dinsdag 31 januari 2023
22.7 C
Paramaribo
6.3 C
Amsterdam
1
(1)

Ijlen in het Queen Elizabeth´s Engels

lees ook ...

Economische Illusies van valse profeten

Het is opvallend stil bij de monetaire autoriteiten en de beleidsmakers wanneer koersen stijgen en het devaluatiespook ook in 2023 Suriname behekst. Nadat in de media door formele instituten een infla...

Corona heerst en voelt zich het baasje, omdat hij verschillende pijlen op zijn boog heeft en wij niet eens één. Want, er blijken illegale varianten van het covidvirus in ons land te zijn. Het Britse, Zuid-Afrikaanse en het Braziliaanse variant; een Geniaal  virus met vreemde genen. Want je laat je vaccineren tegen basiscovid, maar zijn broertjes en zusjes hebben zich vermenigvuldigd met de Britse,  Zuid-Afrikaanse, en Braziliaanse variant. En voor dat je het weet lig je te ijlen in het Queen Elizabeth’s Engels of in het Afrikaans wat niet al te gek staat, of in het Portugees, waar haast niemand een woord van verstaat. En àls je het haalt, moet  je toch een nieuwe prik gaan halen tegen de allernieuwste variant, de laatste trend in virusland.

Misschien….moeten we covid zijn leefmilieu veranderen, want mens noch dier, geen pathogeen kan lang overleven in vijandig gebied. Waarom luisteren en handelen we niet, naar de verhalen over het gebruik van heet water en hete thee, stomen, Superfever medicine, vitamine C (lemki) en andere vruchten en groenten? Maar nee tranga yesi; onze osodresi moet eerst goedgekeurd worden en getest, terwijl de Osodresi al honderden jaren door de bevolking word gebruikt. En als het niet voldeed of ongeschikt was, dan waren wij allang de pijp uit.

…….En dan, na meer dan 25000 vaccinaties tégen covid-19, hebben we ineens twee Vaccin-doden, waarvan een Wereldgezondheidsorganisatie en onze regering vinden dat er ‘geen verband is tussen het vaccin dat wij in Suriname gebruiken en de doden die zijn gevallen.’ Wij worden bemoedigd het vaccin toch te nemen, omdat ‘de voordelen van het vaccin zwaarder wegen dan de mogelijke risico’s, waaronder zeldzame ernstige voorvallen.’ En dan is de vraag die vanzelf boven komt drijven. Wat proberen de Surinaamse regering en die Wereldgezondheidsorganisaties ons nu eigenlijk te zeggen? Is het covidvaccin  dat wij in Suriname gebruiken nu ‘wel ‘of ‘niet’ de oorzaak van die twee sterfgevallen? Want volgens hun is er ‘geen verband tussen de sterfgevallen en de vaccinatie’ en spreken zij zeer in  tegenstrijd met het voorgaande, ‘van mogelijke risico’s van het vaccin, waaronder zeldzame, ernstige voorvallen’ en  ‘de voordelen van het vaccin wegen zwaarder dan de nadelen’. En toch ontkennen ze dat je na de prik dood kan vallen in één op de 12.500 gevallen. Dat is 8 op de honderdduizend personen. Over de personen die permanent een manco aan de vaccinatie over houden hebben we dan nog niet eens gesproken.

En gisteren kregen we het droevig bericht dat in St Vincent& the Grenadines, een vulkaanuitbarsting is geweest. – de bewoners waren gelukkig op tijd verhuisd. – En onze president, van goede wil, vraagt naar een lijst met wat ze nodig hebben, zodat we een hulpactie voor hen op touw kunnen zetten. En dan zucht ik en denk: ‘Kijk ons gezicht, dan eten we Top Ramen’. We hebben zelf nauwelijks te eten en gaan dan anderen helpen? Stop met belachelijkheid, voedt en huisvest het Surinaams volk eerst, voor je anderen helpt. En notabene zijn de eilanden lid van het ‘Gemenebest’! Wacht tot wij verdienen met de olie voor de kust voor je anderen te hulp schiet. Jouw prioriteit moet in deze Financiële – Economische en Pandemische crises, jouw eigen huishouding zijn, en niet die van de buren!

CV

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Column

meer Column nieuws »

meest gelezen

HomeColumnIjlen in het Queen Elizabeth´s Engels