maandag 26 februari 2024
29 C
Paramaribo
5.7 C
Amsterdam
4.5
(4)

In het Surinaamse oerwoud…

lees ook ...

Het alternatief voor deze regering vind je door anders te ki...

Wij horen regelmatig de vraag: wat is het alternatief? De armoe in het antwoord verlamd elke discussie in Suriname over hoe het land verder te krijgen. Kennelijk is iedereen doordrongen dat het armoed...

Nature ressort Anaula ligt in het binnenland van Suriname. Om precies te zijn, op een eilandje in het district Sipaliwini in het tropisch regenwoud van ons achterland. Anaula ligt tussen andere ressorts zoals Kninipaati en Menimi. Eerst wat leuke ervaringen van Anaula Nature Ressort.

Eten doe je er goed. Er zijn dagelijks drie smakelijke hoofdmaaltijden en twee tussendoortjes. Ook op de lange drie uur durende busreis naar Atjoni, het vertrekpunt naar het ressort, is er een tussenstop, zodat de passagiers zich kunnen ontledigen en zij een broodje krijgen en wat fruit. Na daar aangekomen te zijn tegen twee uur ‘s middags is er dezelfde dag al een dorpswandeling. Elke dag zijn er twee activiteiten. Je wordt twee keer naar de sula gebracht, waar je in de snelle stroming zou moeten kunnen genieten van het water, je maakt een boswandeling, een dorpswandeling en er wordt een culturele dansavond gehouden, waar een groep dames en heren uit het gebied komen dansen, zingen en drummen. Ook is er een zwembad, maar dat heb je daar bij de rivier, eigenlijk  helemaal niet nodig.

Enkele gasten hebben ook een wandeling gemaakt op het ressort dat vrij groot is en er valt behoorlijk wat te zien zoals agoetis of bosvarkens, die zich op het ressort wagen, aapjes en prachtige bamboe, kampen, waarschijnlijk om te dansen en zelfs een mooi huis dat duidelijk leegstaat.

Anaula Nature Ressort is vrij bekend, omdat hun reclame waarschijnlijk on spot is. Er zijn wel enkele negatieve punten die ik u niet wil onthouden. Het onplezierige is dat het is gebleken dat er opzettelijk zaken anders worden voorgesteld dan het in werkelijkheid is. Daar wil ik u enkele voorbeelden van geven.

De airconditioning die wordt vermeld op hun website werkt niet. Het wordt je wel verteld dat de airco’s niet werken wanneer je de trip gaat boeken, maar dan is het feitelijk al te laat. Daarbij komt dat de huisjes helemaal niet gebouwd zijn om een airco te kunnen faciliteren. De huisjes hebben houten blinden met muskietengaas erachter. En boven die blinden is er ook een stuk gaas waar ook lucht naar binnen kan. Onder de ‘opzettelijk voor de gek’ airco is de ventilator vastgezet. Het bleek ook dat er niet eens een strijkijzer gebruikt mocht worden omdat we anders in het donker zouden zitten, omdat de zonnepanelen niet voldoende energie daarvoor hebben.

Naar zeggen van de buren, Ecoressort Knini Paati, gaat de airco daar ‘s avonds wel aan. Op foto’s kun je ook zien dat er geen hele noord-oost passaat door zo een huisje kan waaien, omdat de huisjes helemaal dicht zijn en glazen ramen hebben. Uiteraard ben je natuurlijk ook meer buiten dan binnen.

De tweede en ergste voor de gek houderij van Anaula Nature Ressort is dat hun website vermeld dat je naar de Ferulasi sula (een sula is een stroomversnelling) wordt gebracht om te genieten van de watermassage. Men brengt je wel naar een sula, maar op de Ferulasi sula lijkt het niet. Misschien is het de achterkant van de Ferulasisula(Ferulasi bakasey.) Je kan er eigenlijk niet in omdat er geen houvast is voor je handen en voeten. En daar je niet graag weg wil spoelen, ga je er maar niet in. Ook houden ze stellig vol dat het de Ferulasisula is, maar je kunt er alleen maar van genieten met je ogen.

Vanuit het ressort Menimi dat mooi is en niet over oneigenlijke zaken opschept, wordt je wel naar de Ferulassi sula gebracht. Daar ga je  dan zitten in het bruisende water. Laten we duidelijk zijn: alle sula’s zijn gevaarlijk, maar in de echte Ferulasisula heb je goede houvast met je handen en je voeten en de gids let goed op zijn gasten.

Ferulasi fesisey

Update: last but not least: Als 3de leugen wordt je op het hart gedrukt dat ze alleen op de vrijdag vertrekken, maar wie schetst onze verbazing als de zondag voor ons vertrek een hele groep mensen arriveert en er is ons ook door een werker vertelt dat er gewoon de hele week vakantiegangers zijn. Is het weekend misschien duurder dan door de weeks? Anaula Nature Ressort heeft ons vertrouwen verloren omdat ze keihard liegen over de condities van het ressort. Dit komt niet van de werknemers, maar van de direktie en Surinamers moeten dit weten.

Conclusie: Anaula is een aardig ressort, maar ze zijn niet zo bijzonder als zij zich voordoen, zie maar de keiharde leugens over de airco, de Ferulasisula en de dag van vertrek.

 

Vic

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Column

meer Column nieuws »

meest gelezen

HomeColumnIn het Surinaamse oerwoud...