zondag 21 april 2024
27.2 C
Paramaribo
9.5 C
Amsterdam
3.4
(5)

Hondsbrutale rutte biedt toch excuses aan

lees ook ...

Waarnemend President Brunswijk dreigt: 13 april a tafra e dr...

Mek den m’ma tak nanga den pkin want vanaf tamara wo trede  op hard! a tafra draai! Dit waren de dreigende woorden van waarnemend president Brunswijk in het hoogste College van Staat.   Waarsch...

President Santokhi heeft tegen de uitdrukkelijke wens van de nazaten van slaven mark rutte ontvangen om excuses te maken op 19 december. Wie is mark rutte trouwens, behalve premier van een barbarenland? De koning van Nederland moet zelf komen. Hij is het nageslacht van koning Willem 2. mark rutte heeft ook de gore moed gehad om een nazaat van een slaaf, franc weerwind te willen sturen om excuses aan te bieden.

weerwind denkt waarschijnlijk denkt dat hij nog slaaf is, want wanneer je iets wordt gevraagd te doen dat tegen jouw  principes ingaat, kun je beleefd weigeren. Als je dat niet inziet ben jij na 160 jaar nog steeds een slaaf met een rode muts. Aan deze bewegingen van rutte kun je zien dat hij niets van de excuses meent en ons gewoon onstervelijk belachelijk wilde maken. Tokhi de gatlikker, ziet Euros als hij naar mark rutte kijkt. Het is rutte gelukkig niet meer gelukt om een nazaat van slaven te sturen om ons te bespotten. Wij hadden ook niet kunnen denken dat een nazaat van barbaren, rutte dus, na alles wat zijn voorvaderen hebben misdaan, nog wat medemenselijke genen in zijn lijf zou kunnen hebben zitten.

Hieronder het verslag van de president over de excuses.

Heden, 19 december 2022, heeft Nederland, bij monde van Minister-President Mark Rutte, formeel excuses aangeboden aan Suriname voor het slavernijverleden. De toespraak van Minister-President Rutte was helder en duidelijk voor wat betreft de Nederlandse betrokkenheid bij de mensonwaardige behandeling van personen die onder dwang naar Suriname zijn gebracht over een lange periode om als slaaf, werk voor de Nederlandse economie te verrichten.

President Chandrikapersad Santokhi laat weten dat hij goede nota heeft genomen van de toespraak van de Minister-President Rutte. Eerder had President Santokhi de eerste Vice-Premier van Nederland, mevrouw Sigrid Kaag, ontvangen en via haar de Nederlandse Regering geïnformeerd over de ontstane situatie met betrekking tot het aanbieden van excuses voor het slavernijverleden door voormalig kolonisator Nederland.

De Regering van Suriname beoogt een gecoördineerde, integrale en holistische benadering van het koloniaalverleden in al haar facetten. Het slavernijverleden is een donkere bladzijde in onze geschiedenis en een gezamenlijke aanpak vanaf het begin, was aannemelijker geweest om samen te werken naar een moment van eer en herstel. Het gaat om eeuwenlange onderdrukking en uitbuiting. Excuses aanbieden betekent daarom ook rekeninghouden met het momentum, culturele aspecten van de nazaten van de tot slaafgemaakten, en de betekenisgeving van het moment voor excuses. Het treffen van de voorbereidingen voor het aanbieden van excuses, is namelijk even belangrijk als het in de praktijk daadwerkelijk aanbieden van deze excuses. In Suriname kennen wij de uitdrukking ‘Teri, nanga Grani’. Iedereen telt, niemand wordt gepasseerd. Inclusie en participatie van alle betrokkenen is essentieel voor het proces van eer en herstel en het creëren van draagvlak voor acceptatie.

De toezegging voor een integrale en holistische benadering wordt toegejuicht door de Surinaamse Regering. Op een meer constructieve en gezamenlijke wijze, de discussie en de dialoog met alle betrokkene en op alle niveaus starten, zowel bilateraal alsook nationaal, zijn belangrijke uitgangspunten voor eer en herstel van deze zwarte bladzijde in onze geschiedenis. Een alomvattend traject zal worden ingezet om na te gaan op welke wijze gewerkt kan worden naar een nationale opstelling en standpunt, rekening houdend met de verschillende sentimenten, visies en standpunten welke in de afgelopen maanden en weken zijn geventileerd.

President Santokhi benadrukt dat los van het formele moment voor het aanbieden van excuses, nog veel werk verzet moet worden en Suriname zal daar integraal onderdeel van moeten zijn. “Gezamenlijk werken naar een goed en gecoördineerd vervolg, dat inclusie en participatie bewerkstelligt voor alle betrokkenen is essentieel in het proces van eer en herstel”, benadrukt de President.

De Regering zal dit vraagstuk ook op de regeringsagenda plaatsen en die nodige overlegstructuren ontwikkelen om enerzijds de nationaal dialoog te bevorderen en anderzijds openstaan voor dialoog met de Nederlandse regering. De regering zal ook het gesprek in regionaal verband verder continueren. Hiertoe zal de Caribische Gemeenschap zo spoedig mogelijk geïnformeerd worden.

President Santokhi zal de verschillende stakeholders in de samenleving raadplegen om de ontstane situatie op een constructieve en eervolle wijze aan te pakken. Er wordt uitgekeken naar de schriftelijke bevestiging van de Nederlandse Regering voor het vervolgtraject welke wordt voorgestaan.

Wat rutte hiermee tracht te bereiken weten wij niet. Wat wij wel weten is dat het vriendschappelijke gevoel bij ons weg is na deze hondse behandeling na driehonderd jaar barbaarse slavernij. We weten nu waar wij staan, alleen Tokhi weet het niet, maar hij zal het wel leren.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

6 REACTIES

6 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Column

meer Column nieuws »

meest gelezen

HomeColumnHondsbrutale rutte biedt toch excuses aan