vrijdag 31 maart 2023
32 C
Paramaribo
10.3 C
Amsterdam
5
(2)

Gaat Suriname ten onder

lees ook ...

‘Gevangenen kosten de staat te veel geld’

Paramaribo - Een gedetineerde kost de Staat SRD 100.000 per jaar. Onderdirecteur van Justitie, Edward Belfort, zegt dat dit naar voren is gekomen uit een onderzoek dat verricht is door ingenieur Staph...

Soms kom je mensen tegen die erg kortzichtig zijn. Dit zijn mensen die vaak niet met veranderingen kunnen omgaan en alle goede dingen ontkennen. Denk aan de zogenaamde Boutisten, alles wat baas zegt nemen ze aan voor zoete koek en ze interpreteren communicaties in hun voordeel.

Ik zal dit aan de hand van enkele voorbeelden illustreren: “ze nemen het land over” werd aan mij verteld. Wie ze zijn laat ik voor hun rekening, ik vind dat we samen één volk zijn, maar zij maken duidelijk onderscheidt. Slechte zaak. Afin, hoe deze Boutisten erbij komen dat het land wordt overgenomen komt doordat “President Santokhi de naam van Afobakaweg wil veranderen”. Ik geef dan aan dat er een procedure is voor de naamswijziging van een straat, dat niet President Santokhi maar een stichting het verzoek heeft gedaan en in een democratisch land kan iedereen zo’n verzoek indienen. De Minister van Binnenlandse zaken heeft inmiddels aangegeven dat de naam niet wordt veranderd, er is een negatief advies gekomen van de commissie die gaat over de straatnamen. Het schokkende vind ik de termijn tussen verzoek en besluit. Dit heeft meer dan 10 maanden geduurd, iets wat in een maand afgerond had kunnen worden. De voorzitter van deze commissie gaf als verklaring dat een naamswijziging geen prio geniet, nieuwe namen hebben voorrang. Dit vind ik een uiterst discutabele uitleg. Elk verzoek zou in behandeling moeten worden genomen op de dag van binnenkomst, dan creëer je geen achterstand. Oude zaken worden als eerste opgelost. Blijkbaar ziet deze persoon dat anders met alle gevolgen van dien. Trouwens dit gebeurt bij meerdere instellingen, tijd voor verandering.

Een ander punt die ik te horen kreeg, was dat de “aanschaf van traangas gedaan door de President om de bevolking te onderdrukken”. Ook in dit geval is er sprake van een procedure voor de aanschaf van Politie uitrusting lijkt mij. Het kan zo zijn dat de President dat heeft goedgekeurd, maar ook de Minister van J&P is akkoord gegaan. De regering moet ervoor zorgen dat de Politie de middelen heeft om hun werk te doen. Bij een vreedzame demonstratie zal men geen traangas inzetten, pas als het uit de hand loopt. Dit is in elk land zo, niks vreemds aan. Maar goed, ze zien het anders en zijn vaak niet voor rede vatbaar.

Ik kan deze column nog heel lang vullen met voorbeelden maar ik heb gemerkt dat de Boutisten niet willen wijken van hun mening. De discussie wordt “doodgemaakt” door te zeggen dat we niet meer moeten praten maar actie moeten voeren.

Suriname 2.0

Zolang de regering werkt aan het versterken van de democratische rechtsstaat, het bestrijden van corruptie en werkt aan een financieel gezonde samenleving, heeft zij het voordeel van de twijfel. De regering moet afstand nemen van vriendjespolitiek en vaart maken in het opsluiten van corrupte ambtenaren. Beter communiceren en uitleg geven van zijn daden. Ook de rechterlijke macht zal beter moeten communiceren; Hoe zit het met de ex-VP, hoeveel geld is er teruggepakt van criminele ambtenaren? Of hun familie, sommigen denken slim te zijn door het gestolen goed te parkeren bij familie of vrienden. Wordt er gekeken hoe mensen aan hun rijkdom zijn gekomen in de afgelopen 10 jaren? Heeft Cuba al antwoord gegeven op de vraag of de Ex Min van Fin. daar is? Er is zoveel (geld) gestolen, dit zal toch terug moeten vloeien naar de staat. Dan hoeft er ook niet zo drastisch worden bezuinigd.

Samen komen we er wel!

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

5 REACTIES

5 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Column

meer Column nieuws »

meest gelezen

HomeColumnGaat Suriname ten onder