zondag 15 september 2024
27 C
Paramaribo
9.3 C
Amsterdam
0
(0)

Gerechtigheid, Vroomheid, Vertrouwen

lees ook ...

Goudroof mystiek – deel 2 antwoorden op de fundamentel...

In het vorig artikel “Schreeuwers van Pan American-case weten kennelijk niet het verschil tussen US$ 8 miljoen en US$ 8 miljard”, 17 augustus 2024  heb ik gehad over de aantijging van de NL diaspora A...

Hassan en Laila laten de nikaah (moslimhuwelijk) sluiten die niet wordt geregistreerd bij de Burgerlijke Stand. Hassan komt te overlijden. Volgens de Surinaamse wet gaat Laila niet kunnen erven, omdat een ongeregistreerde nikaah nietig is, niet rechtsgeldig is; partijen kunnen daar geen rechten aan ontlenen. Kortom, een ongeregistreerde nikaah is van nul en generlei waarde.

Bij een ongeregistreerde nikaah verdwijnen vrouwenrechten als sneeuw voor de zon. Moslims met een ongeregistreerde nikaah zeggen dat ze getrouwd zijn in de ogen van Allah. De volgende vragen: Heeft Allah Laila gelaten met lege handen? Zo ja, waarom? Of heeft Allah Laila een aandeel gegeven in de boedel van Hassan. Zo ja, tot welke bevoegde autoriteit moet Laila zich wenden om haar aandeel op te eisen en te laten berekenen?

En natuurlijk ook het omgekeerde. Als Laila als eerste komt te overlijden, maakt Hassan aanspraak op een deel van de nalatenschap van Laila?

Ter overdenking: Hoe hebben moslims bijvoorbeeld in Guyana, Trinidad, Nederland, Amerika, Engeland de hierboven aangekaarte casus opgelost.

Een citaat: “De islam is de eerste godsdienst die vrouwen erfrechten geeft. In de Heilige Koran krijgen dochters erfrechten van hun ouders, echtgenotes hebben recht op de erfenis van hun echtgenoten; moeders hebben rechten op de erfenis van hun kinderen, als die toevallig voor haar overlijden.”

Moslimkoppels met een ongeregistreerde nikaah MOETEN van elkaar kunnen erven als een van hen komt te overlijden. Na 85 jaar (1940-2025) moeten moslimleiders (miadjie’s; imams; guru’s; mawlana’s; sheiks; mufti’s) dit regelen met ingang van 1 januari 2025. Y’o set ing, toch?

Ingezonden : Ahmad Jhawnie

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Column, Ingezonden nieuws »

meest gelezen

HomeColumnGerechtigheid, Vroomheid, Vertrouwen