maandag 4 maart 2024
23 C
Paramaribo
6.8 C
Amsterdam
3.4
(5)

Koning Willem-Alexander, wij willen pardon van u zelf horen!

lees ook ...

Verraad op verraad

Pakitow, roepnaam van actievoerder en politicus Stefano Biervliet (27), is groot onrecht aangedaan. Ondanks dat hij nooit een misdaad begaan heeft en uitsluitend mensen heeft opgeroepen om op te komen...

Nederland wil 19 december aanstaande excuses komen aanbieden voor de slavernij die 300 jaren heeft geduurd, waarbij de slaven die vrijkwamen in 1863, hun bedbedbedovergrootouders ook in slavernij waren geboren.

Wij waren geen slaaf zoals de slavernij in Ghana waar er veel en veel minder mensen in slavernij waren en waar een slaaf toch mens bleef. Dit in tegenstelling tot de slavernij van de witte man die de slaaf geen mens kon laten blijven, maar hem degradeerde tot iets dat minder was dan een mens, waarbij een gezonde opvoeding voor de kinderen ook niet gewenst was.

De donkere mensen die uit Afrika hier kwamen mochten geen gezin stichten, maar de vrouwen moesten wel kinderen baren. Zo hadden ze uitgedokterd, breek je een gemeenschap tot de grond! Er waren zelfs mannen die tot ‘fockstieren’ werden gebombardeerd. Dit was genoeg om een oude samenleving tot in de ziel kapot te maken.

En dan wil koning Willem Alexander niet zelf komen om excuses aan te bieden? Het waren zíjn voorouders die ons in slavernij hebben gehouden en ons een plek beneden het menselijke niveau gaven. Koning Willem Alexander wil de heer Weerwind sturen om dit onplezierig karweitje op te knappen. Koning Willem 2 heeft de slavernij in 1863 hoogst persoonlijk afgeschaft. Dat vond hij toen leuk, maar excuses aanbieden is minder leuk blijkbaar. Koning Willem Alexander moet zelf komen om pardon te vragen of excuses aan te bieden.

Wij accepteren geen landsdienaren, maar willen Koning Willem Alexander hier zien op een samen overeengekomen tijdstip om de excuses aan te bieden en de heer Weerwind lusten we al helemaal niet. Wat is er in man’s hoofd opgekomen om zich hiervoor te laten misbruiken? Hij moet zich schamen! Die bakra’s hebben ons honderden jaren in slavernij gehouden, ons van onze menselijkheid gestript; we mochten niet eens trouwen en behoorlijke gezinnen stichten. De hoogste witte man van Nederland moet Suriname excuses komen aanbieden voor Nederland.

Waarom Nederland de datum 19 december heeft uitgekozen om excuses aan te bieden voor de slavernij zonder met ons daarover in overleg te treden is niet duidelijk. Je kunt er vele redenen voor verzinnen. Zou de reden te maken hebben met de heer Weerwind? Misschien komt meneer Weerwind wel toevallig op vakantie naar Suriname in december of hij is de enige off-zwarte man die zich voor dit karweitje wil lenen of hij gaat met pensioen 18 december of ze willen het snel doen voor hij zich bedenkt. Het kan werkelijk van alles zijn.

Neen Willempie, neen, je komt niet zo makkelijk van excuses maken af. Je geniet nog steeds van het koningschap dat je voorvaderen hadden ingesteld in Nederland, daarom moet je ook zelf de excuses komen aanbieden voor de slavernij in Suriname. Jij bent een directe nazaat van Koning Willem 2. Daarbij komt dat wij Surinamers een vredelievend volk zijn. Wij haten jou niet en zullen zeer verheugd zijn als je ons in eigen persoon pardon komt vragen. Tot ziens!

 

Trish

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

11 REACTIES

11 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Column

meer Column nieuws »

meest gelezen

HomeColumnKoning Willem-Alexander, wij willen pardon van u zelf horen!