vrijdag 19 april 2024
24.2 C
Paramaribo
8.8 C
Amsterdam
3
(2)

Le Monde: Suriname is narcostaat; noemt Bouterse en Brunswijk

lees ook ...

Door afwezigheid van Bouterse komt de bromtjie jarie gedacht...

De Surinaamse samenleving is broos en kan geen etnische spanning gebruiken. Ontwikkeling van Suriname kan niet zonder goede samenhang en eenheid onder het volk. Dat deze regering – Santokhi, Brunswij...

Le Monde, een gezaghebbend dagblad in Frankrijk, heeft de drugsroute Colombia-Suriname-Frans-Guyana-Frankrijk blootgelegd in een YouTube video: Trafic de cocaïne : enquête sur la nouvelle filière française en Guyane. Aangegeven wordt dat Suriname naast de 43 legale, veel illegale landingsbanen heeft – acht nieuwe sinds 2019, voor onder meer drugs droppingen. “Suriname is een narcostaat”, zegt Le Monde.

Via een reconstructie onderzocht Le Monde toeleveringsketen van Colombia tot Frankrijk. Cocaïne komt uit Colombia. Een Colombiaans kartel dat zorgt voor het drugstransport naar de grens met Venezuela, dat als opslagplaats dient. Van hieruit worden de drugs naar bestemmingen gebracht.

Meer op Starnieuws d.d.17 april 2023, link https://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/75245

Naar aanleiding van het bovenstaande een klein beetje achtergrond informatie.

Op 12 mei 2019 publiceerde The Washington Post een artikel getiteld “The real reason Venezuela’s Maduro survives: Dirty money”. Volgens dit artikel wordt president Maduro in het zadel gehouden, niet alleen door Cuba en Rusland, maar ook door een nog belangrijkere factor: de ‘Cartel de los Soles’ (het Kartel van de Zonnen).

De benaming ‘Cartel de los Soles’ beschrijft een organisatie die zou worden geleid door de regerings- en legertop van Venezuela die betrokken zijn bij de internationale drugshandel. Lees meer op Wikipedia.

Op Knack van 12 juni 2019 was er een artikel van Latijns-Amerikakenner Ernesto R. Amari, getiteld Nieuwe cocaïnegolf bedreigt Colombia: “President Maduro is de nieuwe Pablo Escobar”.

“President Maduro is de nieuwe Pablo Escobar” zou kunnen verwijzen naar de link tussen hem en de ‘Cartel de los Soles’.

“Nieuwe cocaïnegolf bedreigt Colombia”, namelijk, de cocaïneproductie in Colombia is exponentieel toegenomen. Dit zou een verklaring kunnen zijn waarom Suriname wordt overspoeld met cocaïne.

Eén van de getuigen waarmee Amari sprak voor het maken zijn artikel zei het volgende: “Hij (president Maduro) heeft niets voor ons gedaan. Er komen meer drugs uit Colombia dan vóór hij president was.”

Quote: “Suriname is een narcostaat”, zegt Le Monde.

AJ: De drugshandel tiert welig in Nederland. In Tilburg is de drugseconomie inmiddels meer waard dan de totale gemeente-begroting van 860 miljoen euro. Een rechercheur in het rapport Noodkreet Recherche van de Nederlandse Politiebond: ‘Nederland is echt een narcostaat geworden de laatste dertig jaar. Wat we niet zien, is er niet. Nou, ondergronds heeft het fors doorgewoekerd.’ Bron: https://www.sp.nl/achtergrond/narcostaat-nederland

Ingezonden :  Ahmad Jhawnie

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Column

meer Column nieuws »

meest gelezen

HomeColumnLe Monde: Suriname is narcostaat; noemt Bouterse en Brunswijk