zaterdag 13 juli 2024
25 C
Paramaribo
14.2 C
Amsterdam
5
(1)

Fact check: Praatjes vullen geen gaatjes, Santokhi kan niet leveren

lees ook ...

Filosofische wijsheid van Adhin staat haaks op de handelinge...

In Pontbuiten kwam Adhin met een goede wijsheid wat ook heel filosofisch klonk maar waar een kern van waarheid in zit. Hij maakte zich druk om wat de toenmalige oppositie, met name de VHP, allemaal ha...

Fact check is een nieuwe serie om valse beweringen, halve en hele leugens, sprookjes en drog van Surinaamse politici aan de hand van “feiten en publicaties” te ontbloten. Dit is kennelijk nodig en het is om af te komen van de vervuiling door politici van meningen bij burgers. Doel is dat de burger goed geïnformeerd keuzes maakt.

Aflevering 5: Praatjes vullen geen gaatjes, Santokhi kan niet leveren

Context

Santokhi heeft de gewoonte om uit de losse pols uitspraken te doen en alles van hem mooier te maken dan ze zijn. Hij benevelt heel Suriname met sprookjes, halve waarheden en verkeerde en foute gegevens om maar niet te spreken van leugens. De weinigen in Suriname die een nuchtere – niet eens kritisch – kijk willen laten zien worden door hem en zijn futu bois beklad. Zelfreflectie no de, leren uit de reacties van anderen no de. Is er reden voor arrogantie en zelf genoegzaamheid? Dan moeten wij de volgende vraag stellen: Hoe presteert hij en zijn kabinet in termen van productiviteit, effectiviteit en efficiency. In simpele taal: komt er iets uit hun handen? 

Kijk je naar de nuchtere cijfers van de prestatie van Santokhi en zijn kabinet dan schrik je. Je vraagt je dan af waar de man zoveel lef vandaan haalt. Maar dan moet je wel de cijfers kunnen begrijpen. Of zien de VHPers dat niet? Of willen ze dat niet zien? Of kunnen ze dat niet zien? Wel, dan help ik ze met wat feiten. Zwart op wit baja. Afkomstig van hun eigen VHP-minister, dus no wang ley torie van mij of van paars. 

Analyse

Zijn regeerbeleid heeft hij vertaalt naar grote en kleine projecten en ze staan in verschillende plannen. Vanaf januari 2021 tot juli 2023 is hem niet veel gelukt. En toch heeft hij veel praatjes. Kijk zelf naar de feiten. Facts! 

Boi, jongoe, mie mattie, wat lezen wij hier? 

Deze regering heeft sinds januari 2021 tot juli 2023, in 2,5 jaren, 410 projecten gepland waarvan ze maar 45 (!) succesvol hebben afgerond! De rest is niet gestart of stagneert en of er is niets van bekend. Sommigen lopen nog. Waar haalt de man dan het lef vandaan dat hij druk bezig is? Bezig met wat? 113 projecten niet gestart of gestopt!!

Dus de regering met 17 ministeries en ruim 40.000 ambtenaren heeft maar 45 projecten – groot en klein – afgerond in 2,5 jaar. Dit klinkt meer als 17 ministers en 40.000 ambtenaren zijn de hele dag bezig met lucht verplaatsen! Let wel, zij plannen zelf 410 projecten maar kunnen maar ruim 10% succesvol afronden. Is het dat ze niet eens kunnen plannen en dus ook geen realiteitszin hebben want ze kennen hun eigen tekortkomingen niet of is het omdat ze graag het volk nog steeds veel willen voorspiegelen wat in volkstaal ook wel bedriegen heet.

Maar wat lezen wij nog meer uit zo’n tabel:

  1. Van de 113 niet gestarte en gestagneerde projecten liggen 65 bij VHP-ministers. Hoezo is het de coalitiepartner die voor stagnatie in uitvoering zorgt? Facts! De VHP zelf kan niet presteren en leveren
  2. Er zijn 84 projecten (20%) waarvan er geen informatie bekend is dus er is niet eens grip op 20% van de planning. De President is niet in control! En van de 84 projecten waarvan de info onbekend is liggen 58 projecten bij ABOP-ministers. Het lijkt alsof ABOP denkt dat zij een koninkrijk zijn in de republiek. 

Conclusie

Het zou goed zijn als Santokhi nu minder hoog van de toren blaast en gaat leveren:

  • Het is nu overduidelijk dat hij voor de verkiezingen veel sprookjes had verteld die hij niet kon waarmaken
  • Het is nu overduidelijk dat hij geen realiteitszin heeft want hij plant zelf zoveel projecten maar kent zijn eigen beperkingen niet
  • Het is nu overduidelijk dat hij totaal niet in staat is om leiding te geven aan uitvoering want met slechts 20% van de realisatie van eigen planning geeft hij zichzelf een brevet van onvermogen
  • Het is overduidelijk dat de VHP nu minder moet piepen over de coalitiepartner ABOP want juist de VHP kan minder leveren.

Met het bovenstaande is het nu belangrijk dat men in Suriname voortaan snel de feiten bij haalt om de regering scherp bij de les te houden want de komende 1,5 jaren worden drassige en glibberige jaren. Er zullen fata morganas’s in het kwadraat voorgehouden worden. Oproep aan de nuchtere, wakkere en geen-tjauwmin-etende Surinamers om de liegende en bedriegende politici in de gaten te houden en boter bij de vis met hun onzin te confronteren.

 

Ingezonden : Hikmat Mahawat KhanEn.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Column, Ingezonden nieuws »

meest gelezen

HomeColumnFact check: Praatjes vullen geen gaatjes, Santokhi kan niet leveren