maandag 3 oktober 2022
29.4 C
Paramaribo
10.8 C
Amsterdam
5
(3)

Een goede Go fund me actie en Natio droom wordt waar 

lees ook ...

Kolonel Kioe A Sen: veel geld en goudsmokkel uit Suriname

Kolonel Werner Kioe A Sen wil strijden tegen staatsvaluta en goud verlies. "Er wordt veel geld en goud weggesluisd naar het buitenland, onder de radar" zegt kolonel Kioe A Sen, de waarnemend bevelh...

Zelfs Sranapeyri die weinig van voetbal weet, maar met warm kloppend hart alles van Natio heeft gevolgd, weet dat je samenspel moet hebben en persoonlijke kwaliteit om als Natio een internationaal kampioens elftal te worden. De individuele voetbalkwaliteit is er bij de Natio spelers en goede begeleiding van bondstrainer Dean Gorre, assistent coach Eugene Verwey, fysiotherapeut Bastiaan de Boer… We hebben als Natio voor het eerst gevoetbald voor de Gold cup en zijn gestegen op de Fifa ranglijst. Natio heeft behoorlijk goed gespeeld met slechts 10 dagen oefening.

Eindelijk is het nationaal aangepakt door de Su Voetbal Bond (SVB) en konden goede jonge Afro Surinaamse spelers uit Europa de Su nationaliteit krijgen en voor Natio uitkomen. Complimenten voor dit intelligent initiatief. Aangezien valuta, lange termijnplanning, inzicht en communicatie blijken te ontbreken bij de SVB, kunnen sportjournalisten en voetbalfans de Natio droom samen met coach Gorre en de huidige spelers waarmaken middels een Go Fund Me , een internet-fundraising voor Natio.  

Dat slap ge-el-u-el van dat ondeskundig SVB bestuur met hun moverende redenen waarom ze Natio coach Gorre hebben ontslagen is achter de rug. Moverend is niet eens een woord, maar een juridische term die betekent: om reden die ik niet bekend wens te maken. En dat op een moment dat iedereen smacht naar een verklaring en een toekomstvisie. Het (tjoerie) SVB bestuur kan gewoon afgezet worden bij de volgende bestuursverkiezing toch, in plaats daarvan kies je flinke, deskundige mannen en vrouwen die zich vanaf augustus 2021 bewijzen bij de Go Fund Me- Natio aktie. Tegen de SVB troebelheid protesterende Afro Surinamse buurtwerkers en voetbalfans van Frimangron zelfs zien een helder financieel doel, ik zeg het in mijn eigen woorden: Suriname maakt een vijf jarenplan om het huidige Natio tot de kampioenstop te brengen en begint gelijk hier een kweekvijver om dat te continueren. “Onze hier met Europese kennis begeleide topvoetballers kunnen verkocht worden”, aldus de Frimangron mannen, “en iedereen kan lachen: deze Surinaams voetballers, de voetbalfans, de voetbalclubs en de Surinaamse Voetbal Bond”. 

Ons bewijs  

                                                                                                                                                                We kunnen het, zoals we in 1976 bewezen, toen we droomden en wensten de wereld voetbal-kampioenschappen in Mexico life en direct te zien op STVS en liefst ook in kleur in plaats van zwartwit dat ons enige tv station toen had. Suriname werd hard uitgelachen om die dubbele droom…want zo’n arm land zou geen sateliet kunnen kopen en een station van zwart wit naar kleur ombouwen kon technisch al helemaal niet, zeiden internationale deskundigen. Eerlijke Surinaamse sportjournalisten (niet de SVB hoor) hebben toen een fundraising opgezet die heette Wan Golu wan pley. Iedereen die wou, kon minimaal een Surinaamse gulden geven (we hadden toen nog geen Surinaamse dollar).We hebben toen twee dromen gelijktijdig waargemaakt wat geen enkel ander land heeft gepresteert in Europa, Canada, Zuid Amerika. Surinamers hebben gezamenlijk het bedrag opgebracht om dat financieel te realiseren, wat geen land eerder had gedaan. Zo hebben we allen samen  de eerste sateliet schotel bij de STVS gekocht en Surinamers hebben die samen met buitenlandse technici geinstaleerd en we hebben een kleuren-televisiezender gemaakt. Een kleurenzender omgebouwd van onze zwart- wit t.v.zender, waarvan buitenlandse deskundigen zeiden dat onmogelijk was, werd als door een wonder gerealiseerd door twee Surinaamse technici. Technicus (/PNR politicus/ journalist) Cyriel Karg en technicus (/Indiaas opgeleide musicus) Soekie Akal, beiden nu wijlen. Zij hebben met hun werk en uitvinding bewezen dat het kon. Deze nieuwe generatie Surinamers kan bewijzen dat Natio in de wereld kampioenschap top komt als we allemaal samenwerken. 

 

Samenwerking en ons voetbal-wereldwonder brengt NATIO op internationaal kampioensniveau  

Nu ligt het aan de tru tru Sananuma nanga man, ook de Euro-Surinamers om te bewijzen wat hun ouders toen, in 1976 bewezen, dat een droom waarheid kan worden door samenwerking, planning, goede communicatie, eerlijkheid en geloof in eigen kunnen. Zie vorig artikel: een goede Go Fund me actie en Natio wordt kampioen. Volgens mij kunnen voorzitters van voetbalverenigingen het huidig (tjoerie) SVB bestuur wegstemmen bij hun komende bestuursverkiezing, toch? In plaats daarvan kies je flinke, deskundige, helder communicerende mannen en vrouwen die zich vanaf augustus 2021 bewijzen bij de Go Fund Me- Natio aktie, een grote fundraisingsaktie, die nog moet komen, op internet. 

Voetbalwereldwonder 

Natio kan internationale kampioenschappen winnen in 2026 en omdat we al 40 jaar bewezen is dat we een voetbalwereldwonder hebben van Surinamers in Europa. Collega journalist Arny Belfor heeft dat keurig uitgezocht en bewezen: ons Surinaamse voetbalwonder is dat Afro Surinamers in Europa al 40 jaar lang jaarlijks 400 voetballers voortbrengen uit de groep van totaal 400.000 Afro-Surinamers (In Su en Nederland) die op goed niveau kunnen spelen en hun levensonderhoud verdienen in internationale elftallen. Ja, lees en verblijd uzelve, dat betekent echt dat 1 op de 1000 Afro-Surinamers succesvol beroepsvoetballer wordt, we hebben een wereldwonder! De meesten van ons hebben niet verder gekeken dan de wereldsterren als Gullit,Rijkaard, Davids, Seedorf, Kluivert. Waarom ons wereldwonder nooit eerder bekend is gemaakt en vooral positief gebruikt is? Vanwege racisme en omdat niet bewuste Afro Surinamers, die geen helden hebben, politiek misbruikt kunnen worden als stemvee analyseert Afro Surinaamse journalist Arny Belfor in zijn ingezonden brief in de Ware Tijd (ook elders online) getiteld: De smerige motieven voor het ontslag van Dean Gorre. Journalist Belfor zegt daarin wel diepgaande, rake dingen over racisme tegen Afro Surinamers en verdeel en heerspolitiek tussen Surinamers hier en Overzee (in de diaspora) dus google en lees het als je het precies wil weten. Sranan Peyri wil nu; nu we weten wat het probleem is, oplossingsgerichte actie stimuleren. 

We kunnen gericht werken om met het Natio elftal van Suriname van nu, vanaf 2026 in de top van alle wereld-kampioenschappen te krijgen. En ook een vrouwenteam, als we de Fifa gelden die we daarvoor krijgen werkelijk goede besteden zoals de huidige SVB blijkbaar niet gedaan heeft. Het Go Fund Me, Natio voetbalfonds gerund door een paar flinke, eerlijke, deskundige mannen en vrouwen kan de visie valuta en daden daarvoor bijeenbrengen om naar 2026 te werken. Ik denk aan Arny Belfor, aan Giwanni Zeggen, Marciano Zaalman en in Nederland Lilian Panka voor wat betreft vrouwenvoetbal b.v., jullie deskundigen zullen het verder beter weten. Put the money and your actions where your mouth is all my beautiful people,  geef positieve tijd en geld om de Surinaamse droom voor Natio vrouwen elftal en Natio mannen waar te maken. Het is in 1976 gelukt een wonder te realiseren, in 2026 zullen wij dit overtreffen, want het fundament is hier in Su al gelegd en feitelijk hebben wij er al de mensen en het geld voor in onze zak, in huis, hier in Su en in Europa . CNN zelf heeft het al gezien:  the sleeping giant has awakend, de slapende reus is wakker geworden, was hun commentaar op Natio’s prestaties. Sranan peyri kan daar alleen aan toevoegen Un Wiki! Opo srananman, un opo, sranangron e wakti unu.  

 

Sranan Peyri

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Column

meer Column nieuws »

meest gelezen

HomeColumnEen goede Go fund me actie en Natio droom wordt waar