zaterdag 15 juni 2024
26 C
Paramaribo
13 C
Amsterdam
4.6
(5)

Het bloed van de Inheemsen die streden voor hun land, roept!

lees ook ...

EBS: corruptie is geen bedrijfsgeheim!

Het accent wordt wreed verlegd in de kwestie over het bekendmaken van het kopen van enkele auto's van 200.000 US dollars per stuk voor de directie van EBS, het Energie Bedrijf Suriname. Dat de overbod...

Het financiele gegraai om niet te spreken van diefstal van de Surinaamse regering is in de column van gisteren min of meer, maar niet uitputtend besproken, zodat u ook weet waarom de meeste Surinamers hun hoofd vasthouden uit de radeloosheid die ze overvalt wanneer ze bedenken dat zulke asociale personen hun regering uitmaken. 

Hierom is Stephano Biervliet met massa’s mensen de straat op gegaan op 17 februari om te protesteren tegen het mismanagement van onze financien van deze regering die ons daardoor tot de bedelstaf brengt, waarbij de politie niet heeft geschroomd om het volk met traangas te beschieten en met scherp! Er vlogen ook constant drie tot vier helicopters rond het onafhankelijkheidsplein en de Waterkant, maar de helicopters konden de plundering in het centrum dat op 1 seconde vliegen is, niet zien. Eigenaardig!

Om de financiele asocialiteit van de bestuurders zijn de verpleegkundigen bijna ook de straat op gekomen dit jaar. De leerkrachten pikken het ook niet meer. Er is geld, meer dan SRD 1500, van hen ingehouden en zij weten nu helemaal niet meer hoe zij uit moeten komen. Zij gingen de straat op en wilden met de president praten, maar die voelde zich daar te hoog voor. Hij zette zelfs een hekwerk rondom het onafhankelijkheidsplein op om de mensen daar weg te houden. Dat is zijn manier van met de bevolking te praten. Een journalist zei hem tijdens de acties van de leerkrachten: De leerkrachten zoeken u, waarop hij lachend antwoordde: Ik zoek ze ook. Het presidentschap zal hij op een dag zoeken en het niet meer vinden, zo disrespectvol als hij met het volk omgaat.

Maar dit alles was niet het begin. Het begon met de acties van Organic waaraan onder andere Maisha Neus en Dave van Aerde leiding gaven het vorig jaar toen zij dagelijks met de bevolking op straat kwamen. De twee politiemannen Hellings en Gentle die leiding hielpen geven aan de groep hebben het gelag voor de protesten moeten betalen. Zij werden uit de politiedienst ontslagen.

Denkt deze regering zij aan zij verder te gaan met oproer en protesten? Wat voor respect heb je voor jezelf als je broer (Brunswijk) alle belangrijke baantjes krijgt toegewezen, zoals RvC lid van een groot bedrijf, daarna directeur van hetzelfde bedrijf, terwijl er al onderzoek gaande is over zijn functioneren. Dat je niet eens eergevoel hebt dat je als nieuwe president niet net na jou aantreden met je vrouw naar Staatsolie  kan gaan om haar RvC lid te maken. En als blijkt dat ze een jaar te jong is daar ook nog eens de statuten voor te  veranderen.

Er zijn nog zoveel afschuwelijke, belachlijke en ergerlijke dingen gebeurd, dat je alles niet zomaar even kan onthouden. Maar geloof het maar dat er nog veel meer mis gaat dan we door hebben in ons zonnig land.

Foto: SRHERALD.COM

Mogen de Inheemsen nu eindelijk eens een keer na 500 jaar ook in opstand komen of is het hen niet toegestaan om te vechten voor hun rechten? De overheid geeft maar raak concessies uit in hun gebied. De Inheemsen vinden het nu genoeg. Zij hebben 10 trucks met hout en het politiebureau in hun gebied in brand gestoken aan het begin van deze maand, want de overheid werkt mee aan hun uitbuiting door concessies uit te geven in hun gebied, zonder hun toestemming. Dat zij tien trucks met rondhout in brand konden steken wil zeggen dat de concessiehouders roofbouw plegen op hun land. De Inheemsen verloren twee mannen in de strijd. Ze waren gebonden en beschoten en dat zegt veel.

Wanneer de Inheemsen van het grondgebied Suriname na 500 jaar in opstand komen, moet je gehoor geven aan hun eisen, maar meer nog aan het geestelijke aspect. Dat de oorspronkelijke eigenaren van een land na 500 jaar opstaan om te vechten voor hun rechten, moet jou de hint geven dat geestelijk gezien jouw einde nabij is, want Inheemsen vechten niet makkelijk.

Het bloed van de twee mannen die vochten voor hun rechten roept!

 

Trish

 

Foto: KEY NEWS SURINAME

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Column

meer Column nieuws »

meest gelezen

HomeColumnHet bloed van de Inheemsen die streden voor hun land, roept!