woensdag 29 maart 2023
26.5 C
Paramaribo
13.2 C
Amsterdam
5
(1)

De ESCALATIE van het VREEDZAAM protest

lees ook ...

Stijgende zeeën ‘doodvonnis’ voor sommige landen...

VN-secretaris-generaal Antonio Guterres waarschuwde dinsdag 14 febr. 2023 dat de zeespiegel aanzienlijk zal stijgen, zelfs als de opwarming van de aarde "op wonderbaarlijke wijze" beperkt blijft tot 1...

Pakkitow heeft zich na zijn vlucht van het plein, (omdat hij vermoord dreigde te worden), aangemeld bij de politie en is nu opgesloten. Als Chandrikapersad Santokhi er maar voor zorgt dat geen haar op zijn hoofd gekrenkt wordt.

Men vraagt zich op verschillende sociale media platforms en whatsapp groepen af wie de escalatie van het protest heeft veroorzaakt op 17 februari jongstleden. De meest absurde verhalen werden ons voorgeschoteld. Het zouden mensen van de NDP zijn, dan zou het een andere groep zijn die tussen de vreedzame demonstranten was gedrongen. Maar het meest absurde verhaal is, dat de regering de plunderaars tussen het protest zou hebben gestuurd.

Maar dat gelooft natuurlijk niemand. Zelfs Santokhi zal geen bedrijven zomaar laten vernietigen. En bovendien is hij de uiteindelijke verantwoordlijke persoon in het land. Dus dat kan niet. En andere groepen? Het was niet nodig. Het volk was verhit door de vreselijke armoede waarin we terecht zijn gekomen, maar meer nog door de vreselijke roof van staatsgelden door Chan en Ronnie.

De mensen hebben de winkels geplunderd omdat ze wanhopig waren, boos, gefrustreerd en gestressed. Je kan bijna niet eens meer een pak brood kopen. Een pak brood kost omgerekend in Euro1,25 Daarbij reist de president 12 maanden per jaar de wereld rond met een delegatie. De voorlaatste reis was naar India met US Dollar 700.000(7 ton US) landsgeld. Je kan het de mensen het plunderen niet kwalijk nemen. Slecht voorbeeld doet slecht volgen.

Daarnaast eten de meeste Surinaamse kinderen ook vaak ongezond, want een bosje groenten kost gemiddeld zo een 35 SRD. Dat is Euro1 omgerekend, als je maar 1 bosje groente voor je gezin maakt. Vaak eet men ook geen 3 maaltijden meer per dag. Een groot pak brood kost omgerekend 1,25 Euro, melk Euro 1,10, een potje pindakaas van 500 gram 2,25 Euro, een pakje rijst van 1 kilo Euro1,10, een liter spijsolie Euro 3,- En dan verdien je misschien SRD4000 (Euro117) Dan moet je stroom en water betalen omgerekend 10 Euro elk en misschien huishuur van minimaal Euro100. De mensen waren begrijpelijk wanhopig en vooral woedend.

Surinamers zijn voorzichtig met vechten, daarom hebben we ook nooit om Tigri in het westen van ons land gevochten, want hebben we geleerd: fredeman ede n’e broko. (De angsthaas zijn hoofd gaat niet kapot), maar toch heeft de wanhoop  overgenomen. Er zijn natuurlijk ook mensen die 6 of 7000, 8, 9 of 10 duizend SRD’s  verdienen, maar toch armoede lijden, maar 4000 SRD is ook een normaal salaris. Het is letterlijk om depressief van te worden.

Dan weet u dit ook alweer, want ik heb gezien dat mensen in het buitenland soms niet doorhebben en ook niet kunnen begrijpen wat ons overkomt, vandaar bovenstaande opsomming. Als je elke dag brood koopt kom je al op SRD 1200 per maand op een salaris van SRD 4000. Begrijpt u nu de wanhoop? Begrijpt u ook dat er helemaal geen herrieschoppers tussn hebben gezeten waarschijnlijk?

De eis van de bevoking was en is: Regering Santokhi- Brunswijk stap op; geef het mandaat terug aan hen die jou het hebben gegeven. Houdt de eer aan jezelf. Alleen maar leugens, bedrog en roof van deze regering hebben we meegemaakt de afgelopen 2 en een half jaar. Ze denken dat ze een keuze hebben, maar de macht is van het volk en wij nemen het terug.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

6 REACTIES

6 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Column

meer Column nieuws »

meest gelezen

HomeColumnDe ESCALATIE van het VREEDZAAM protest