donderdag 23 maart 2023
31 C
Paramaribo
14.1 C
Amsterdam
5
(2)

EEN BITTERE PIL

lees ook ...

‘Tien oplossingen voor nu!’

In zijn ingezonden stuk 'Van nationale dialoog als nationale therapie naar 10 oplossingen voor nu' op Suriname Herald d.d. 2 maart 2023, schrijft dr. Ashwin Ramcharan RO o.a. het volgende. Als Potr...

The only way is up! Helaas is dit niet waar. Je kunt ook naar beneden vallen. Als je de juiste principes hebt meegekregen en er naar leeft, dan zul je niet van je voetstuk vallen. Macht corrumpeert. Niet zo lang geleden was alles nog hosana, er kwam zelfs een guru langs om met spirituele zegening alles goed te laten gaan. Maar ja, je kunt ze niet voor de gek houden. Om het lichaam te reinigen moet je die bittere pil slikken, liever nu dan dat het door blijft etteren.

De recente gebeurtenissen zijn niet goed te praten. Het merendeel van de bevolking keurt het plunder gedrag niet goed. Enkelen zeggen dat het komt doordat de plunderaars honger hadden, maar die argument snijdt geen hout. Ik ken Suriname als een heel vruchtbaar land, alles wat je plant, groeit. Groente zul je altijd zelf kunnen verbouwen. Een paar kippen kun je ook houden en rijst of aardappelen kopen; je hebt dan een hele maaltijd.

Waar het om gaat is het plunder gedrag van de regering. Ondertussen kennen we allemaal de vele schandalen, friends & family beleid, verkwisting van gelden aan personen. En de vele foute beslissingen van deze regering. Is het onkunde, onwil of gewoon domme pech? Ze kunnen het niet, de leiderschap in het land ontbeert de vereisten om een land na een 10 jarig desastreus beleid, te leiden. Je zult niet alleen moeten herstellen maar moeten opbouwen. En daar gaat het mis.

Landen als China zullen niet staan te springen om de schulden te herzien. Zulke landen doen liever zaken met een corrupte regering, want dan kunnen ze hen omkopen. IMF, mits goed begeleid, kan een oplossing zijn. Deze regering had gehoopt op gratis geld vanuit de diaspora gemeenschap, gratis geld van de olie opbrengst, maar nu dat dat allemaal niet doorgaat weten ze niet meer waar ze het moeten halen. Eigen productie stond niet op hun lijst.

De mate van diefstal van gronden, valuta en andere middelen begint groteske vormen aan te nemen. Wat in 10 jaren tijd was gestolen, gebeurt nu in enkele jaren. Het had de regering geholpen meer uitleg te geven over de stappen die ze nemen en waarom ze dat doen. Als je wilt dat mensen de broekriem aanhalen, vertel ze waarom en hoe ze het later weer kunnen vieren. Er is geen visie, dramatisch beleid en incapabele leiding. A cocktail for destruction!

Voor de komende periode moeten er zaken op orde worden gemaakt: wijzigen Kiesregeling waar maatschappijbreed voor gekozen wordt door alle partijen, bonden, enz. Transparantie in beleid, vervang alle incapabele mensen, schaf het friends & family beleid af, pak corruptie hard aan, ook als het een coalitiepartij betreft. Het wantrouwen/ onvrede zal anders alleen maar toenemen met alle mogelijke uitbarstingen tot gevolg. Eerlijk en oprecht, Give Back!

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

3 REACTIES

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Column

meer Column nieuws »

meest gelezen

HomeColumnEEN BITTERE PIL