donderdag 6 oktober 2022
32.7 C
Paramaribo
15.7 C
Amsterdam
5
(3)

Het Volk Betaalt de Tol; Vreet Na Pot

lees ook ...

De wortel van de criminaliteit aanpakken: armoede en ledighe...

Het verschijnsel dat er vroeg ‘s morgens al tienerjongens en jonge mannen op de straat hoek staan heeft zijn oorzaak. Je kan dit fenomeen van verschillende kanten bekijken. In gesprek met drs Armand...

Nadat de minister van Openbare Werken op werkbezoek is geweest in Nederland, is hij op het lumineuze idee gekomen om tol te vragen bij bruggen en belangrijke wegen om het onderhoud van deze infrastructuur te kunnen betalen. In een oud stripverhaal zou je hem zien met zijn wijsvinger naast zijn voorhoofd en een lampje dat was gaan branden. En in een echt Nederlands krantenstripverhaal zou je zien hoe het kwartje in de automaat met lekkernij gaat en, even de adem inhouden, en het kwartje valt.

Zo ook met onze minister van Openbare Werken. Hij is zich in Nederland gaan vergapen aan alle wonderlijke technologie maar vooral aan de machtig ingenieuze manier om Bruggen en Wegen te onderhouden. Stel je voor. Je bouwt een huisje naast een weg of brug en een ieder die erover heen wil moet tol betalen. Hij gniffelt ervan: zo makkelijk is dat. Wat zijn die Nederlanders toch slim! Daar zou hij toch nooit zelf op gekomen zijn met zijn Bachelorsgraad in de Cyviele tecniek, zijn Mastersgraad in Waterresource management en niet te vergeten zijn Doctorsgraad. Wel, wel, wel, is me dat een verstrooide Professor!

Daar dat lampje nu eenmaal is gaan branden en dat kwartje is gevallen komen we bij het eigenlijke onderwerp van tol heffen. Er komen tolhuisjes bij belangrijke Wegen en Bruggen en dan moet een ieder die langs gaat betalen. Maar dat is niet zo simpel. Er zou een apart departement moeten zijn op het ministerie van Openbare Werken die dat op zich neemt: een afdeling die tolheffers plaatst, een manier weet om het geld te innen, het geld weet te bewaren en te bewaken. Want de wegen en Bruggen moeten met dát geld onderhouden worden. Maar denk je dat ze dat op die manier doen? Welnee, waarom makkelijk als het moeilijk kan? Ze doen het via een omweg. De wegen en Bruggen worden aan een bedrijf in concessie gegeven die dan de tol mag heffen en de wegen moet onderhouden. Een omweg met een concessiehouder in het midden van de geldstroom zodat er geld verdiend kan worden ten koste van de overheid. Want bij het onderhouden van de wegen, kan het bedrijf dat doen hoe het dat wil, oppervlakkig of slordig, maar de tol is al geheven. En de wegen blijven de verantwoordelijkheid van de overheid. Het is een raadsel waarom het ministerie van Openbare Werken niet zelf tol kan heffen om de infrastructuur te onderhouden. Een raadsel waarop geen antwoord is of het moet zijn dat het weer een aller doorzichtigst spelletje Vreet Na Pot is en iemand van de innercircle moet worden gefaciliteerd. Roofvogels!

Een weg of Brug is geen gebied dat nog ontgonnen moet worden. Het staat daar en levert de eerste dag al geld op zonder dat erin geïnvesteerd is. Een weg of een Brug in concessie geven aan een bedrijf of persoon, is gewoon gratis geld weggeven. Het is een manier om te stelen. Stelen van de Staat. Diefstal! Is de minister met zijn geleerdheid (MSc, PhD) het meesterbrein hierachter of moeten we het hogerop zoeken.

CV

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

6 REACTIES

6 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Column

meer Column nieuws »

meest gelezen

HomeColumnHet Volk Betaalt de Tol; Vreet Na Pot