zaterdag 13 juli 2024
25 C
Paramaribo
14.2 C
Amsterdam
5
(2)

Handshake baas Total met Staatsolie was bezegeling vn samenwerking tussen NDP en VHP

lees ook ...

Simons is niet alleen oude wijn in een oude zak maar heeft o...

Simons is niet alleen oude wijn in een oude zak maar heeft ook boter op haar hoofd die druipt over haar hele lijf Wij kennen de uitdrukking “oude wijn in nieuwe zakken” maar de NDP maakt het met Simo...

De Fransen staan bekend om hun romantische sferen. De baas van TotalEnergies kon niet bevroeden dat zijn “handshake” met Staatsolie meteen een huwelijk tussen 2 grote rivalen, NDP en VHP, tot stand zou brengen. De NDP en VHP lijken hun deal nu rond te hebben. Beide denken waarom moeilijk doen als makkelijk ook kan.

De VHP denkt no wang ben benie, geen walk and meet the people waarbij ze in de hete zon 500 km dom moeten rondlopen, ze laten de olifant via de kortste route in galop naar Ocer rennen. Succes op prolongatie van macht is dan verzekerd. De NDP denkt dat het Ocerterrein groot genoeg is om een paar olifanten op te laten “grazen” wat overzichtelijker en makkelijker is dan duizenden diehard fans uren bezig te houden met praatjes en porties om zetels te zoeken voor regeermacht. Waarom moeilijk doen als makkelijk ook kan.

Er zijn straks veel oliedollars te verdelen, waarom moeilijk doen als makkelijk ook een opties is om samen de buit te verdelen want VHP en NDP denken dat ze er zijn voor de volgende generatie en Jagessar zei dat er meer dan USD 20 miljard klaar staat dus dan denken ze om samen hun kinderen en kleinkinderen voor generaties te accommoderen. De zoon van de President zei het ook al dat hij zelfs de grondwet heeft om zijn erfrechten te garanderen. Als er nu ineens deskundigen in Suriname denken op te staan om moeilijk te doen dan past zijn papa de grondwet snel aan immers die papa heeft ervaring met het aanpassen van wetten en regels. No wang ben benie, makkelijk is ook een optie.

Waarom denk ik aan een huwelijk tussen NDP en VHP?

Wat zie ik wat jullie ook zien? Ik bedenk het niet, ik spreek het alleen hard op. Het zal jullie toch ook niet ontgaan zijn wat ik zie:

  • Het is heel vreemd en verdacht dat de NDP al zo – 3 jaren! – lang stil is en ondanks dat iedereen op alle mogelijke manieren gepest, uitgebuit en vernederd wordt blijft de NDP als oppositie relatief opvallend stil. Er is zoveel mis bij deze regering wat aan elke oppositie dynamiet in handen geeft. De NDP echter blijft maar slechts met een doppie pistool schieten. Gek he?
  • Dezer dagen is NDP opvallend extra stil. Er is nu veel ophef rond grond perikelen waarbij Jogi betrokken zou zijn. De NDP is muisstil. Er is zoveel dynamiet in de uitspraken van de zoon van de President en de NDP is opvallend stil. Gek he?
  • De verkiezingen staan voor de deur en de NDP is nog steeds opvallend stil terwijl zelfs de huidige coalitie al in campagne stand is. De NDP is nog steeds intern aan het evalueren zeggen ze. Opmerkelijk zou ik zeggen want als een partij 3 jaren nodig heeft om intern te evalueren dan vrees ik dat ze 3 eeuwen nodig hebben om hun beleid van 10 jaren te evalueren. Dat kan dus nooit de enige reden zijn van stil zijn.

Waarom is de NDP dan zo stil? Wel, dit alles duidt op dat de NDP denkt dat de buit al binnen is via de paar olifanten op het terrein van Ocer. Grote campagnes zijn dan minder hard nodig. Waarom moeilijk doen als makkelijk ook een optie is.

Dit vermoeden wordt versterkt door het bezoek van Jenny Simons aan de diaspora meeting van de VHP (let wel het was geen regeringsding maar een VHP-ding). Het vermoeden van een pact wordt groter als je ziet wie die naar die meeting ging. Alles wijst er ook op dat Simons het bruggenhoofd is naar Santokhi. A no mie takie, ik kijk naar het schaakbord. Het bezoek is extra vreemd omdat Santokhi de verkiezing mede heeft gewonnen door leugens te verkopen over diaspora en de diaspora fatamorgana en uitgerekend op dit onderwerp gaat NDP via Simons aan meedoen. NDP steunt de leugens van de VHP hiermee.

Wanneer zou de conclusie over een huwelijk onjuist blijken te zijn?

Hoe gaat men weten dat bovenstaande observaties niet juist zijn? Hoe gaat men zeker weten dat hun stem op de NDP niet een stem is op de VHP? Hoe men gaat weten dat door te stemmen op Simons men niet Santokhi automatisch kado krijgt? Hoe gaat men weten dat stemmen op Santokhi niet automatisch zal leiden tot Bouva als DNA-voorzitter?

De enige garantie of de kans dat het niet zal gebeuren is als de NDP ruim van tevoren een hindostaan als kandidaat naar voren schuift. Waarom is dit een garantie voor een NDP zonder VHP? In het Surinaams bestel is het gebruik – geen wet maar goed gebruik – dat de rollen van President en Vice President niet door dezelfde etniciteit vervuld worden. De VHP zal altijd een hindostaan van hindoe komaf naar voren schuiven dus dan zou de NDP-kandidaat geen hindostaan kunnen zijn. Dus als de NDP een hindostaan als kandidaat naar voren schuift dan weet je dat de verdenking dat de NDP met de VHP een deal heeft niet juist is. Maar het is oppassen geblazen want de NDP kan met een camouflage argument komen als ze met Jenny Simons als kandidaat komen. Ze gaan het brengen als voor het eerst een vrouw als kandidaat maar in werkelijkheid is dat om de route voor de samenwerking met de VHP mogelijk te maken. Voor de goede orde, het gaat in deze dus niet om de persoon van mevrouw Simons.

Is het erg dat er een coalitie al rond is?

Op zich mag NDP samenwerken met wie zij willen en andersom geldt dat ook voor de VHP. Het is wel eerlijk naar de kiezer toe als zij nu open en eerlijk zijn over hun kongsi. Voor het land is het ongezond dat die 2 partijen nu al een deal hebben want:

  1. Tot 2025 zal de VHP als een “potentaat” regeren wetende dat de oppositie stil zal blijven. VHP kan vanaf nu doen wat zij willen mede ook omdat kawtere ABOP ineens poeslief is geworden wetende dat if deng seki dat VHP ze meteen dist en dat zij na 2025 dan helemaal geen kans zullen maken. Dus ook in de coalitie zal de VHP als een olifant in de porseleinen kast rondrennen. De President en zijn kroost zullen nu nog meer als koning keizer admiraal gedragen
  2. Na 2025 zal er weinig tot geen oppositie van enige kracht zijn. De boze NDP’ers die nu vooral via social media wat “herrie” maken zullen dan ook verdwijnen. Suriname en overigens elk land is gebaat bij een wakkere geest in de vorm van een krachtige oppositie en die zal na 2025 helemaal niet meer zijn. Overigens is het nu ook al bijna zo en wij zien waartoe het al leidt
  3. Op weg naar de verkiezingen zullen beide partijen ook totaal geen moeite doen om een visie voor het land te laten zien. Het land als geheel is totaal niet gebaat bij partijen die niet inzetten op het ontwikkelen van een visie maar die focussen op macht als doel op zich

Wat betekent dit voor de kiezers?

De boze slims-stemmers uit 2020 waren grotendeels al teleurgesteld in de VHP en zullen nu nog meer teleurgesteld zijn en zullen moeten “vluchten”. Maar waar naar toe?

De boze NDP-stemmers die de VHP liever gisteren weg hadden gewild zullen teleurgesteld zijn want die willen niet via de zijdeur de VHP als cadeau krijgen en zullen ook vluchten. Maar waar naar toe?

De VHP-stemmers zullen blijven en inbinden want die zijn opgegroeid met een “sabhapathie” (voorzitter) syndroom. Ook al zegt Santokhi dat een stier drachtig is dan nog geloven ze hem, dat is alleen enkel omdat hij een hindostaan is en hindoe is. Was Santokhi een moslim dan zou heel VHP nu al leeglopen.

Alles overziend kunnen wij stellen dat Suriname nu bijna reddeloos verloren dreigt te raken dankzij de olie miljarden die in plaats van een zegen nu als “vloek” boven het hoofd lijkt te hangen.

Tenslotte, don’t shoot the messenger. Ik zie wat ik zie. Ziet u iets anders dan zou ik zeggen blijf kijken op het schaakbord en vertel mij wat niet klopt wat ik zie. Ik heb maar 1 voorkeur en dat is Suriname en ik merk heel vaak dat ik daarin heel eenzaam ben ondanks de velen die passie preken voor Suriname. Men preached in Suriname graag in plaats te practicen. Mooi weer spelen kunnen de Surinamers heel goed.

 

Ingezonden : Hikmat Mahawat Khan

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Column, Ingezonden nieuws »

meest gelezen

HomeColumnHandshake baas Total met Staatsolie was bezegeling vn samenwerking tussen NDP en VHP