woensdag 21 februari 2024
23 C
Paramaribo
9.2 C
Amsterdam
1
(1)

Jurist Essed: “Grondconversie lijkt op ‘bunkopu’ serie”

lees ook ...

Achterstanden op basisscholen inhalen

Op 21 januari 2024 is in een artikel via het ander platform  te lezen dat minister Henri Ori van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur aangeeft dat de basisscholen in Suriname maar 800 lesuren hebben op ja...

De uitvoering van de grondconversie zoals vastgelegd in het Staatsbesluit kan nadelige gevolgen hebben voor de staat. Naast het feit dat de regering voorbijgaat aan het advies om dit in De Nationale Assemblee te behandelen, kleven er meerdere nadelen aan de voorgestelde wijze van grondconversie.

Ter illustratie: een burger kan een perceel van 1000 m2 van de staat kopen voor ongeveer US$ 650, op basis van een berekening van SRD 25 per vierkante meter en een maximaal toegestane grootte van 2500 m2. Voor de maximale grootte zal men US$ 1600 betalen. Hoewel het idee is om de overheidskas aan te vullen, is dit volgens jurist Serena Muntslag-Essed zeer nadelig voor de staatskas. Dit bedrag is absurd laag, stelt de jurist tegenover ABC Radio.

Bron: Suriname Herald d.d. 1 november 2023.

Quote: Hoewel het idee is om de overheidskas aan te vullen, is dit volgens jurist Serena Muntslag-Essed zeer nadelig voor de staatskas. Dit bedrag is absurd laag.

AJ: President Santokhi wil met de grondconversie ongeveer SRD 400 miljoen binnenharken. De regering besteedt ruim 400 miljoen SRD per maand aan brandstofsubsidie ten behoeve van de samenleving.

Ergo, totaal bedrag grondconversie is gelijk aan 1 maand brandstofsubsidie. LOL.

Klimaatdeskundige: “Aanpak koolstofkredieten in Suriname riekt naar geheimzinnigheid” Cruciale voorbereidingen niet getroffen

“Ik zeg keihard dat Suriname nog niet alle zaken op poten gezet heeft om te willen verhandelen in carbon kredieten.” Dit zegt Gwendolyn Smith, klimaatdeskundige, in gesprek met Suriname Herald. Het proces riekt volgens haar naar geheimzinnigheid en verloopt niet transparant. Smith geeft verder aan dat het vraagstuk van koolstofkredieten een complex vraagstuk is dat niet met een korreltje zout genomen moet worden. Verder is het van belang dat de totale samenleving profijt heeft van de opbrengsten, benadrukt de klimaatdeskundige.

Suriname heeft voornemens om de koolstofkredieten te verkopen voor US$ 30 per unit. Dit is bevestigd door minister Marciano Dasai van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM). De internationaal gangbare prijsklasse ligt tussen de US$ 10 en US$ 90 per unit. Volgens Smith, stijgt de koolstofmarkt met 30 procent per jaar. Zij vindt het daarom nog geen gunstige tijd dat Suriname al haar kredieten verkoopt, zeker niet voor US$ 30 per unit, wat volgens haar aan de lage kant ligt.

Bron: Suriname Herald d.d. 29 november 2023.

 Allah: “Verkoop Mijn verzen niet voor een appel en een ei’’

Allah, de Heilige, de Verhevene, zegt in de Koran een aantal keren: ‘’……en verruil (verkoop) Mijn verzen niet voor een klein (gering) bedrag…..’’  (2:41; 5:44)

Dat wil zeggen, geef geen verkeerde, valse interpretatie aan de door Allah/God geopenbaarde heilige Geschriften/Boeken om zodoende rijkdom, aanzien, aanhang, macht enzovoorts te verwerven.

 

Ingezonden : Ahmad Jhawnie

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Column, Ingezonden nieuws »

meest gelezen

HomeColumnJurist Essed: “Grondconversie lijkt op ‘bunkopu’ serie”