dinsdag 26 september 2023
32.1 C
Paramaribo
16.1 C
Amsterdam
5
(2)

Kan Santokhi niet meer rekenen of kan hij niet meer of slimmer liegen

lees ook ...

Twee vliegen in één klap

Stuurgroep zet palmolieproject Patamacca onder vergrootglas De stuurgroep Ontwikkeling Palmolie Industrie Marowijne moet onderzoek verrichten naar de continuering van het palmolieproject in het Patam...

Net als je denkt alles gehad te hebben dan word je weer verrast door Chandrikapersad Santokhi met een nieuwe ronde van foute opmerkingen, halve waarheden en hele onjuistheden.

In een interview zegt hij paar dingen die niet juist zijn waarmee hij zoals gebruikelijk een verwijzing maakt naar zijn erfenis en dus de vorige regering. Hoe kan het ook anders. Wat zegt hij dan?

 1. De schulden zijn 165% van de GDP
 2. Wij hebben altijd te formeel gecommuniceerd
 3. Als land ben je in feite nooit meer in staat bent om de eigen ontwikkeling tot stand te brengen omdat je constant aan het aflossen bent
 4. De schuldherschikking is al bereikt met alle schuldeisers. Hierdoor zal er meer verlichting zijn in de aflossing en zal Suriname meer inkomsten hebben, met name tegen de achtergrond van olie en gas
 5. Op dit moment is in de begroting 30% alleen het aflossen van schulden. Dat betekent dat je zou kunnen investeren in economische groei, landbouw, infrastructuur etc.”.

Hier zijn interview “Ik heb gefaald in de communicatie over de Staatsschuld” : https://www.youtube.com/watch?v=07wYU_RzltI. Luister en huiver.

If yu lobi vorige regering of yu no lob’ vorige regering, dat na yu probleem maar neem geen loopje met ons als volk, vertel ons niet steeds halve waarheden en hele onjuistheden. Het is zo langzamerhand dodelijk vermoeiend om onjuistheden aan te horen. Santokhi besteedt meer tijd om vals te spelen dan om daadwerkelijk te werken aan de ontwikkeling van het land. Zo heeft hij dus in zijn interview 5 dingen gezegd die niet kloppen.

Laat ik de 5 punten op de operatietafel leggen en alle pus en smurrie uitsnijden dan ziet u hoeveel vuiligheid in zijn uitspraken zit:

 1. Schuld 165% van GDP? Huh? Nee die schuld was geen 165% van de GDP. In december 2019 was de schuld 86,6% van de GDP. Lees dit artikel waar het helder samengevat is met feiten. https://www.srherald.com/ingezonden/2023/06/29/opgeklopte-emoties-rond-leningen-en-schulden-hebben-het-land-onnodig-verscheurd/

Dus waarom heeft hij de behoefte en drang om zomaar wat te zeggen? Als de schuld NU per juli 2023 165% van de GDP is dan moet hij DAT zeggen MAAR dan moet hij erbij zeggen dat hij het land in een ellende heeft gestort met een verergering van de positie van 86,6 % debt/gdp ratio naar 165% debt/gdp ratio. Een verdubbeling. Dat zegt hij niet he! Kan hij niet meer rekenen? Of kan hij niet meer slimmer liegen?

 1. Formeel gecommuniceerd? Nee mang, jullie hebben juist broka bana banaal gecommuniceerd met valsheden als “kasreserve GESTOLEN” en “land is failliet” en “schulden zijn USD 4 miljard”. Allemaal pertinente leugens en die zijn heel banaal massief uitgestrooid over de samenleving. Lees hier waarin helder is samengevat dat de schuld USD 3 miljard was. https://www.srherald.com/ingezonden/2023/05/15/veel-herrie-gemaakt-en-geroepen-maar-weinig-gezegd-en-verteld-over-de-leningen/

De huisslaaf van de VHP, Idris Naipal, is nog steeds in de ijstijd blijven hangen en is heel ordinair aan het liegen in zijn recente artikel dat de schuld USD 4 miljard was. Het volk vermoeien met valsheden en aan de andere kant zeggen dat je te formeel hebt gecommuniceerd is ordinair en platvloers liegen. Kan hij niet meer rekenen? Of kan hij niet meer slimmer liegen?

 1. Niet in staat om te ontwikkelen omdat je aflost? Huh? Nee je hebt geen ontwikkeling gebracht ondanks dat je niks hebt afgelost. In de 3 jaren is per saldo NIETS afgelost, integendeel de regering heeft meer bij geleend en waar is de ontwikkeling van het bijgeleende?
 1. Herschikking en meer inkomsten? Huh? Doordat je herschikking hebt ga je NIET meer inkomsten hebben. Hoe bestaat het dat een president het verschil van minder uitgeven en inkomsten niet snapt? Of kan hij niet meer slimmer liegen? Als je de schulden later mag aflossen zoals bij Oppenheimer dan heb je niet meer inkomsten maar minder uitgaven per jaar. Maar zeg dan ook dat je wel langer aan het uitgeven zal zijn
 1. Dus 30% aflossing op de begroting en dus niet kunnen investeren? Huh? Ook zo’n vreemde logica. Als je in de 3 jaren per saldo niets hebt afgelost en totaal geen ontwikkeling hebt gebracht dan is de logica compleet zoek als je stelt dat doordat je 30% moet aflossen en dat je daardoor geen ontwikkeling kan brengen. Je hebt geen 30% in de afgelopen 3 jaren afgelost want dan zou de schuldpositie van USD 3 miljard gedaald zijn naar bijna USD 1 miljard eind 2022. Dus wederom kan hij niet meer rekenen? Of kan hij niet meer slimmer liegen?

Het wordt dodelijk vermoeiend en bijna tegen het irritante aan hoe hij continue een loopje neemt met de intelligentie van het volk.

Hij neemt nooit het fatsoen om het volk professioneel en integer en transparant informatie te geven. Het is altijd populair praten, verre van formeel communiceren. Het zou een verademing zijn als hij na 3 jaren regeren en vele jaren platvloerse propaganda voor 2020 nu wat formeler wordt en het ambt van presidentschap niet blijft besmeuren met leugens en bedrog EN het volk gaat leren respecteren.

Presidentschap

Maar als hij het licht ziet om straks met het parlement formeel te communiceren dan prijzen wij alvast die dag en vragen hem om gelijk de volgende informatie ook formeel te communiceren:

 1. Italiaanse miljarden: kan je vertellen wat je wist over de Italiaanse miljarden en of je wist waar die miljarden vandaan zouden komen
 2. 150 visvergunningen: kan je ons vertellen wat je wel en wat je niet aan de Guyanezen hebt beloofd en of toegezegd
 3. SLM: vertel ons wat je wel en wat je niet wist rond de debacle met SLM en De Haan en Bissessur. En vertel ook meteen hoeveel je inmiddels sinds 2020 aan de SLM hebt overgemaakt
 4. Port of Nickerie: kan je terugkomen op de bijdehand opmerking dat mensen geen vragen moeten stellen omdat hun tijd voorbij is. Vertel ons welke toezeggingen allemaal zijn gedaan
 5. Corantijn brug: vertel ons wat Suriname al betaald heeft in de voorbereiding en wat zijn de verplichtingen van Suriname. Maak het dossier openbaar.

Voorlopig is het goed met deze 5 punten. We doen het paso a paso. Volgende keer 5 nieuwe punten.

Ik vrees echter dat wat niet in zit ook niet gaat uitkomen. In het hindostaans zeggen ze “adaat se majboor hai” hetgeen betekent “het gedrag zit zo diep dat hij het verliest van zijn gedrag en karakter”.

Bij Bosje brug is er een mooi filosofisch tekst op een bord “no las brebi, jepi de”

 

Ingezonden : Hikmat Mahawat Khan

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Column, Ingezonden nieuws »

meest gelezen

HomeColumnKan Santokhi niet meer rekenen of kan hij niet meer of slimmer liegen