vrijdag 31 maart 2023
30 C
Paramaribo
10 C
Amsterdam
5
(4)

Evolueren als mens

lees ook ...

Vertrouwenscrisis is apocalyps

'Passie voor Suriname' gelanceerd; situatie land aanpakken “One of the penalties for refusing to participate in politics is that you end up being governed by your inferiors” oftewel "Een van ...

Hoe voelt dat nou? Jullie hebben je onderbuik emoties laten prevaleren. Je hebt de president voor hele nare dingen uitgemaakt en als dieptepunt heb je de etnische kaart op tafel gelegd. Wie is nou een racist, jij die dit allemaal roept of degene waartegen je het zegt. Ben je tevreden met jezelf? Hoe was het onderweg naar huis? Had je het gevoel dat je “je zegje gedaan hebt”, een voldaan gevoel? Volgende keer weer? Wanneer ga je weer met vakantie naar Su? Ga je daar hetzelfde doen?

Sommigen denken hoe harder ze SCHREEUWEN, des te meer ze gelijk hebben. Een discussie kun je winnen door gedegen onderbouwing te geven aan de ander waardoor deze ook gaat inzien dat de standpunten die hij/zij aankaart, kant nog wal raken. Blijf dicht bij de waarheid, ga niet dingen roepen die nog niet zijn gebeurd; niet omdat jij dat denkt, zal het zo zijn.

Ik zou eigenlijk een ander stuk schrijven, maar dat moet maar even wachten. Wat ik gezien heb op de beelden hoe er met de President van Suriname is omgegaan vind ik zo laag, dat kan niet onbeantwoord blijven. Iemand moet deze mensen de waarheid zeggen en duidelijk maken dat wij dit gedrag niet  nooit zullen toestaan. Kijk, dat je het niet eens bent met iemand, dat kan. Dan ga je in gesprek met die persoon en leg je hem/ haar uit hoe jij de dingen ziet en waarom je het zo ziet. Onderbouwen van je stelling. Je geeft de ander ruimte om dat ook te doen en samen verschillen jullie van mening. Maar je gaat nooit verder komen als je de ander gaat uitschelden, geen respect geeft en de etniciteit naar voren brengt. Wat ik niet begrijp is dat sommige van deze mensen al jaren in Nederland wonen, ze zijn bekend hoe de dingen hier gaan. Demonstreren is je recht, je mag dingen roepen maar heb wel respect voor de ander. Bijna liep de demonstratie uit de hand, enkelen vonden het nodig om het hekwerk te testen. Gelukkig greep de politie snel in en is erger voorkomen.

Chan geeft toe dat het nepotisme (friends & family) beleid drastisch anders moet. Alleen doet hij het niet, dus zal het volk tijdens de stembusgang met hem afrekenen. De afgelopen 40 jaren hebben we gezien wie regeerden en wat er (met name) in de laatste 10 jaren is gebeurd. Je kunt stellen dat alleen onder Venetiaan er goede dingen gebeurd zijn. Met als absolute dieptepunt de 10 jaren NDP 2010 – 2020. Het valt niet te bevatten hoeveel corruptie en diefstal is gebeurd in die periode, wat dacht je van al die leningen die afgesloten zijn voor persoonlijk gewin. Het was zo erg dat zelfs de banken geen geld meer aan die regering wilden lenen. De salarissen konden niet meer betaald worden. Die criminelen zagen de bui al hangen en kozen ervoor de macht sneller over te dragen. Sterker nog ze deden er een stapje bij door snel gelden over te maken, personeel aan te nemen en ga zo maar door. De lijst met ellende is langer dan menigeen voor mogelijk hield.

Dat niet alles goed gaat, dat is inherent aan het voeren van beleid. Je zal niet iedereen 100% tevreden kunnen stellen. Het zijn kleine stapjes. Zeker na de ellende die de Njang Dringi Prisiri partij heeft achtergelaten. DAT NOOIT MEER! Maar dat zien deze demonstranten niet. Lees minimaal 3 kranten of nieuwssites, baseer je kennis niet alleen op 1 bron. Volg de berichten, redeneer wie profijt heeft van een genomen besluit. Is het de hele bevolking van Suriname of enkelen? Geef het tijd, paars heeft 10 jaren kunnen verwoesten, stelen, kapot maken. Denk je dat dat in 1 jaar valt te herstellen? Praat met anderen, LUISTER naar anderen. Beredeneer, vraag waarom… . Accepteer dat er dingen veranderen, vaak voor het goede, een enkele keer gaat het na de 2e keer goed. Weet dat er over enkele jaren weer gestemd gaat worden, dan kan het volk spreken. Of eerder. Hou er rekening mee dat je niet over alles met elkaar eens zal zijn, dat is niet erg. Soms hebben zaken meer tijd nodig. Maar je behoud te allen tijde je waardigheid en behandel anderen zoals je ook graag behandelt wilt worden.

Broeders en zusters, laten we elkaar helpen en niet elkaar respectloos behandelen, uitschelden en etnisch bejegenen. Iedereen is gelijk, samen zijn we sterker. Suriname wordt dan het paradijs waarvan we altijd al gedacht hadden dat het is.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

7 REACTIES

7 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Column

meer Column nieuws »

meest gelezen

HomeColumnEvolueren als mens