dinsdag 7 februari 2023
24.4 C
Paramaribo
-0.6 C
Amsterdam
4.7
(3)

Geldontwaarding, Overduidelijk en Officieel!

lees ook ...

De Centrale Bank heeft gisteren bekend gemaakt dat er ter vervanging van de oude bankbiljetten met een waarde van SRD 100, nieuwe bankbiljetten van honderd in omloop zullen worden gebracht met de handtekening van de huidige bankpresident Maurice Roemer. De oude versleten bankbiljetten zullen uit de circulatie worden gehaald. De bankbiljetten van SRD100 met de handtekening van de vorige bankpresident die nog van goede kwaliteit zijn blijven wel in roulatie, meldt de Centrale Bank van Suriname.

Het is wel een erg toevallige samenloop van omstandigheden dat er het liefst de grootste coupure bankbiljetten van SRD100 moeten worden bijgedrukt of volgens de Centrale Bank, ‘vervangen’ , nu er volgens de president, ons eind junie een losgelaten wisselkoers staat te wachten. En een losgelaten koers staat zo goed als gelijk aan een officiële devaluatie van onze munt, omdat ons geld aan waarde heeft ingeboet door veel import of consumptieve overheidsuitgaven zo u wilt. Daarbij komt nog dat er nauwelijks export is, waar inkomsten in harde valuta tegenover staan.

De Surinaamse dollar ontwaard, want de US Dollar is schaars en veel gevraagd. En omdat de SRD weinig waarde heeft, hebben wij er meer van nodig om in onze behoeften te voorzien. De overheid heeft ook veel geld nodig om het overheidspersoneel te betalen met al de looneisen die er gesteld worden. En vóór eind juni wordt de koers losgelaten. Dat wil zeggen geen overheidsbemoeienis meer in koerszaken is de harde eis van het IMF. De koers gaat dan sowieso omhoog. Maar die extra Surinaamse Dollars in verband met de ontwaarding, waar worden die vandaan gehaald? Van de drukpers. Er is geen andere keus!

En dit oude verhaal dat geld versleten is en moet worden vernietigd, is allang achterhaald. Ik heb trouwens nog nooit een op de draad versleten bankbiljet van 100 SRD gezien. Maar ja, het is waarschijnlijk een soort van diplomatie dat je erom liegt; dat je de bevolking niet keihard in het gezicht zegt dat het geld  vermindert is in waarde en de behoefte niet meer dekt; er moet gewoon geld  worden bijgedrukt.

De enige manier waarop wij als land uit deze armoede komen, is door meer te produceren en meer te exporteren. Zolang dat niet het geval is, zullen de prijzen blijven stijgen. En de kleine man, die dekt zich in tegen toekomstige torenhoge prijzen door zoveel mogelijk eerste levensbehoeften in te slaan voor bijvoorbeeld een jaar. Wi e dringi dresi wakti siki. Wi oren heeft, die hore!

CV

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Column

meer Column nieuws »

meest gelezen

HomeColumnGeldontwaarding, Overduidelijk en Officieel!