Gisteren 20 oktober heeft Suriname 170 jaar immigratie van de eerste groep Chinezen in Suriname herdacht. 20 oktober was dit jaar een eenmalige nationale vrije dag in tegenstelling tot de immigratiedagen van andere bevolkingsgroepen die jaarlijkse nationale vrije dagen zijn.
Chinezen waren de eerste groep contractarbeiders die naar Suriname kwamen in 1853 tien jaar voor de afschaffing van de slavernij. Zij zouden eigenlijk als één van de eerste groepen om een jaarlijkse nationale vrije dag gevraagd kunnen hebben, maar Chinezen zijn zeer bescheiden en hebben dat nooit gedaan.
Chinezen zijn vlijtige en rustige mensen en soms ook goklustig. Zij sturen hun kinderen graag naar speciale scholen om het Nederlands goed te leren als ze pas zijn geimmigreerd en ze zijn vooruitstrevend.
De Tjin A Sie familie is één van de vroegste Chineze families in Suriname. De familie is bekend om hun rol als ondernemers en sporters en heeft zich in de 18de en 19de eeuw beziggehouden met de rijst- en goenteteelt op plantages.
De familinaam van de man op bovenstaande foto was Tjin (Zie foto) en A Sie was zijn voornaam, waarbij de A weer een afkorting was van een deel van de voornaam. De Chinezen zeiden altijd hun familienaam eerst en daarna hun voornaam. Maar bij de burgerlijke Stand snapte men dat niet en schreef het geheel op als een familienaam. Het nageslacht van Tjin, heette vanaf de dag dat hij zijn naam op gaf in Suriname, van hun familienaam Tjin A Sie in plaats van Tjin. Dit gebeurde bij de oudere generatie Chinezen. In Guyana is dat niet gebeurd, daar heten ze gewoon Tjin of Tjon of Cheung en niet Tjin a Ton of Tjon Meuk Choi of Cheung lam ma of zo.
De Chinezen zijn één van de kleinere etnische groeperingen in Suriname. Chinezen hebben zich vooral in de eerste honderd tot 150 jaar in Suriname, vrouwen genomen van een andere komaf, omdat ze zonder vrouwen naar Suriname waren gekomen. Het is zelfs bekend dat als een Chinees verliefd was op een slavin, hij haar dan vrijkocht.
De kinderen die uit deze gemengde verbintenissen zijn voortgekomen, zijn cultureel veelal in andere groeperingen te vinden, vooral in de Afro-Surinaamse, omdat ze in de volgende generatie veelal met een persoon uit de veel grotere Afro-Surinaamse culturele groep trouwden en de kinderen rekenen zich dan tot die groep zoals de vrouw op onderstaande foto.
Er zijn vele personen van Chineze afstamming in Suriname en de groep met een gedeeltelijk Chinese afstamming is veel groter dan het lijkt, omdat niet alle afstammelingen een Chineze naam dragen. Eén van die afstammelingen is de achterkleindochter van Tjin, A Sie,(eerste foto) met de familienaam Sluisdom.