maandag 3 oktober 2022
32.7 C
Paramaribo
12.7 C
Amsterdam
5
(1)

Het schrikkeljaar is weg, Prijs God!

lees ook ...

De wortel van de criminaliteit aanpakken: armoede en ledighe...

Het verschijnsel dat er vroeg ‘s morgens al tienerjongens en jonge mannen op de straat hoek staan heeft zijn oorzaak. Je kan dit fenomeen van verschillende kanten bekijken. In gesprek met drs Armand...

2020 is weg. Weggeschoten  door Surinamers die toch nog plezier hadden in het schieten van vuurwerk. De pagaraestafette die in de binnenstad werd gehouden op 31 december rond 12 uur ‘s middags mocht niet doorgaan vanwege verscherpte  maatregelen in verband met de pandemie. Het is maar goed ook, want al jaren verzamelen  zich heel veel  mensen en vaak genoeg hele gezinnen tot de baby toe, uit Paramaribo, Wanica, Commewijne, Saramacca en zelfs Para en de verder gelegen districten zich rond het middaguur in de binnenstad totdat het er zwart ziet van de mensen en het een kakafonie is van mensen en vuurwerk. Maar nu is het een andere tijd. En andere tijden brengen andere gewoonten. 

Schrikkel is weg en ik mis ‘hem’, ‘haar’ of ‘het’ niet. Schrikkel is weg en kan niet terugkomen. Schrikkel heeft ons de stuipen op het lijf gejaagd, is rond gegaan in de wereld als een wervelwind, heeft velen hun gezondheid en zelfs hun leven ontnomen. We betreuren wat we kwijt zijn en we  koesteren wat we nog hebben.

Dank God voor vrijdag 1 januari 2021. Hij is goed en zijn barmhartigheden blijven  in eeuwigheid. Uit het schrikkeljaar 2020 hebben we kunnen leren dat bij pandemies en andere rampspoed, tegenstellingen onder elkaar(waaronder politieke) en het elkaar uitmaken voor alles wat lelijk is, niet slim is als je een gezamenlijke vijand hebt die deze keer de pandemie was. Je kunt liever samenwerken om de vijand te verslaan. Stel nou dat de gezamenlijke vijand niet een pandemie was geweest maar een rijk land dat het op onze souvereiniteit voorzien had en daarmee op onze natuurlijke hulpbronnen, dan hadden we ze in de kaart gespeeld met onze interne verdeeldheid en scheldpartijen onder nog geen 600.000 mensen. Lekker hapje voor een grote mogendheid.

Lieve mensen laten we trachten een eenheid te zijn. We zijn met weinig mensen bij elkaar in een prachtig land met heel veel groen en heel veel water en grond met weinig bewoners. Ruimte en bewegingsvrijheid is op zich al rijkdom. Laten we één zijn, ook met de diaspora want we zijn met weinig. Weet u, we zijn op verschillende manieren hier samengekomen wat in het geheel bezien geen mooie geschiedenis is. Maar wat wij nu hebben is een troost voor wat onze voorouders hebben geleden: een prachtig land met veel natuurljjke rijkdommen naast voldoende  ruimte. Er zijn velen rondom ons die onze kleine bevolking graag middels tegenstellingen zouden willen verdelen om over ons te kunnen heersen. Laten we ons daarom verheugen in onze natie en onze eenheid in ons handelen tonen. Ik geloof dat het goedkomt, ook economisch. Gelukkig Nieuwjaar en wees gezegend!

CV

 

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Column

meer Column nieuws »

meest gelezen

HomeColumnHet schrikkeljaar is weg, Prijs God!