vrijdag 27 januari 2023
27.7 C
Paramaribo
4.6 C
Amsterdam
5
(1)

Etno geneeskunst/westerse geneeskunde:”Ga jij die Covid vaccinatie nemen?”

lees ook ...

Waar zijn de Surinaamse moraalridders gebleven nu er ellende...

Waar zijn de Surinaamse moraalridders gebleven nu er zoveel ellende zichtbaar is in het land. Het is een teken van kwaliteit als er mensen in een samenleving zijn die letten op ethiek, moraliteit en ...

De meest gestelde vraag in Suriname is: Ga jij dat Covidvaccin spuitje halen? Niet vreemd gezien de 174 Coviddoden, gelukkig minder dan tien covidbesmettingen per dag en 8505 genezingen. Genezen verklaard laat Covid een interne ravage achter in het lichaam, maar dokters praten nauwelijks hierover. President Santokhi (61) vertelde wel over de pijnlijke nasleep die hij nu ervaart na zijn genezing. Wie wil eeen vaccinatie halen en wie niet; al maanden een belangrijk gespreksonderwerp en voer voor menig pittige discussie.

Een aantal Surinamers heeft geloof in eigen kunnen en denkt met osodresi Covid 19 te  voorkomen of zelfs te genezen. Er zijn drie verschillende Surinamers, bedreven in de kruidengeneeskunst, die beweren dat zij een kruidendrank hebben die probaat is tegen Covid 19. Alle drie: Ramon Macnac, Germen May en Cullimore, zijn meerdere malen in de Surinaamse pers gekomen, hebben de drank  verkocht en zelfs massaal weggegeven (May) zonder dat ooit een klacht is gekomen van een gebruiker,integendeel.  

De Paraan Ramon Mac Nack kwam eerst op de markt met Grunkan, een kruidenmengsel waarvan hij zegt dat het de weerstand opbouwt en het lichaam zuivert van ziekteverwekkers. Meneer Germen May uit Apoera, die hele inheemse dorpen en vele buurten gratis voorzien heeft van zijn Super fever-medicine zegt over zijn kruidenmiddel dat het de weerstand opbouwt, veel vitamine c bevat, longziekten geneest en bij hogere dosis koorts bestrijdt. Meneer Cullimore tenslotte, de kruidendeskundige Surinamer die eerst in China en later in Suriname is gecertificeerd, heeft een bewijs op film van een tachttigjarige en een schriftelijke verklaring van een Nederlandse infectioloog die constateert dat Cullimores kruidenmedicijn na twee maanden het lichaam nog steeds antistoffen tegen Covid19 laat aanmaken.  

Echter, onze minister van Volksgezondheid Drs. Amar Ramadhin, Westers opgeleid arts, is zeer gefocust op het voorkomen van verspreiding van Covid via de Westerse geneeskunde. Een complimentje voor hem en de inspaningen van alle andere gezondheidsinstellingen en mediabedrijven die Mohanas promoten (mondkap, handen wassen, afstand houden) ter voorkoming van Corona verspreiding. De minister had negatieve aandacht voor de Surinaamse medicijnen en vraagt om onderzoek een certificering, logisch. Toch is het een stukje mentale slavernij, zegt een Surinaamse cultueel antropoloog, dat de minister nooit gedacht heeft:’’Laten wij hier, bij wie dat wil, onze kruidenmedicijnen uitproberen en zodanig onderzoeken om tot exportkwaliteit van een Surinaamse Covid19 medicijn te komen’’.  Ook de  kruidendeskundigen zelf, zouden kunnen werken aan 1. grootschalige onderzoeken met anticovid dresi 2. patent aanvragen en krijgen om diefstal te voorkomen 3 . Registratie en certificering 4. OP WEG  NAAR EXPORT 5. Euro’s, Dollars en  SRD verdienen!! 

 

Ingezonden: Sranan Peyri

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Column

meer Column nieuws »

meest gelezen

HomeColumnEtno geneeskunst/westerse geneeskunde:"Ga jij die Covid vaccinatie nemen?"