woensdag 26 juni 2024
25.3 C
Paramaribo
22 C
Amsterdam
5
(6)

Is Jogi een loverboy geworden die aan grooming doet?

lees ook ...

Mini college aan Oostburg waarom zijn handelingen giftig zij...

Mini college aan Oostburg waarom zijn handelingen giftig zijn en aan Simons waarom zij een standpunt moet innemen Ik heb al diverse keren gewezen op het gevaar voor de samenleving door de vergiftigin...

De verklaringen van voornamelijk moeder Rishma Gajadien in de zaak rond “onregelmatigheden bij grond” geeft ons een bijzonder beeld van wat er mogelijk gebeurd kan zijn. Mogelijk is gebeurd want er is nog niks bewezen maar het is zorgelijk genoeg om dit heel serieus vanuit verschillende kanten te onderzoeken, en natuurlijk primair door het OM.

Door een reconstructie van wat inmiddels bekend is geworden krijgen wij het volgende beeld. Jogi opereerde als een soort van “loverboy” die jonge mensen probeerde in te palmen, of zoals een loverboy bij een meisje doet “versieren” en daarna probeerde hij ze te “groomen” wat neerkomt op verder inpalmen door reisjes naar de districten, rotie en bamie geven. Wat een loverboy in het algemeen doet is een meisje, na versierd en ingepalmd te hebben, in te zetten voor eigen gewin. Hier lijkt iets vergelijkbaars gebeurd te zijn namelijk de jongeman Gajadien moest dingen doen die Jogi moest behagen. En dit was niet eenmalig, het heeft een tijdje geduurd. Dit is zeer ernstig. Je hoeft geen jurist te zijn om in te zien dat het zeer ernstig is en de ernst zit in een aantal aspecten zoals wij volkstaal te zeggen:

  1. Het “rommelen” met en onrechtmatig toe eigenen van gronden
  2. Het misleiden van jonge mensen en aanzetten tot misdaad
  3. Het mogelijk onrechtmatig handelen in gronden van de staat

Het is ernstig te meer het hier gaat om een DNA lid, de burger moet toch iemand kunnen vertrouwen en op zijn vertegenwoordiger kunnen rekenen.

Tot zover de observaties en verbazingen van de burgers maar nu komt de aanvullende verbazing die vele malen ernstiger is. Het kan niet zo zijn dat al dagen op alle radiostations en op social media de openhartige en gedetailleerde verklaring van de moeder rond gaat en de verschillende verantwoordelijken in de samenleving onderduiken en stil zijn.

Wij beginnen met:

  1. President – hij had op z’n minst nu een verklaring kunnen geven dat het zorgelijk is en dat hij nu het OM opdracht heeft gegeven om de onderste steen boven te krijgen en dat hij de minister heeft ontboden. Precies zoals hij stoer een week geleden bij een andere zaak op z’n borst had geklopt. Niks daarvan. Hij is met stille trom, zonder alle fanfare van overdracht en erewacht, naar New York vertrokken. Hij ontspringt de dans. Hij is ook partijleider van de VHP en het betreft hier een prominent lid van de VHP. Betonrot over al bij hem. Op z’n kabinet destijds met Prenobe, in zijn regering met ministers (BIBIS, MinFin) die bij rommel deals betrokken waren zoals HPSG, New Surfin en Italiaanse foute miljarden en nu mogelijk een prominent VHP DNA lid. Beton rot in alle lagen.
  2. Minister GBB – zij had uit zichzelf naar buiten moeten treden met verklaringen dat zij dit diepgravend laat onderzoeken. Niks daarvan. Zij snapt kennelijk totaal niet waarvoor zij daar zit
  3. Directeur GBB – die had op z’n minst nu zelf gaan onderzoeken wat de rol van de jongeman was en waar hij mee bezig was. Een verklaring samen met de minister zou op zijn plaatst zijn. Ook die zwijgt in alle talen
  4. VHP – de partij, die een grote mond op zet als het gaat om grond malversaties bij GBB, zwijgt in alle talen. Bizar genoeg is hun voorman rond grondzaken nu zelf lijdend voorwerp maar de “dappere” fractieleider had al een verklaring kunnen afgeven. Zo oorverdovend stil, bijna onverschillig. Is heel verdacht
  5. OM/PG – de PG kan nu onmogelijk stil blijven. De verdenking van partijdigheid stapelt op. Op z’n minst had de PG Jogi laten oproepen voor verhoor. Dat lijkt nog niet gebeurd te zijn. Dat op zich is zeer verdacht en riekt naar klasse justitie. Volk oeng da eye dja.

Voor een camera al was ex VP Adhin opgeroepen voor verhoor en in voorlopige hechtenis genomen. Jogi loopt al week vrij buiten met alle risico’s dat hij in vrijheid de zaak zou kunnen beïnvloeden. Dat zou de PG toch niet kunnen ontgaan? Is hier sprake van klasse justitie?

  1. DNA – de DNA leden en de voorzitter voorop moeten er ook iets van vinden, dit is zeer ernstig. Het is wel erg stil. Is de oppositie al in conclaaf met de coalitie om straks na de verkiezingen samen de oliebuit te verdelen middels een onzinnig idee van nationaal of zakenkabinet?
  2. Media – er zijn een paar radiostations hiermee aan de haal gegaan maar diepgravend zijn de gesprekken niet geweest. In de moderne wereld – westerse wereld helaas – doen de media het werk van het OM. Hoe vaak hebben media niet via eigen onderzoek en analyses verborgen zaken naar boven gehaald? Hele regeringen zijn gevallen door analyses en onthullingen van de media. In Suriname blijft men helaas steken bij elkaar napraten, herkauwen en belichten van de waan van de dag.

Zijn deze constateringen en observaties een voorteken van een grotere beerput waar meerdere partijen bij betrokken zijn? Ik vraag het voor mijn buurvrouw hoor zoals men in Suriname veelal zich uitdrukt.  En laat men niet met sjabloon niets-zeggende-dertien-in-een-dozijn-zeggende zinnen komen als “het is bij het OM dus we wachten af”. Wij wachten niks af, wij kunnen toch onze verontwaardiging uitspreken? Bij de kasreserve wachtte niemand niks af, bij Adhin wachtte niemand niks af, bij Van Trikt wachtte niemand niks af. Je hoeft niet op de stoel van het OM te gaan zitten, wat je in de Surinaamse context nu langzamerhand beter wel kan gaan doen, maar je mag jouw maatschappelijk verontwaardiging toch uitspreken.

Als Suriname met z’n allen niet in staat is om bij zoiets simpels de onderste steen boven te halen dan bevestigt Suriname dat ze samen een failed state zijn. Waartoe is men dan nog in Suriname in gezamenlijkheid nog in staat?

En nu hopen dat de jongeman bij zijn verhoor niet een ander verhaal op houdt dan zijn moeder in geuren en kleuren heeft verteld. In Suriname en bij God is alles mogelijk.

Ingezonden : Hikmat Mahawat Khan

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

3 REACTIES

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Column, Ingezonden nieuws »

meest gelezen

HomeColumnIs Jogi een loverboy geworden die aan grooming doet?