om verlies te financieren. Weg bezittingen, en weg geld door verliezen
 • Vorig jaar zomer bleek dat er kennelijk geld onzorgvuldig is besteed en er onrechtmatige besluiten zijn genomen tot zelfs verdenkingen op de voorzitter van de RvC, CEO en Adviseur van de SLM tot zelfs het vluchten van de CEO en tot poging van “vluchten” van de adviseur. Na 9 maanden is nog steeds niet duidelijk wat er toen precies is gebeurd
 • De SLM dook dus dieper in de schulden dan die USD 75 miljoen en naast de financiële crisis eindigde de SLM in een bestuurlijke crisis
 • De SLM krijgt bijna USD 15 miljoen via Grassalco. Dit is een verkapte subsidie via een creatieve vorm van een lening vanuit Grassalco waarbij goudstaven zijn verkocht. Hiermee is de schuldpositie van de SLM dus weer verhoogd. Weg goudstaven en de USD 15 miljoen zal langzaam binnen een jaar of twee ook verdampen. Met andere woorden goed geld naar kwaad geld gebracht.

De conclusie uit dit overzicht is simpel. De SLM staat er nu financieel slechter voor dan bij het overnemen door deze regering. De SLM is eerst dieper in het dal gekomen door het wanbeleid tijdens deze regering. Het businessmodel en de vlootsamenstelling was verliesgevend en daarin is geen verbetering in gekomen dus de SLM zal zo verliesgevend blijven. En erger nog, de huidige B737 en aankomend B737 zijn duurder in lasten dan voorheen dus de verliezen zullen steeds groter worden. Dus over welke stijgende lijn heeft men het ? Dat er nu geen geld vanuit MinFin naar de SLM gaat is niet omdat de SLM het goed doet maar omdat de dollars van de goudstaven nog even in kas zijn.

De halve en hele onwaarheden van de President

Het is bizar dat wij nu een President zien die uitspraken doet die niet waar zijn. Beluister hem zelf vanaf 1:26 tot 1:42 en vanaf 1:53 tot 1: 58 en verbaas jezelf.

https://www.youtube.com/watch?v=jSWfDolGAmk

Enkele uitspraken van hem:

 • Geen subsidie aan de SLM: niet waar
 • Schuld is verlaagd: niet waar
 • Schuld van USD 75 van vorige regering: zinloze rancune, immers hijzelf en zijn partij waren ook deelgenoot en medeverantwoordelijk voor een deel van de schulden van de USD 75 miljoen
 • Hij leidt een land met USD 4 miljard schuld: hij verzint de miljarden gewoon erbij, van USD 3 miljard naar USD 4 miljard ineens. Hij nam een land over met USD 3 miljard schuld. Hoe is 1 miljard erbij gekomen? Heeft hij dus in 3 jaren 1 miljard USD schuld gemaakt?

De President toont totaal geen zelfreflectie en negeert zijn rol in de malaise bij de SLM waarvoor hij zelf persoonlijk verantwoordelijk is want in die fase bemoeide hij hoogstpersoonlijk met de SLM. Hij toont geen respect naar de samenleving toe om openheid van zaken te geven over de crisis bij de SLM vorig jaar maar gebruikt de tijd om rancuneus af te geven op de vorige regering.

Hij brengt SLM eerst in een diepere (!) dal – jaja SLM zat al in een dal maar kwam door hem in een DIEPERE dal – en nu dat de SLM met de dollars van de goudstaven langzaam terug krabbelt uit de diepere dal maar nog lang niet naar het niveau van toen hij het overgenomen had. Hoezo vooruitgang ? Er is nu meer schuld bijgekomen. Het jaarverlies zal voorlopig groter zijn dan voorheen. Hoezo vooruitgang ?

De President kan wegkomen met zoveel onwaarheden en verkeerde voorstelling van zaken omdat de media hem totaal niet kritisch – is iets anders dan onbeleefd – bevraagt.

Niveau loze media

De media – paar goede nagelaten – lijken niets anders te zijn dan “showmasters” met een persbadge om overal bij te mogen zijn. De goede media professionals zouden via de SVJ moeten pleiten voor een kritische ballotage en aandringen om niet zomaar elke passant met een smartphone als media te laten acteren. Hoe bestaat het dat de verzamelde media alle onwaarheden en verkeerde voorstelling van zaken voor zoete koek aannamen? Dat ze de President niet kritisch bevragen en doorvragen? Mij lijkt dat hier een kern van het probleem in het land is. De media die hoeder van de democratie is in vele landen, is in Suriname in elk geval geen schim daarvan.

Het meest schrijnend toonbeeld van niveauloos opstellen was de houding van een van de mediapersonen – een vrouw die overal opduikt en gemiddeld 3 keer per week op de radio is – toen zij aan het eind (!!) van de ceremonieën een gesprek had met de heer Steven Gonesh, acting CEO, en dan tot slot aan hem vraagt wat zijn naam is, dus wie hij is. Beluister het zelf op 2:05.

Ja, u hoort het goed. Zij interviewt de man en weet dus niet eens dat hij de CEO is. U moet weten dat de CEO aan het begin een toespraak had gehouden en hij was ook aangekondigd met naam en toenaam. Ja, u mag nu rustig zich verbazen. Schokkend, het niveau van de media. Zij loopt daar paar uren rond, loopt door het vliegtuig te filmen en te becommentariëren maar je vraagt je af wat ze zelf gesnapt heeft. Zij woont in het land. Ze weet dus niet wie de acting CEO is? Waarom is zij dan naar de SLM gegaan als ze de context niet kent?. Duidelijk niet voorbereidt dus daarom kon ze niks zinnigs vragen en al helemaal niet kritisch zijn naar de President toe.

Begrijpt u nu een beetje waarom wij vaak zo inhoudsloos geïnformeerd worden? Begrijpt u nu dat met dit soort niveau van de media de regering met de President voorop rustig kunnen doorgaan met zand in de ogen strooien.

Het wordt tijd dat men koren van kaf gaat scheiden. De goede journalisten moeten nu opstaan in het belang van hun beroep.

Het wordt tijd dat wij naast de regering ook de rol van de media onder de loep leggen. Niet iedereen met een smartphone en een badge heeft verstand van zaken. Laten wij kritischer naar ze worden en hen stevig op aanspreken. Het mag niet zo zijn dat heel Suriname in de 3 jaren nog steeds teert op de ene uitzending van Twan Huys waarin hij de weglopende President steeds terugtrok naar de vraag en hem stevig doorvroeg. Iedereen kent de ontmaskering daar. Wie durft in Suriname de handschoen op te pakken?

Als je doet wat je deed dan krijg je wat je had. Het roer moet om. En het kan pas om als je het snapt. En je gaat het pas snappen als je het door hebt. En je gaat het pas doorhebben als wij open en direct zijn in de analyses. No wang draai draai moro, geen meel in de mond meer.

 

Ingezonden : Ir. Hikmat Mahawat Khan MBA

Management & Strategy Consultant

Global Aviation Thought Leader & Consultant

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

5 REACTIES

5 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Column, Ingezonden nieuws »

meest gelezen

HomeColumnLeugens en bedrog werpen smet op feestelijke inzegening vliegtuig bij SLM