maandag 6 februari 2023
25.5 C
Paramaribo
3.3 C
Amsterdam
5
(1)

In de pas, Mars!

lees ook ...

Zeshonderd achtentachtig Miljoen United States Dollars krijgt Suriname van het IMF de komende drie jaar, als ondersteuning voor de begroting, om de monetaire reserve van de Centrale Bank weer op peil te krijgen, voor een sociaal vangnet, de schulden bij schuldeisers worden herschikt en nog een heleboel andere belangrijke dingen. 55.1 miljoen is al  gestort en de rest krijgt Suriname de komende drie jaren in termijnen. Er wordt ook een kantoor van het IMF hier opgezet om het geheel te begeleiden.

Zeshonderd achtentachtig miljoen US Dollars en een IMF kantoor komt er. 55.1 miljoen is al gestort, maar die zeshonderd drie en dertig miljoen moet nog binnen komen. En die komt als de begunstigde zich naar behoren gedraagt. Men zegt altijd: Oefening baart kunst, maar dit kunststuk- het binnenhalen van de rest van het geld- zal men zonder oefening moeten doen. Een ieder van het regeerteam moet Recht in het gelid staan en marcheren zonder oefening. Ach, ik hoop dat ze het goed er vanaf brengen die schuinsmarcheerders. Het moest een snelle nyan worden, onderwijl wat landszaken in orde maken; zichzelf financieel veiligstellen en tegelijkertijd het land regeren. En dat ging niet ongemerkt.

Want wat doet een dooie Deense onderneming die niemand in de wereld kent dan hier? Het  omvangrijke energiecontract en investering van het bedrijf van 1.2 miljard US Dollar zou Suriname niets kosten. Al iets groots je niets kost, kost het je meestal alles. En Suriname kwam er kort geleden achter dat de bedrijven waar HPSG zei mee gewerkt te hebben, HPSG niet kenden. Dat gaf te denken, vooral omdat vanaf het begin gevraagd was onderzoek te doen naar het bedrijf. Dat was nagelaten. Red Flag! In een onderneming waar in veel geld omgaat, kan geld vreemde wegen bewandelen. En daar het je toch straks alles gaat kosten als je er mee doorgaat, moet het nu liever niets kosten.

Een ander voorbeeld is die vreemde constructie met wegen en bruggen. Die zouden in concessie worden gegeven aan een ondernemer om die te onderhouden en tol te heffen om lekker aan te verdienen; Lekker verdienen aan een weg of brug die door de overheid is gebouwd. Waarvoor hebben we dan een ministerie van Openbare Werken? Dat is geld uitgeven om de weg of brug op te gaan en het geld komt niet in landskas. Er zijn nog meer voorbeelden. Waarom moesten de statuten van Staatsolie opengebroken worden omdat zij die een kers had gezien, in de RvC moest? (USD6000 salaris, sth like that).

Als ik zeg dat er opgepot werd om straks na vijf jaar ongekroond koning, keizer, admiraal te zijn, is het niet zomaar. Er zijn vele constructies die opgezet werden om er financieel veel beter van te worden. Waarom mocht de coalitiepartner niets weten van het investeringsinstituut New Surfin? Het is toch belachlijk! Maar nu kijk ik met plezier toe, hoe ze zullen handelen met de adem van het IMF kantoor in hun nek. Dóór op het oude pad, of in de pas, mars!

 

CV

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Column

meer Column nieuws »

meest gelezen

HomeColumnIn de pas, Mars!