zaterdag 25 mei 2024
26 C
Paramaribo
17.5 C
Amsterdam
5
(1)

Hoe het anders kon

lees ook ...

Oproep en uitdaging aan VHP,Santokhi,VHPMedia commissie en d...

Santokhi maakt zich klaar voor een tweede termijn. Op zaterdag 25 mei 2024 gaat hij aftrappen met zijn campagne met als rode draad “geef mij een tweede termijn, laat mij mijn klus” afmaken. Dat Santo...

“De regering heeft in gesprekken met diverse hout investeringsmaatschappijen, overeenkomsten gesloten waarbij Suriname geen rond hout meer zal exporteren maar deze houtblokken in Suriname zelf zal bewerken tot diverse hout producten. Hiervoor zullen er fabrieken worden opgezet om het hout te bewerken. Lokale arbeidskrachten zullen zo verzekerd zijn van een inkomen, wegen zullen niet kapot gereden worden en de bedrijven zullen bloeien om zo een bijdrage te leveren aan de staatskas”.

Hoe mooi kon het zijn ware het niet dat dit fictie is. De leiders die we kiezen denken aan eigenbelang, friends en family, in plaats van het Surinaamse volk. De 17e rijkste land met hulpbronnen, is dat een droom? laten we onszelf niet voor de gek houden. Hout, goud, zand noem maar op, alles wordt weggehaald en verkocht zonder dat de lokale bevolking kan profiteren van de hulpbronnen. Enkele figuren worden rijk en de rest blijft ploeteren voor een appel en een ei.

Waarom lijkt het dat geweld de opmaat kan zijn tot het krijgen van betere voorwaarden, daarvoor zit er weinig schot in de zaak. Harde lessen die nodig zijn brengen veel meer dan alsmaar praten, praten, praten. Je krijgt het idee dat je niet serieus genomen wordt.

Desondanks is geweld niet de oplossing. Het is beter met geschoolde en eerlijke mensen een land ter ontwikkeling te brengen. Afgelopen 47 jaren hebben we gezien dat dit niet lukt. Criminelen krijgen het voor elkaar om de bevolking te belazeren, keer op keer. Vrienden van de president kappen het hout weg en de vice president graaft al het goud op. De lokale bevolking wordt met een kapot land met kwik/ cyanide achtergelaten. Hoe moet de lokale bevolking hierna voorzien in hun eten en drinken? Grondrechten, grondconversie, kiesregeling; allemaal zaken die DNA en de regering no mang seti. Ze moeten eerst kijken of het niet nadelig is voor hun en de zijnen.

Bravo rent kloppend op de borst schreeuwend ik ben de grootste, de rijkste, ik ben voor niemand bang. Chan maakt zijn vriendjes rijker. Daarvoor was het Bouta met dezelfde streken. Vergeet niet de DNA leden en ministers die dit mogelijk maken en zelf ook een graantje meepikken. Waar blijft het OM? Er moet een grote schoonmaak worden gestart van boven naar beneden. Suriname kan zoveel beter.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Column

meer Column nieuws »

meest gelezen

HomeColumnHoe het anders kon