dinsdag 27 februari 2024
31 C
Paramaribo
4 C
Amsterdam
5
(1)

In verband met definitieve uitspraak Decembermoorden

lees ook ...

Verraad op verraad

Pakitow, roepnaam van actievoerder en politicus Stefano Biervliet (27), is groot onrecht aangedaan. Ondanks dat hij nooit een misdaad begaan heeft en uitsluitend mensen heeft opgeroepen om op te komen...

De Surinaamse krijgsraad velt op 20 december 2023 het definitieve vonnis in het hoger beroep tegen Desi Bouterse over zijn rol in de zogenoemde ‘Decembermoorden.’ Dat meldt het OM, dat 20 jaar eist tegen Bouterse.

Bron: De Volkskrant d.d. 30 november 2023.

Kardinaal hekelt machthebbers Congo: ’60 jaar oorlogsgeweld en leugens’ 

In zijn homilie naar aanleiding van de zestigste verjaardag van de Congolese onafhankelijkheid heeft kardinaal Fridolin Ambongo Besungu, de aartsbisschop van Kinshasa, zwaar uitgehaald naar de Congolese machthebbers. […….] Hij waarschuwde ook voor straffeloosheid. ‘Als een gewone Congolees een kip of een geit steelt of een buurman een klap voor zijn kop geeft, loopt hij kans in de gevangenis van Makala in Kinshasa terecht te komen. Maarvoor de machtigen in het land heerst totale straffeloosheid.’

Bron: Knack.be d.d. 2 juli 2020. 

Nieuw proces gestart tegen dictator Videla

In Buenos Aires is het nieuwe proces begonnen tegen oud-dictator Jorge Videla. De nieuwe rechtszaak werd mogelijk nadat het Hooggerechtshof van Argentinië de presidentiële gratie die Videla in de jaren negentig kreeg, ongedaan had gemaakt. De 84-jarige Videla staat samen met ruim twintig anderen terecht. Hij wordt vervolgd voor de moord op 31 politieke gevangen, die vlak na de machtsgreep van het leger in 1976 werden doodgeschoten. Het leger berichtte destijds dat de gevangenen op de vlucht waren neergeschoten.

Dictator Videla leidde Argentinië de eerste vier jaar van het militaire regime, dat van 1976 tot 1983 aan de macht was. Hoewel de verdediging zich nog niet heeft uitgelaten over deze zaak, heeft Videla in het verleden gesteld dat zijn harde optreden nodig was in de oorlog tegen linkse elementen. De Vuile Oorlog kostte aan 30.000 mensen het leven.

In een eerdere rechtszaak werd Videla al veroordeeld wegens moord en marteling tijdens zijn dictatuur. Hij zit daarvoor een levenslange gevangenisstraf uit. Later dit jaar (2010) staan nog twee rechtszaken tegen hem gepland. Ook is hij aangeklaagd in Duitsland, Frankrijk, Spanje en Italië voor de moord op burgers uit die landen.

Bron: NOS d.d. 3 juli 2010.

Ingezonden : Ahmad Jhawnie

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

3 REACTIES

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Column, Ingezonden nieuws »

meest gelezen

HomeColumnIn verband met definitieve uitspraak Decembermoorden