dinsdag 27 februari 2024
31 C
Paramaribo
4 C
Amsterdam
0
(0)

Justitia: Recht en Gerechtigheid

lees ook ...

NDP is in een spagaat en verdacht tam met een doppie pistool...

Valt het niet op dat NDP zo tam is terwijl de VHP al jaren op ze beukt over wanbeleid, wanpraktijken, malversaties en corrupties door de NDP. Het valt erg op dat zelfs NDPer’s zich beginnen af te vrag...

2023, recht en gerechtigheid na 20 jaar (2003-2023)

China Zhong Heng Tai niet bezig met palmolie maar met houtkap

Opeenvolgende regeringen hebben zich zo’n 20 jaar lang in de luren laten leggen door China Zhong Heng Tai Investment Company Ltd. (CZHT), dat beloofde een bloeiende palmolieindustrie op te zetten. Terwijl de onderneming nog geen druppel palmolie heeft geproduceerd, kijken beleidsmakers gelaten toe hoe tienduizenden hectares ongerept bos worden gekapt en het rondhout naar het verre oosten verdwijnt. Na wat getreuzel heeft president Chan Santokhi op 15 januari 2023 de knoop doorgehakt en definitief een streep gehaald door het avontuur van China Zhong Heng Tai. Het Openbaar Ministerie heeft alle activiteiten van de Chinese firma laten stopzetten.

Bron: Suriname Nieuws Centrale en DWTonline januari 2023.

2023, recht en gerechtigheid na 16 jaar (2007-2023)

De Surinaamse oud-president Desi Bouterse is definitief veroordeeld voor zijn rol bij de Decembermoorden in 1982. Hij moet twintig jaar de cel in, omdat hij destijds opdracht gaf voor de arrestatie en executie van vijftien tegenstanders van zijn regime. Dat heeft het Hof van Justitie (HvJ) in Paramaribo woensdag 20 december 2023 geoordeeld. Bouterse (78) was niet aanwezig bij de uitspraak.

Het strafproces begon op 30 november 2007. Met het vonnis komt een eind aan een slepend proces van ruim zestien jaar. Daarin probeerde Bouterse op alle mogelijk manieren aan vervolging te ontkomen. Hij traineerde het proces, intimideerde rechters en tijdens zijn presidentschap werd een omstreden amnestiewet (2012) aangenomen, die hem en andere verdachten van de Decembermoorden vrijpleitte. Daardoor lag het strafproces jarenlang stil. ,,Degenen die gerechtigheid zochten, hebben engelengeduld gehad”, aldus de voorzitter van het hof.

Bron: Brabants Dagblad d.d. 20 december 2023.

2024, recht en gerechtigheid na 24 jaar (2000-2024)

Hassan en Laila laten de nikaah (moslimhuwelijk) sluiten. Die wordt niet geregistreerd bij de Burgerlijke Stand. Hassan komt te overlijden. Volgens de Surinaamse wet gaat Laila niet kunnen erven, omdat een ongeregistreerde nikaah nietig (ongeldig) is; partijen kunnen daar geen rechten aan ontlenen.

Moslims bij een ongeregistreerd nikaah zeggen dat ze getrouwd zijn in de ogen van Allah. Heeft Allah Laila een aandeel gegeven in de boedel van Hassan? Zo nee, waarom niet? Zo ja, tot welke bevoegde autoriteit/instantie moet Laila zich wenden om haar aandeel op te eisen en te laten berekenen?

En natuurlijk het omgekeerde. Als Laila eerst komt te overlijden, hoeveel procent is het aandeel van Hassan in de boedel van Laila.

In 2024 MOETEN alle imams en moslimorganisaties een gezamenlijk en bindend oordeel vellen inzake de hierboven vermelde casus.

 

Ingezonden :  Ahmad Jhawnie

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Column, Ingezonden nieuws »

meest gelezen

HomeColumnJustitia: Recht en Gerechtigheid