woensdag 17 juli 2024
28 C
Paramaribo
20 C
Amsterdam
5
(2)

Hervormingen in Zuid-Afrika mislukt:’Mijn zakken zijn leeg, president is miljardair’

lees ook ...

Leo Brunswijk: an accident waiting to happen -2-

Leo Brunswijk zijn gedrag laat nu wel erg veel te wensen over. Er cirkelt een filmpje op social media waar hij zijn politieke tegenstander, een opportunistische nieuwe VHPer gewezen NDP er, Bennie de ...

Het revolutionaire emancipatiebeleid van Zuid-Afrika is jarig, maar reden tot feest is er niet. De ongelijkheid in het land is nu zelfs groter dan tijdens de apartheid. ‘Dit systeem heeft op macroniveau compleet gefaald’, concludeert econoom Duma Gqubule.

Er werd welvaart gecreëerd voor de zwarte bevolking, en dan vooral in de mijnsector. Die groeide door de vraag naar grondstoffen uit China. Maar slechts a chosen few hebben daar echt van geprofiteerd. Volgend jaar (2024) zijn er parlementsverkiezingen in Zuid-Afrika, waar de kloof tussen arm en rijk groter is dan waar ook ter wereld.

Politiek econoom Moeletsi Mbeki was erbij, in 1994. Als lid van het African National Congress (ANC), de partij die Zuid-Afrika sinds de verkiezing van Nelson Mandela onafgebroken regeert met een parlementsmeerderheid, was hij betrokken bij de transitie in de jaren negentig. Mbeki’s broer Thabo zou Mandela opvolgen als partijleider en president, zelf werkte Moeletsi Mbeki in de jaren negentig bij de handelsvakbond. ‘Ik werkte veel samen met Cyril Ramaphosa, onze huidige president. Hij leidde toen nog de mijnwerkersvakbond. Vandaag is de man (president C. Ramaphosa) een multimiljardair en zijn mijn zakken leeg.’

Lees het volledige artikel op Het Financieele Dagblad d.d. 20 augustus 2023, link

Quote: Maar slechts a chosen few hebben daar echt van (van de mijnsector in Zuid-Afrika) geprofiteerd.

Suriname: Vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk deelt mee dat de regering eraan werkt om de miljoenen US-dollars die de Staat misloopt uit de hout- en goudsector, naar de staatskas te laten vloeien. Door allerlei constructies die de afgelopen jaren zijn gemaakt, gaat het geld voorbij aan de overheid en komt het terecht bij “een kleine groep eliten”, geeft hij aan. Brunswijk vraagt geduld van de gemeenschap om het doel te bereiken.  Bron: Starnieuws d.d. 27 september 2020.

Who wants to be a millionaire BILLIONAIRE? (deel 1) via deze link

Ingezonden : Ahmad Jhawnie

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Column, Ingezonden nieuws »

meest gelezen

HomeColumnHervormingen in Zuid-Afrika mislukt:'Mijn zakken zijn leeg, president is miljardair'