woensdag 24 juli 2024
31 C
Paramaribo
17.4 C
Amsterdam
5
(6)

Het schrikbewind van president Chandrikapersad Santokhi in Suriname 

lees ook ...

Verschuiving van omvang van visvijver en boodschap door nieu...

De overheid moet allerlei technisch administratieve aanpassingen plegen voor de verkiezingen door de introductie van de nieuwe kiesregeling in 2025. De politieke partijen moeten stevig nadenken over h...

Het Surinaamse volk was na tien jaar wanbestuur onder Desi Bouterse toe aan fatsoenlijk bestuurlijk gezag. President Chandrikapersad Santokhi kreeg na zijn overweldigende verkiezingswinst in 2020 de kans om het al decennia kwakkelende maar potentieel rijke Suriname eindelijk op spoor te zetten voor versnelde ontwikkeling.

Santokhi stapte na zijn aantreden gelijk in het vacuüm dat was ontstaan door de vertroebeld relatie tussen Nederland en Suriname en wekt graag de indruk dat hij goed bevriend is met premier Rutte. En natuurlijk zit Den Haag liever aan tafel met ‘Chan’ dan met ‘Desi ’, want zakendoen met Desi Bouterse is voor Nederland een absolute “no go”.

Maar is de Nederlandse overheid c.q. Mark Rutte wel op de hoogte van het schrikbewind dat Santokhi nu al een tijd aan het voeren is in Suriname? Is het tot het Binnenhof doorgedrongen dat tafelen met de ‘nieuwe Surinaamse vriend’ een dictatoriaal luchtje heeft? De aanvankelijk veelbelovende president Santokhi blijkt na ruim 3 jaar regeren een wolf in schaapskleren te zijn. De vele loze beloften die hij tijdens de breed op gezette “Stem Slim” verkiezingscampagne bezigde, om de stem van de niet traditionele kiezer voor zijn etnische partij; de Verenigde Hervormde Partij (VHP) te winnen, zorgen nu voor een ernstige vertrouwenscrisis tussen hem en het volk.

“Stem Slim”

Santokhi beloofde namelijk om onder andere de hardnekkige en ge-institutionaliseerde corruptie in Suriname keihard aan te pakken, de economie weer op de rails te brengen met miljarden euro’s die hij zou binnenbrengen via de Surinaamse diaspora in Nederland en om de zwakke Surinaamse munt weer op het niveau van weleer te brengen. Achteraf is dat allemaal misleidende verkiezingsretoriek gebleken. De Surinaamse economie is sinds het aantreden van Santokhi in 2020 verder verslechterd en zelfs met behulp van het IMF heeft Suriname al 3 jaar op rij een jaarlijkse inflatie van rond de 60% en de prijzen in de winkels stijgen onverminderd door.

Bij zijn aantreden als president bedroeg de koers van de Surinaamse dollar 17 SRD voor een euro. Momenteel is dat 35 SRD voor 1 euro en de stijging van de koers lijkt door het aanhoudende wanbeleid en de voortdurende corruptie niet meer te stoppen.

Om koste wat kost de NDP van de voormalige legerleider Bouterse buiten de regeringscoalitie te houden, sloot Santokhi een verbond met de ABOP van de zeer omstreden oud-rebellenleider en de voor drugshandel in Nederland veroordeelde Ronny Brunswijk. Net als Santokhi stelde ook vicepresident Ronny Brunswijk vrijwel alleen ondeskundige familieleden aan op hoge regeringsposten en tijdens een interview benadrukte hij ongegeneerd dat ook zijn familie recht heeft op “eten”.

Santokhi-Brunswijk

Ondanks vele verzoeken van verschillende maatschappelijke groeperingen aan de regering om de problemen in het land aan te pakken, gaf Santokhi geen thuis en bleef hij ongestoord op kosten van de Surinaamse belastingbetaler, zonder enig tastbaar resultaat voor het land, de wereld rondreizen met familie en vrienden in z’n kielzog. Het bewind van de regering Santokhi-Brunswijk werd daarom al vroeg getekend door protestacties die alleen maar bleven aanzwellen, met de recente beschietingen op vreedzame burgers en plunderingen van 17 februari 2023 als dieptepunt tot nu toe.

Wie zou denken dat Santokhi eindelijk zou toegeven aan de smeekbedes van het volk om nu eindelijk een beter en socialer beleid te gaan voeren en zich verzoenend op te stellen heeft het pertinent mis. Integendeel gaat Santokhi door met de klopjacht op kritische burgers en schroomt hij er niet voor om met behulp van zwaarbewapende eenheden elke vorm van kritiek de kiem in te smoren. Om kracht bij de vervolging van kritische burgers toe te voegen worden via het Meldpunt Informatie Anoniem (MIA) diverse opsporingsberichten naar buiten gebracht en gaan de arrestaties van deelnemers en activisten van de protestacties van 17 februari 2023 onverminderd door.

Door deze dictatoriale handelingen en het structureel blijven toepassen van buitensporige geweld tegen de eigen burgers lijken de dagen van Santokhi geteld. Santokhi wordt door overgrote deel van de samenleving niet meer gedragen en in het doorgaans vredelievende Suriname is het best uniek en tegelijkertijd bedroevend dat een Surinaamse president zo wordt uitgescholden en gehaat door grote delen van de bevolking. Wat Den Haag niet uit het oog moet verliezen is dat zij nu te maken heeft met een despoot die op dit moment mensenrechten en democratische normen en waarden aan het schenden is met zijn repressief schrikbewind. Elke hulp van Nederland aan Santokhi om het volk van Suriname te blijven onderdrukken, maakt Nederland medeplichtig aan strafbare feiten tegen het Surinaamse volk.

Ingezonden : Peter M Wolff

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Column

meer Column nieuws »

meest gelezen

HomeColumnHet schrikbewind van president Chandrikapersad Santokhi in Suriname