donderdag 13 juni 2024
27 C
Paramaribo
10.7 C
Amsterdam
3
(2)

Is het SWM water veilig? Belangrijke update..

lees ook ...

Bordo gepakt, Bouterse next?

  Desi Bouterse is in hoger beroep veroordeeld tot de eerder gevonniste 20 jaar gevangenisstraf. Directe in hechtenis neming werd niet geeisd door de rechters, omdat zij vonden dat er niet gen...

Het regent, het zegent, het regent op het dak. Suriname is één van de weinige landen op aarde die geen gebrek aan water heeft. Of we daar blij mee moeten zijn is een open vraag. Maar ik weet wel dat je je omstandigheden in je voordeel moet uitbuiten. De meeste Surinamers zijn in een positie gedrukt dat dat wij onze woning moeten aanpassen, want bij zware regens ziet het water zelfs kans om door hoge drempels heen te dringen.

Dit is het negatieve gedeelte van wat een teveel aan water met zich meebrengt, want als de duizenden liters water maar een spleetje van één honderste milimeter vinden, heb je al water in huis. Maar de positieve kant van veel water hebben, zullen bevolkingen van de meeste landen zich niet kunnen voorstellen. Wij kunnen zomaar drie keer per dag een kwartier of een half uur douchen. Wij kunnen bij een stortregen in de regen gaan baden, wat ik ook pasgeleden gedaan heb en leeftijd telt niet mee als het om in de regen baden gaat. Het was bijzonder verfrissend. Dat is de ene kant van het waterverhaal. De andere kant gaat over drinkwater. Ja, dat we heel veilig drinkwater hebben is een oud verhaal uit de jaren 70, 80 en 90. Ik tenminste geloof er allang niet meer in. De mensen in het verre binnenland eten al zo lang vis met kwik en nu worden zij vergiftigd met het één of ander zwaar vergif dat in hun rivieren zit. In een paar dagen verandert het doorzichtige water in gifgroen water. Huisdieren sterven van het water en rotten snel weg vanwege het gif in hun lichaam. Er zou een boot met gif op het stuwmeer zijn gezonken en de regering heeft niet direct maatregelen getroffen. Wij hebben een noodtoestand in ons binnenland en de regering doet nauwelijks iets of zelfs niets. Moeten wij het dan vreemd vinden dat de regering door velen in de bevolking ervan wordt beschuldigd de binnenland bewoners uit hun woonplaats te willen verjagen? Met de watersnoodramp het vorig jaar, na verkeerd te hebben gehandeld met de dam, heeft de regering zelf de dorpen onder laten lopen, anders zou de dam het begeven. Zij waren ook niet snel met hulp en handelen en nu zijn ze ook zo laks, dat het op medeplichtigheid aan ziekte en dood gaat lijken. Ook werd er het vorig jaar tegen de dorpelingen gezegd dat ze moesten verhuizen. Velen in de samenleving vragen zich af of het de stiekeme bedoeling van het laten onderlopen van de dorpen en het laten vergiftigen van hun water is, om de bewoners te laten verhuizen zodat de bodem met de vele bodemschatten voor de mijnbouwsector bewaard blijft. Dat onze regering zeer onbetrouwbaar is, is een bewezen feit. Wie het niet gelooft, leze maar andere columns over hun onbetrouwbaarheid in Culturu.

Maar over het water dat wij in overvloed hebben, zegt de Surinaamse Waterleiding Maatschappij(SWM) na klachten, dat er geweldig schoon water uit onze kraan komt. Een zwangere buurvrouw krijgt er wel diarree van, zodra ze het kraanwater drinkt. Op sociale media zag ik een filmpje voorbijkomen waar er paars water uit de kraan kwam. En ik zeg ‘met de brede kant van mijn mond’, dat het kraanwater in hartje Paramaribo vaak vreselijk naar chloor ruikt en de laatste maanden ruikt het ook nog raar en onplezierig.

Ik heb een oplossing, want de Surinaamse regering en haar aanhangsels zoals de SWM, zijn niet te vertrouwen. Het water dat teveel uit de lucht valt in Suriname, vang ik op. In seconden heb je een bak vol water. Ik kook het wel voor gebruik. Als je het leidingwater kookt weet je nog niet welke rare stoffen erin zitten. Ik heb geen zijn om chloor en andere rare stoffen te drinken met mijn drinkwater. Regenwater hebben wij in overvloed en gratis ook. Het is veel lekkerder en gezonder dan SWM water. Ik wil bijna zeggen: ik zweer het, maar dat doe ik maar niet.

Update: Ondergetekende woont dichtbij het centrum van Paramaribo, richting zuid en werd van het drinken van het regenwater wat dof in het hoofd en vergat het minste en geringste. Daarbij werd opgemerkt dat als het water een dagje in een fles had gestaan het vies smaakte. Dank aan schrijver CO van culturu.com die de column schreef: –Wordt Suriname vergiftigd?- over de mogelijke vergiftiging van het regenwater door kwikdamp in de lucht.

Het gekookte regenwater moet nog naar een lab gebracht worden voor onderzoek, maar dat zal zeker gebeuren. In de meantime drinkt ondergetekende gekookt kraanwater, al bij al is dat toch heerlijk fris grondwater dat enkel door de leidingen wat vervuild is. Ik moedig u aan uw kraanwater ook eerst te koken voor dat u het drinkt.

 

Trish

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

3 REACTIES

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Column

meer Column nieuws »

meest gelezen

HomeColumnIs het SWM water veilig? Belangrijke update..