dinsdag 23 april 2024
25 C
Paramaribo
1.9 C
Amsterdam
4.9
(9)

De Surinaamse regering wil Suriname in prive bezit hebben

lees ook ...

Boter bij de vis bewijs geleverd hoe nieuwe politieke partij...

Mijn stelling is dat nieuwe politieke partijen niet de oplossing is. Daarover heb ik recent in een artikel bestaande uit 2 delen geschreven. Lees beide delen hier. “Onzinnig te geloven in nieuwe of bu...

De ABOP, PL, de NDP en Patricia Etnel van de NPS verleenden geen quorum in de Nationale Assemblee dinsdag toen de grondconversiewet in de Nationale Assemblee aangenomen moest worden. Logisch ook, want de grondconversiewet is weer één van de vele roofconstructies die de VHP de bevolking probeert op te dringen als stank voor dank dat wij ze hebben gekozen om de NDP weg te stemmen.

De landbouwers zijn niet dankbaar dat ze allemaal gratis grond hebben gekregen na de contractarbeid om landbouw op te doen. Nu willen ze er een eigendomstitel op hebben en op andere percelen die zij in grondhuur hebben gekregen om zich hoog boven de rest van de Surinamers te stellen, want grond is geld. En ook de arme hindostanen zouden onder deze roofconstructie lijden als het zou gebeuren. Zo maakt de VHP misbruik van het vertrouwen dat er in hen is gesteld om regering Bouterse weg te krijgen. Zij lieten na de mislukte stemming ook weer hun asociale aard zien, door ook geen quorum te verlenen aan de rijwet wat niets te maken had met het grote financiele en criminele probleem dat gecreëerd zou worden met grondconversie.  Want met de grondconversie zouden er gronden verkaveld worden en voor tienduizenden Euro’s worden verkocht. Dat staat als een paal boven water voor iemand die de Surinaamse maatschappij kent. En Jogi die zo een 150 ha in grondhuur heeft, praat in de assemblee als een gronddief die in zijn eigen leugens gelooft.

Hierbij moet ook nadrukkelijk gezegd worden dat de hindostaanse immigranten allemaal een stuk grond kregen na hun contractarbeid als zij hier bleven. En de grondenrechten van de Inheemsen moeten eerst geregeld worden, zegt Patricia Etnel, voor er ook maar over grondconversie gesproken wordt. Het is namelijk zo dat er personen en bedrijven  grondhuurpercelen hebben gekregen binnen de Inheemsen hun leefgemeenschap en dat moet niet kunnen. Ik hoop dat De Nationale Assemblee zo verstandig zal zijn om dit roofidee van grondconversie te blijven boycotten. Maar nu wil ik hier iets aanhalen dat heel erg belangrijk is

Nederland moet feitelijk met compensatie komen. Je kan niet zomaar honderden jaren lang stelselmatig mensen van een ander continent ontvoeren, mishandelen, winst maken door hun arbeid, hun van veel menselijke cultuur beroven en daarna gewoon genieten van het geld dat je daar aan hebt verdient en het leed dat je hebt veroorzaakt, dat vele generaties daarna nóg voelen, niet helpt verzachten. Maar dat voor één moment terzijde. De Surinaamse overheid móet de nakomeling van de slaven; zij die de grond driehonderd jaar lang onder mishandelingen gratis bewerkt hebben, een behoorlijk stuk grond geven.

Het zou redelijk en rechtvaardig zijn wanneer de nakomelingen van inwoners van Suriname wiens voorouders onder dwang en onmenselijke omstandigheden in schepen over de oceaan naar Suriname zijn gebracht en driehonderd jaar in slavernij de grond hebben bewerkt (vele generaties) met veel mishandelingen, na de slavernij een stuk grond zouden hebben gekregen. Het zou de overheid sieren eerst de afstammelingen van de zwarte mens die uit zijn vaderland en continent is ontvoerd, over de oceaan is gebracht om voor generaties als slaaf te worden misbruikt in een vreemd en ver land, een hectare grond te geven vanwege het besef van wat hen is misdaan. De zwarte Surinamer heeft alle recht op de grond die zij driehonderd jaar lang gratis hebben bewerkt net zoals de inheemsen recht hebben op de grond waarop zij al zo lang wonen.

Eén ding is duidelijk en dat is dat deze regering op moet stappen want er is gruwelijk veel vriendjespolitiek en belangenverstrengeling en er zijn veel diefstalconstructies: bijvoorbeeld buitenlandse snoepreisjes waarbij de familie meegaat, de termijndepositos die geen ander doel hadden dan 80 procent van miloenen SRD’s aan rente uit te keren aan vriendjes om ze een financiele voorsprong te geven als de SRD straks weer gedevalueerd wordt. Kort gezegd: diefstalconstructies zoals ook de NV New Surfin en HPSG, waar ergens in die onzinnige deals zeker enige miljoenen gestolen zouden worden en ook mensenhandel om VHP stemmers te krijgen bij de 2025 verkiezingen zoals de haitianen die vorig jaar wekelijks tijdens lockdown landden in Suriname en Indiers die kwamen als een Bollywood filmproductiebedrijf die zich met de minister van Buitenlandse zaken onderhielden.

Ik moet er nog bij zeggen dat ik hoge verwachtingen had van deze regering. Ik verwijt ze de huidige financiele malaise ook niet, want die is in ons midden door de diefachtigheid van de NDP, maar ik verwijt ze de diefstalconstructies waarbij zij er met miljoenen US dollars vandoor willen gaan of al zijn gegaan. Abop moet ook weg, want ook zij zijn diefachtig met grond en ze zijn baas in vriendjespolitiek, daarom moest Diana Poki het veld ruimen en zit Leo overal geld te innen. PL was nooit echt betrouwbaar en NPS is te verwaarlozen, behalve Patricia Etnel. De huidige regering is een grote teleurstelling voor het land en voor ze meer schade aanrichten is het ze aangeraden het veld te ruimen.

 

CV

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Column

meer Column nieuws »

meest gelezen

HomeColumnDe Surinaamse regering wil Suriname in prive bezit hebben