vrijdag 31 maart 2023
32 C
Paramaribo
10.3 C
Amsterdam
3.6
(24)

Enorm voordringen om de heiligheid uit te hangen is bijna misselijkmakend

lees ook ...

Stijgende zeeën ‘doodvonnis’ voor sommige landen...

VN-secretaris-generaal Antonio Guterres waarschuwde dinsdag 14 febr. 2023 dat de zeespiegel aanzienlijk zal stijgen, zelfs als de opwarming van de aarde "op wonderbaarlijke wijze" beperkt blijft tot 1...

Wij zien een gecultiveerde drang bij velen om te haasten en voor te dringen om zich uit te spreken over de plunderingen van vrijdag 17 februari en daarbij volledig zwijgen over waar alles om was begonnen. Bijna allemaal focussen ze op de plunderingen en vernielingen. Ineens is iedereen heilig.

Er is geen nuchter, verstandig en beschaafd mens op de aarde die geweld en plunderingen goed vindt dus waarom zoveel nadruk willen leggen op iets wat zo evident is voor geciviliseerde mensen.

Laten wij eerst goed vaststellen wat de ontstane situatie – ja zo noemt de president dat – van 17 februari is:

  1. Demonstratie: er was een grote groep Surinamers op de been om te demonstreren tegen het beleid van de regering, om hun ongenoegen te uiten
  2. Agressie naar DNA-gebouw toe: op een bepaald moment is er een groep boos geweest en heeft met stenen het gebouw bekogeld
  3. Plunderingen in de stad: op een bepaald moment zijn er plunderaars bezig geweest in de binnenstad.

Als je de hele dag analyseert dan lijkt het alsof wij naar 2 verschillende “films” keken, weliswaar in eenzelfde bioscoop. De plunderingen staan los van de demonstratie en de motieven achter de demonstratie. Straks over de plunderingen maar nu eerst de demonstratie en hypocrisie bij velen.

Demonstratie

Het is genoegzaam bekend en voelbaar dat het land in een economische ravage , sociale en polarisatie ravage en moreel ethische ravage ligt. Het is wel de gewone man die het steeds openlijk durft aan te kaarten en daarvoor wil opkomen: op social media, op de radio en op straat. De gevestigde orde, de sociale elite en maatschappelijke groepen blijven in wazige en in erom-heen-gedraai-taal met veel mitsen en maren en met een pak meel in de mond praten over de ravage. Ja, dat kan de sociale elite doen omdat zij enerzijds beter hebben en anderzijds via de achterdeur aan de “soepkom” van de overheid zit.

Deze sociale elite haastte afgelopen dagen met afkeuringen te komen maar dan volledig te focussen op de rellen. Je hoeft geen genie als Einstein te zijn om vast te stellen dat de plunderaars een andere groep was dan de meeste demonstranten op en rond het plein en die stille protesteerders als leraren die al 2 dagen thuis waren. De demonstratie en redenen ervoor zijn dus heel vakkundig dood gezwegen door iedereen. Ook de regering heeft gretig misbruik gemaakt van de ontstane situatie om vooral te praten over de plunderingen en de agressie naar het DNA-gebouw toe. Bijna misselijkmakend hoe Suriname plotseling ‘heilig” speelt.

Agressie tegen het DNA-gebouw

Het is onnodig te herhalen dat vernielingen niet thuis horen bij civilisatie maar naïef doen en selectief naar oorzaak en gevolg kijken hoort ook niet bij die civilisatie.

Er doen een paar vragen die de machthebbers eerst zelf moeten beantwoorden voordat zij de demonstranten ergens op aan willen aanspreken:

  • waarom was er niet zoals altijd een cordon aan beveiligers voor de ingang van het DNA-gebouw maar alleen op de weg naar het Kabinetsgebouw?
  • waar waren de DNA-leden/leiding om eventuele petities aan te nemen? Om het ongenoegen aan te horen?
  • waar waren regeringsleiders om ongenoegen aan te horen en de massa toe te spreken, om te laten zien dat men serieus wil ingaan op het ongenoegen

In plaats van bovenstaande bleek de regering meteen in te zetten op agressie want plots werd er met echte kogels geschoten waarna een groep boos terug reageerde met stenen! Je hoeft geen professor in psychologie te zijn om te weten dat je dan een lont in het kruidvat doet en er zoiets als massahysterie kan ontstaan. Zelfs de braafste jongen van de klas kan op zo’n moment door het lint gaan en dat is kennelijk ook toen gebeurd. En laat Suriname nu niet overtrokken sentimenteel doen want de menigte was heus niet erop uit om het gebouw te bestormen als DC, Brasilia of Colombo. Het bleef in Suriname tot het gooien van stenen en wat schijnbewegingen.

Dus dit alles meteen opblazen tot een aanval op de democratie is buitengewoon hypocriet. Weet je wat een aanval en vertrapping van de democratie is? De continue beknotting van vrijheden en het onbehagen over de neutraliteit van het OM en de rechters. Niet de paar stenen waren een aanval op de democratie maar het stelselmatig negeren van het parlement om verantwoording te leggen over besluiten, het weigeren om antwoord te geven op vragen in het parlement. En waar is de sociale elite? Nergens.!

Dus niet selectief verbaasd doen regering en sociale elite. Dus nu niet plotseling evangelie preken. ‘s avonds een vent, dan ‘s morgens een vent.

Plunderingen

Er gaan inmiddels veel beelden en scenario’s rond over de plunderingen. Zonder in te gaan op speculaties over de scenario’s lijkt mij het nuttig dat iedereen over het volgende nadenkt:

  • Waarom is de menigte vanuit het plein met traangas en echte kogels verjaagd richting de stad maar de beveiligers NIET ACHTER DE MENIGTE IS MEEGEREND?
  • Hoe komt het dat de beveiliging NIET EVEN ADEQUAAT ALS OP HET PLEIN MACHT HEEFT GETOOND IN DE PAAR STRATEN – vooral Dominee straat – van Paramaribo?
  • Hoe komt het dat de plunderaars – geen demonstranten – ZOVEEL TIJD HADDEN OM RUSTIG SPULLEN UIT WINKELS TE HALEN terwijl er helikopters boven Paramaribo vlogen en inmiddels orde troepen rondreden?

Is dit het bewijs van de onkundige, onmachtige en onwillige regering om problemen aan te pakken? De regering was kennelijk alleen maar bezig met het op stellen van een verklaring van het niveau van lik mijn vestje. De president kwam op de tv met zijn bekende houding als een potentaat die alleen praat over repressie en bestraffing. Hij laat wederom zien dat de demonstranten gelijk hadden om te gaan protesteren tegen deze regering en president die weg moet.

Ook daags na de ontstane situatie is de president niet uit gekomen om de samenleving toe te spreken als een nationale verbindende leider. Nee, hij is in zijn commando centrum gedoken om te bespreken hoe hij nog meer repressie kan toepassen want het volk moet naar hem luisteren, goedschiks dan wel kwaadschiks. En hoe noemen wij dit soort gedrag van bestuurders? Dictatuur. En wat is het antwoord wereldwijd op dit soort gedrag van bestuurders? Protest.

De demonstratie inclusief de uit de hand gelopen stenen bekogeling van het DNA-gebouw was een andere film. De plunderingen in de binnenstad was een andere film. De bioscoop was Paramaribo. Recensenten moeten die 2 films apart beoordelen en NIET vermengen. Laten wij in elk geval terug gaan naar de hoofdzaak en dat is de economische ravage, sociale en polarisatie ravage en moreel ethische ravage. En dat moet gekeerd worden.

Ingezonden: Hikmat Mahawat Khan

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Column

meer Column nieuws »

meest gelezen

HomeColumnEnorm voordringen om de heiligheid uit te hangen is bijna misselijkmakend