woensdag 31 mei 2023
24.2 C
Paramaribo
12.8 C
Amsterdam
2.3
(3)

Discriminatie en de moordenaars in Suriname 

lees ook ...

Rapport Pre-dialoog bevestigt juist waarom demonstratie 27 f...

Het rapport van de Pre-dialoog sessies begint met leugens. Iets waar de vredige demonstratie juist tegen protesteerden. Voor de goede orde, ik heb het NIET over de plunderingen in de binnenstad maar o...

Onze literatuurprijswinnares wil Bouterse geen moordenaar noemen, haar mening. Mijn observatie is: some kill quick, some kill slowly. Onder Bouterse zijn er snelle moorden gepleegd in 1982, Santokhi heeft een wat langzamer, wurgend beleid, he kills allmost all of us slowly. Hij bevoorecht een aantal mensen die op hem lijken en heeft zo’n asociaal financieel beleid, dat a heri volk kan dede in a film. (het hele volk kan doodgaan in deze periode). Met name de armen en de kwetsbare groepen. Wat kunnen we daarom de komende tijden verwachten aan problemen?  

Tja, voor de westerse wereld moeten we Bouterse afdoen als een moordenaar, maar de realiteit ligt een stuk gecompliceerder. Bouterse heeft Surinamers bewust gemaakt en in ieder geval de rassen tegenstellingen tussen hindostanen en creolen (Afro Surinamers) geheel naar de achtergrond doen verdwijnen. Nu komt racisme en discriminatie weer naar voren want Santokhi maakte even een mix van de VHP ( om de verkiezingen te winnen kon hij niet om de Afro-Surinamers heen) maar nu toont hij zijn ware, racistische, nepotistische gezicht. Alle belangrijke posities en commissies worden gegeven aan mensen die op hem lijken en die alleen maar de bedoeling hebben zichzelf te verrijken. Brunswijk op zijn beurt doet hetzelfde en de rest van de mensen moet het maar bekijken en voelt zich bedreigd door deze raciale overheersing.  

Buitenlanders voelen zich soms bezorgd door te denken dat er extremistische maatregelen zullen komen van hindoe of moslim zijde in Suriname. Echt niet hoor, laatstgenoemden zijn gepreoccupeerd door macht, geld en grond vergaren. Paisa is hun God, religie is voor de meesten alleen rituelen en tradities. Afro Surinamers zullen pas op straat komen als ze echt honger lijden en als de materiële onderdrukking van de hindostaanse leiding aan alle kanten voelbaar wordt. In feite zijn het niet de verhogingen van hindostaanse bushouders, boothouders en landbouwers. Allemaal moeten hun prijzen verhogen vanwege hoge dieselprijs, andere verhoogde prijzen en het onder water lopen van hun landbouwgronden. De hindostaanse politieke leiders (lijders) zijn de hoofdschuldigen.  

Ook als geprobeerd zou worden om de veroordeling van Bouterse werkelijk in gevangenschap van hem om te zetten staat ons een hele volksopstand te wachten, de Boutistas zijn niet te onderschatten. Met deze gegevens is het maar zeer de vraag of Santokhi vijf jaar gaat regeren, ook al heeft hij nog zoveel traangas gekocht. De Staatsschulden, de nog altijd plunderende politiek machthebbers van nu, de Covid19 crisis, de IMF plannen en het onvermogen van deze maffia regering om behoorlijk beleid te maken met al deze uitdagingen, zullen de verpaupering doen toenemen en een grote opstand uitlokken. Dat gevaar loert om de hoek. Dat meki mi dyeme. Efu dyeme no ben de, ati ben kan priti, als we ons gevoel niet uiten en zuchten kan ons hart scheuren. En ik wil geen hartaanval om deze racistische boeven krijgen, dat zijn ze totaal niet waard.   

Sranan Peyri 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

8 REACTIES

8 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Column

meer Column nieuws »

meest gelezen

HomeColumnDiscriminatie en de moordenaars in Suriname