vrijdag 23 februari 2024
29 C
Paramaribo
8.3 C
Amsterdam
5
(1)

Gratieverzoek: “A No Mi”

lees ook ...

Koersdaling of koersfaling 

Het gesprek van de week in Suriname is de koers die vanaf vorige week dagelijks daalde. Zo is de koers in een week van 38 Surinaamse dollars voor 1 euro naar 31 voor inkoop door de Cambio’s en de US d...

Gisteren heeft de advocaat van veroordeelde Bouterse, de heer Irwin Kanhai, uitstel verzocht voor het uitvoeren van de uitspraak van het hof. Zijn client gaat een gratieverzoek indienen. Het OM is hiermee akkoord gegaan in afwachting van de ontvangst van het gratieverzoek.

Er gaan diverse mogelijkheden rond als zou de veroordeelde bewust tijd proberen te winnen om zijn vlucht naar Venezuela of Cuba, te nemen. In Cuba zou hij zich daar, een andere telg van de NDP kunnen treffen die ook “on the run” is, dhr. Hoefdraad. Is Cuba de plek voor gevluchte veroordeelden en verdachten? Waar is Bordo? Zit hij ook daar?

De president, Chan Santokhi, heeft aangegeven dat hij een goed onderbouwde gratieverzoek verwacht. Hierna zal hij advies inwinnen bij het Hof, hij is niet verplicht zich aan dit advies te houden. Het moet heel raar lopen als dat advies niet zou zijn om geen gratie te verlenen, er is enkele dagen tot een week geleden nog een schuldig vonnis uitgesproken. Maar dat beslist uiteraard het Hof. Meestal zal bij een gratieverzoek de veroordeelde berouw en excuses moeten maken van zijn handelen en daden. Maar omdat hij geen verantwoordelijkheid heeft willen nemen, zal dat dus moeilijk gaan.

De veroordeelde heeft altijd ontkend verantwoordelijk te zijn, wel politiek verantwoordelijk, maar hij zou niemand vermoord hebben. De veroordeelde beroept zich op zijn zwijgrecht en heeft geen openheid gegeven wat er is gebeurd op die dag. Er zijn diverse scenario’s naar buiten gebracht; ex-kolonisator, CIA, coup: het Hof komt tot het oordeel dat er geen bewijs hiervoor is gevonden, om zijn onschuld te bewijzen.

De rechter heeft daarmee afgerekend in zijn vonnis en aangegeven dat ook al zou de veroordeelde niet zelf geschoten hebben, “Het vervullen van hoge staatsrechtelijke functies ontheft betrokkenen niet van hun strafrechtelijke aansprakelijkheid indien zij strafbare feiten plegen en zeker niet als zij zich schuldig maken aan ernstige mensenrechtenschendingen. De verdachte heeft zonder meer als de hoogst verantwoordelijke in het land, als bevelhebber en regeringsleider, de opdracht aan ondergeschikten gegeven de slachtoffers van het leven te beroven. Dat de verdachte al dan niet zelf de trekker heeft overgehaald doet niets af aan feit dat hier sprake is van de voor medeplegen vereiste nauwe en bewuste samenwerking”.

We zullen het zien, Chan zal een weloverwogen beslissing moeten nemen en hopelijk geen 1-tweetje met de NDP regelen. Hij zou bijvoorbeeld in het buitenland kunnen zijn en de beslissing overlaten aan Brunswijk? Staatsrechtelijk is gratie alleen toegestaan door de President. Maar we weten, het is politiek.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

4 REACTIES

4 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Column

meer Column nieuws »

meest gelezen

HomeColumnGratieverzoek: “A No Mi”